România pe hârtie în 100 de chipuri. Ultima revoluție populară și prima constituție regală
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Ultima revoluție populară și prima constituție regală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

În puține situații s-au mișcat autoritățile locale atât de repede cum s-a întâmplat în cazul monumentului dedicat eroilor martiri ai Revoluției din 1989. În 1991, la mijlocul mandatului lui Samoilă Pătrașcu (1990-1992, al treilea primar post-revoluționar gălățean), era dezvelită lucrarea de pe strada Domnească, operă a arhitectului Aurel Pop.

Construcția, sub forma unei arcade înalte de peste 10 metri, armonizează cu arcele de formă similară de la ferestrele Prefecturii, aflată în imediata vecinătate. Interiorul găzduiește o cruce monumentală, din inox. Ansamblul a avut probleme la scurtă vreme după realizare, din cauza unor tasări ale terenului, autoritățile intervenind și în acest caz în timp util, astfel încât opera nu a fost iremediabil afectată. După consolidare și restaurare, monumentul a fost sfințit pe 23 decembrie 2014, la 25 de ani de la Revoluție.

În imagine, Nicoleta Gurău, singura elevă gălățeană care a obținut media generală 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, premiată de Primăria Galați cu diploma de excelență, stă în fața Monumentului eroilor martiri.

Răsfoiește "Constituțiunea regatului României", prima de acest tip publicată în Galați, în 1884, de librăria "G.D. Nebuneli și fii". Unul dintre membrii familiei Nebuneli, Timoleon, librar și el, a fost primar al Galațiului timp de un an (1887-1888). Extrem de importantă pentru imaginea și atmosfera veche a urbei noastre este lucrarea sa "Amintiri din tinerețe", în care descrie orașul așa cum era în jurul anilor 1850.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2691 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.