Rachetele americane cu rază lungă de acțiune au ajuns în Ucraina

Rachetele americane cu rază lungă de acțiune au ajuns în Ucraina
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Statele Unite au trimis deja în Ucraina rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune, "luna aceasta", înainte chiar de adoptarea de către Congresul american a noului pachet de ajutor pentru Kiev, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, potrivit AFP.

Acest transport a fost efectuat "la cererea directă a președintelui" Joe Biden, în februarie, a precizat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a adăugat că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor militar pentru Ucraina aprobat la 12 martie, "au ajuns în Ucraina luna aceasta".

Biden a aprobat în secret transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean, scrie CNN. "Nu a fost anunțat faptul că oferim Ucrainei această nouă capacitate la momentul respectiv, pentru a putea menține securitatea operațională pentru Ucraina, la cererea lor", a explicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, lt.-col. Garron Garn, citat de CNN.

Anterior, agenția Reuters a relatat, citând un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, că Statele Unite au expediat în mod discret, în ultimele săptămâni, rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, iar forțele Kievului le-au folosit deja de două ori, săptămâna trecută. Oficialul nu a spus câte astfel de rachete au fost trimise. Rachetele au fost folosite pentru prima dată de ucraineni în primele ore ale zilei de 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, aflat la aproximativ 165 km de liniile de front ucrainene, a precizat oficialul american citat de Reuters. Ucraina ar mai fi folosit apoi ATACMS a doua oară, peste noapte, împotriva forțelor ruse din sud-estul Ucrainei.

Trimiterea sau nu a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS de rază medie au fost furnizate în septembrie anul trecut.

Pentagonul s-a opus inițial trimiterii rachetelor cu rază mai lungă de acțiune, temându-se că epuizarea rachetelor din stocul american ar afecta pregătirea militară a SUA. Existau totodată îngrijorări că Ucraina le va folosi pentru a ataca ținte în adâncul Rusiei.

Dar utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face acest lucru, a dus la o schimbare de opinie, a explicat oficialul american.

De asemenea, un factor care a influențat decizia SUA a fost și faptul că Rusia a țintit infrastructura critică a Ucrainei, a mai spus oficialul. "Am avertizat Rusia cu privire la aceste lucruri", a spus el, dar "şi-au reînnoit atacurile".

Preşedintele democrat al Statelor Unite, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ care include ajutorul militar de aproape 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat de Congres după îndelungi tergiversări, ca urmare a disputelor între democraţi şi republicani.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în cel mai scurt timp, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă. "În orele următoare, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărarea antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate", a promis preşedintele american.

Citit 330 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2024 16:21

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro