Israelul a lansat un atac de avertisment asupra unei baze din Iran (VIDEO)

Israelul a lansat un atac de avertisment asupra unei baze din Iran (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Această informaţie vine în timp ce Iranul a raportat "explozii puternice" în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul şi-a anunţat intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele. Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că "nu au fost atacuri cu rachete până în prezent".

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţă, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Atacul împotriva Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul nu caută un război regional, potrivit unor surse anonime citate de ziarul Jerusalem Post, preluat de EFE. "Mesajul (atacului) a fost fără echivoc: «De data aceasta am decis să nu vă atacăm instalaţiile nucleare, dar ar fi putut fi şi mai rău»”, au declarat sursele citate ziarului israelian.

Ziarul israelian a dat vineri asigurări că aceste surse au confirmat că atacul a lovit obiective ale forţelor aeriene din Isfahan, "la mustaţă" de instalaţia nucleară a Republicii Islamice din această regiune. În acest sens, Jerusalem Post scrie că atacul a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune lansate dintr-un avion pentru a nu fi detectate de radarele iraniene.

De asemenea, potrivit ziarului, faptul că instalaţiile nucleare nu au fost lovite direct este un alt mesaj către Teheran care indică faptul că Israelul nu urmăreşte o escaladare a tensiunii.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au provocat alarmă în rândul comunităţii internaţionale, care şi-a dublat apelurile la reţinere şi presiunile diplomatice pentru a preveni ca tensiunea să ducă la un conflict armat regional.

De partea cealaltă, Iranul nu pare a fi dornic nici el să escaladeze criza. Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a rostit un discurs vineri dimineaţă, fără să facă referire la exploziile semnalate cu câteva ore mai devreme pe teritoriul ţării, pe care autorităţile iraniene nu le leagă de tensiunile cu Israelul, relatează AFP. Preşedintele iranian nu a făcut nicio referire la exploziile care s-au auzit în apropierea oraşului Isfahan și a încercat să minimalizeze efectele atacului israelian.

"A fost doar o încercare eşuată şi umilitoare de a lansa microdrone, care au fost doborâte", a adăugat el într-un mesaj postat pe reţeaua X, fără a oferi detalii despre responsabilii acestor fapte. "Explozia de astăzi din spaţiul aerian al Isfahan a avut legătură cu un tir al sistemelor de apărare antiaeriană asupra unui obiect suspect care nu a provocat niciun accident sau daune", a declarat comandantul şef al armatei, Abdolrahim Mousavi, potrivit agenţiei de presă Tasnim.

Citit 265 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2024 16:37

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro