Prevenirea inundațiilor, o prioritate la Cuza Vodă

Prevenirea inundațiilor, o prioritate la Cuza Vodă
Primarul Dănuţ Codrescu
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Comuna Cuza Vodă, una dintre cele mai tinere din judeţul Galaţi, aflată la 28 de km nord-vest de municipiul Galaţi, are circa 2.380 de locuitori, potrivit recensământului din 2022, alte 600 de persoane fiind plecate la muncă peste hotare. Deşi este o comunitate mică, dorinţele oamenilor privind condiţiile de trai sunt tratate cu seriozitate şi încredere în viitor.

Din 2008, primarul comunei, Dănuţ Codrescu, s-a bucurat de sprijinul cetăţenilor, cărora le mulţumeşte şi pentru care încearcă să facă lucrurile cât mai bine, acum din echipa PSD Galaţi. "Împreună am reuşit să realizăm tot ce s-a făcut până acum şi sper ca oamenii să mă ajute în continuare, să ducem la bun sfârşit proiectele începute!", ne spune primarul comunei Cuza Vodă.

Este greu să cuprinzi, în spaţiul tipografic restrâns, munca de peste 16 ani a edilului din comuna Cuza Vodă, dar ne concentrăm pe puncte importante din infrastructură, situaţii de urgenţă, sănătate, sport, educaţie şi viaţă spirituală.

La Cuza Vodă s-a pornit de la zero, finalizarea sediului primăriei şi a Şcolii Gimnaziale "Elena Doamna" fiind primele obiective ale administraţiei.

S-a reabilitat dispensarul uman, cabinetul medicului de familie fiind dotat cu ecograf, electrocardiograf şi sterilizator, iar cei doi medici stomatologi au primit scaun dentar ultraperformant, sterilizator, senzor RVG, echipament radiologic.

Asigurarea infrastructurii şi dotărilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă a fost o prioritate, mai ales că localitatea a suferit din pricina inundaţiilor. S-a decolmatat pârâul Suhu și s-au montat stăvilare la toate rigolele care deversează în el. S-a realizat o remiză PSI şi s-au achiziţionat o maşină de pompieri, un buldozer, un tractor cu remorcă, o sărăriţă şi lame pentru deszăpezire, drujbe, motocositori etc.

În vestul comunei, s-au construit un canal colector pentru preluarea în siguranţă a apelor pluviale, precum şi șanțuri betonate pe străzile mai expuse.

Feriţi de apele revărsate la inundaţii, locuitorii din Cuza Vodă au alimentare integrală cu apă potabilă şi reţea de canalizare, printr-un proiect derulat cu Consiliul Judeţean şi SC Apă Canal SA Galaţi. Pentru proiectul de înfiinţare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale (în Cuza Vodă şi Slobozia Conachi), cu finanţare prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", au fost alocaţi deja banii, mai aflăm de la primarul Dănuţ Codrescu.

Sistemul de iluminat public realizat integral, cu reţea nouă, a primăriei, acoperă toată comuna. Printr-un proiect (contractul cu Autoritatea Fondului de Mediu este semnat), acesta va fi modernizat, prin montarea de lămpi cu LED, cu consum mai mic. La toate intersecțiile și în punctele strategice din comună au fost instalate camere video de supraveghere, utile pentru descurajarea şi depistarea hoţilor şi a persoanelor puse pe scandal. Pentru gestionarea câinilor fără stăpân, există serviciu de ecarisaj.

Primarul Dănuț Codrescu abia așteaptă să-și ducă la bun sfârșit proiectele aflate în curs: dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a Școlii Gimnaziale şi achiziționarea unui miniexcavator, a unei camionete, a unei autospeciale și aparaturii de prim ajutor (din fonduri ale UE), a unui microbuz școlar electric (cu CJ Galați), precum și șapte proiecte transfrontaliere, cu Republica Moldova, tot cu bani europeni.

"Am încredere în echipa PSD din care fac parte, în cetățenii comunei și în președintele Consiliului Județean Galați, domnul Costel Fotea", mai adaugă primarul Dănuț Codrescu. Faptele vorbesc!

