Până vine cardul, moare pacientul

Până vine cardul, moare pacientul
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cardul de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate românesc este încă un fel de fata Morgana, ni se promite emiterea lui, dar toată procedura durează uneori atât de mult, că moare pacientul. Aşa greoi este procesul, încât s-a emis Ordinul nr. 335/2024 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aplicabil din 26 martie, care stabilește că adeverinţa eliberată în loc de card este valabilă până la data emiterii cardului, nu doar 60 de zile, cum era până acum.

Cu alte cuvinte, CNAS îşi admite neputinţa de a gestiona corect situaţia, care a generat nemulţumiri din partea pacienţilor şi a furnizorilor de servicii medicale în toată ţara, inclusiv la Galaţi. Practic, sistemul a încasat contravaloarea producerii şi distribuirii cardului, stabilită, la 1 mai 2023, conform conventiei dintre CNAS şi C.N. Imprimeria Naţională SA, la 13,69 lei (inclusiv TVA), dar cardul nu a ajuns la beneficiari. Mai mult, s-au cheltuit resurse cu emiterea adeverinţelor, la fiecare 60 de zile, până la luarea deciziei de a le prelungi valabilitatea, iar acestea se eliberează în continuare celor care au nevoie.

Oamenii se întreabă, şi pe bună dreptate, cum de pot emite rapid tot felul de carduri de fidelitate supermarketurile şi farmaciile, ca să dăm doar un exemplu, nemaipunând problema băncilor, care ar fi capabile să-ţi emită cardul pe loc, numai să te atragă drept client, iar în sistemul de sănătate nu se poate? De ce nu se recurge la o aplicaţie pe telefon, măcar pentru cei care pot să o gestioneze?

Mulţi cred că este vorba despre un tertip de amânare a furnizării de servicii medicale, dintre care unele sunt absolut indispensabile vieţii. Pacientul nu are card, fie că acesta a fost pierdut, furat sau a expirat ori asiguratul a schimbat categoria de la angajat la pensionar, de exemplu. Până reuşeşte să facă rost de adeverinţă şi să revină cu ea la medicul de familie, pentru a ajunge ulterior la consultul de specialitate necesar sau a achiziţiona medicamentele de care are nevoie, este posibil să treacă uneori şi o săptămână, fiindcă trebuie să ţină cont şi de programul instituţiei emitente, şi de cel al medicului, precum şi de cât timp este nevoie pentru a sta la coadă. Orice bolnav cronic ştie ce înseamnă un asemenea timp de aşteptare când ai nevoie de medicamente, iar dacă discutăm despre alt tip de urgenţe, ecuaţia se complică şi mai mult.

O aplicaţie strict dedicată nu doar că ar rezolva problema, dar ar permite şi upgradarea pentru asigurarea europeană sau cea internaţională, ba chiar şi încărcarea unei asigurări private. Trebuie doar voinţă. Politică, evident.

Citit 1078 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2024 18:25

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 25 Aprilie 2024 11:32
    5.13.177.***
    Stat la CINCI cozi in spitalul mortii aproape 3 h! Voi anunta AnaF, nu-mi mai trebuie romanica sist. med. la stat niciodata! Mai mult intru in cabinet si vad in gandac in cladirea noua! Sunt luat si la misto, cine m-a pus sa fac analize? MAMA! Plecati de 3X! Mai ceva ca un afis HELLectoral!
    1
    10
  • Joi, 25 Aprilie 2024 09:08
    5.2.209.***
    Propun marirea salariilor celor de la Casa Nationala si Casele Judetene ! La Galati in special, in regim de urgenta ca acum va fi vara, caldurile vor fi mari si nu se cade sa mai stea oamenii astia in soare, la greva ! Vin concediile, nu?
    6
    10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro