Gălăţeni care au uimit lumea - Trixy Checais

Gălăţeni care au uimit lumea - Trixy Checais
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerat cel mai mare dansator român din toate timpurile, Dumitru (Trixy) Checais a fost şi cel mai reprezentativ coregraf al Teatrului Muzical gălăţean timp de aproape trei decenii, iar sala de balet a instituţiei gălăţene îi poartă numele.

S-a născut la Piteşti, într-o familie de origine germană, pe 22 decembrie 1914. A început să studieze Dreptul, l-a abandonat şi s-a înscris la Arte Plastice, iar ca balerin s-a format la şcoala Floriei Capsali, după care a urmat cursuri de perfecţionare la Salzburg şi Berlin, cu mari nume ale dansului expresionist german. A făcut cursuri de actorie, a avut expoziţii la Sala Dalles, a fost regizor, scenograf, coregraf şi balerin în spectacole ale Operei Române care au făcut vâlvă în perioada anilor 30-40. A creat un limbaj coregrafic propriu, prin care s-a impus ca precursor al dansului contemporan românesc.

„Era ca un zeu. Nu am văzut la nimeni acea trăire şi acea uşurinţă cu care dansa. Parcă zbura, parcă era în levitaţie. Tot corpul îi vorbea. Fiecare muşchi, fiecare fibră. Făcea minuni, nu dansa...”, spunea despre el balerina şi coregrafa Venera Zavulovici, care i-a fost colegă la Galaţi.

Din păcate, în 1950, la doar 36 de ani, i s-au tăiat aripile, fiind condamnat la muncă silnică, la Canal, pe motiv că ar fi homosexual. A fost eliberat după mai bine de zece ani de detenţie şi s-a retras la Teatrul Muzical, al cărui angajat a fost până la moarte, în mai 1990. Deşi la Galaţi nu avea la dispoziţie balerini profesionişti, a încercat să reînvie arta pentru care ardea şi suferea zile în şir văzând că dansatorii cu care lucra nu se puteau ridica la exigenţele sale.

„Avem o perioadă de strălucire ingrat de scurtă. Muncim mai mult decât sportivii, dar n-avem decât rareori popularitatea lor”, spunea într-un ultim interviu cel pe care Nina Cassian îl consideră „cel mai mare dansator pe care l-a avut România”.

Rafinat şi elegant în tot ceea ce făcea, Trixy Checais a fost, pe tot parcursul vieţii sale la Galaţi, un singuratic, iar toţi banii pe care-i câştiga îi trimitea fostei sale soţii şi fiicei pe care o aveau împreună. Îşi petrecea timpul ascultând muzică şi pictând. A murit la 76 de ani, fiind găsit în casă la mai multe zile după deces.

Citit 11304 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2012 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.