Cu „Rabla” îţi iei „Prima Maşină”

Cu „Rabla” îţi iei „Prima Maşină”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Programul de înnoire a parcului auto naţional a mers prost anul trecut, aşa că guvernanţii vor să-l facă mai atractiv

Ca să îţi poţi cumpăra autoturism prin intermediul programului „Prima Maşină”, e musai să plăteşti un avans de cinci la sută din contravaloarea acestuia. Or, asta înseamnă nişte sute de euro pe care clientul s-ar putea să nu le aibă. Aşa că parte dintre aleşi au conceput un proiect de lege prin care vor ca prima de casare obţinută prin programul „Rabla”, în 2016, să poată fi folosită şi la plata acestui avans de cinci la sută. Membrii Guvernului susţin că atractivitatea programului "Prima Maşină" trebuie crescută rapid, în condiţiile în care, anul trecut, s-au acordat mai puţin de 200 de garanţii, la nivel naţional.

"Datorită timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanţatorii parteneri pentru a-şi definitiva şi aproba normele interne de creditare, precum şi perioadei scurte avută la dispoziţie pentru promovarea facilităţilor oferite în cadrul programului în rândul potenţialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demararea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, implicit o utilizare în proporţie foarte redusă a plafonului aprobat pentru anul 2015, condiţiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pieţei financiare. Astfel, până la data de 30.11.2015, au fost acordate un număr de 187 de garanţii în valoare totală de 3,125 de milioane de lei", scria în nota de fundamentare ce a însoţit proiectul de hotărâre.

Va scădea însă plafonul de garantare, în acest an. În 2014, în anul inaugural al programului, acest plafon a fost de 50 de milioane lei. Anul trecut, el a fost ridicat la 350 milioane lei, dar nu a fost cheltuit integral. Recalibrând fondul, Statul a decis să acorde în acest an doar 100 milioane lei pentru garantare. Programul "Prima Maşină" are, pe de o parte, rolul de a le da românilor posibilitatea de a-şi cumpăra un autoturism. Important este, însă, ca acesta să fie unul nou. În Galaţi, la acest moment, din 121.004 autoturisme înmatriculate, doar în jur de 2.000 sunt mai noi de doi ani.

Citit 4274 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.