Primăria comunei Cuza Vodă

Stăvilare pentru prevenirea inundaţiilor

Şcoala complet renovată şi echipată, biserica - şi ea înnoită

Educaţia şi viaţa spirituală a cetăţenilor comunei Cuza Vodă nu au fost nici ele uitate.

La Școala Gimnazială "Elena Doamna" au fost construite o anexă, un grup sanitar pentru exterior și un teren de sport. Școala a fost dotată cu table interactive, laptopuri, videoproiectoare şi tablete pentru toţi copiii, cu bani europeni. Până la sfârşitul anului, toţi elevii beneficiază de programul "Masă sănătoasă".

A fost construită o grădiniţă cu patru grupe şi cu sală de festivităţi, iar acum, printr-un nou proiect, unic în județul Galați (doar 100 în țară), se achiziţionează mobilier, aparatură electronică şi se asigură hrana pentru un an pentru preşcolari, amenajându-se şi parcul de joacă.

Biserica ortodoxă "Sf. Dimitrie" a fost complet renovată cu bani de la bugetul local, finanţându-se pridvorul deschis, veșmântarul, parchetul din lemn masiv, renovarea clopotniţei, iar curând vor începe lucrările la casa mortuară şi sala de funcţiuni sociale.

A fost renovată și Biserica Adventistă, iar anul acesta se vor înlocui ferestrele, parchetul și va fi instalată o centrală pe peleți.

La capitolul evenimente socio-culturale, în cadrul Centrului Cultural "Cuzanca", micuții învață dansuri populare, instruiți de personal din primărie.

Mai menţionăm sărbătorirea cuplurilor de aur din comună, care au împlinit 50 de ani de căsătorie, organizarea unui Festival Naţional de Muzică uşoară, populară și dansuri, iar, cu sprijinul Centrului Cultural "Dunărea de Jos", organizarea Festivalului Judeţean de Dansuri Populare din zona de sud a Moldovei.

Deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială Elena Doamna

Biserica ortodoxă din localitate, complet renovată

Publicul, la Festivalul Judeţean de Dansuri Populare

Primele blocuri ANL, aproape gata

La Cuza Vodă s-au construit opt stații de autobuz şi şapte parcări pe DJ251, iar în centrul comunei, o piaţă pentru micii comercianţi.

Se asfaltează, prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", străzile din comună (11 km până acum), se betonează șanțurile și se construiesc căi de acces la proprietăți.

Potrivit primarului Dănuţ Codrescu, la Cuza Vodă sunt încă multe proiecte în derulare, printre care ridicarea primului bloc ANL (cu sistematizarea terenului şi branşamentele realizate din surse proprii), cu 20 de apartamente, lucrare care este aproape de finalizare. Pentru alte două blocuri, deja aprobate, se caută amplasamentul.

Prin Autoritatea Fondului de Mediu, va fi finanţată instalarea staţiilor de încărcare pentru automobilele electrice. Pentru realizarea sistemului fotovoltaic care ar deservi clădirile publice și iluminatul public, proiectul este în lucru.

Primăria, şcoala şi parcurile din comună au fost împrejmuite cu garduri din fier forjat. S-au amenajat 7 km de alei pietonale pe strada Al.I. Cuza, s-au refăcut drumurile din noul intravilan şi extravilanul comunei, pietruindu-se chiar şi drumurile dintre viile din deal. Terenurile extravilane au fost intabulate, mai trebuie doar emise cărțile funciare. S-au plantat tei în toată comuna, străzile au primit nume de personalităţi istorice, iar Monumentul Eroilor a fost renovat.

*Acesta este al treilea articol din seria-model pentru ceea ce ar putea prezenta, contra cost, oamenii politici doritori, în campania electorală. Menționăm că articolele au fost realizate cu titlu gratuit, alegând drept interlocutori primari cu experiență, cu mai multe mandate și realizări la activ. V.L.

Citit 2745 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2024 19:12

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro