Gălăţeni care au uimit lumea - George Purcaru

Gălăţeni care au uimit lumea - George Purcaru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apropierea datei „fatidice” de 22.12.2012 a reaprins discuţiile despre catastrofele care ar putea lovi Terra luna viitoare. În context, ne-am propus să-l prezentăm astăzi pe unul dintre cei mai importanţi seismologi ai lumii, care a preconizat şi el un cataclism în această perioadă.

Tecuceanul George Purcaru s-a născut pe 22 martie 1939, în judeţul Argeş, dar copilăria şi adolescenţa şi-a petrecut-o la Tecuci, unde a frecventat Şcoala Nr.1 şi Liceul „D.A.Sturdza” (actualul „Hogaş”). „Tecuciul este oraşul în care am fost cel mai fericit şi, de aceea, păstrez o strânsă legătură cu oamenii de acolo şi vin cât de des pot”, spunea George Purcaru, într-un interviu acordat „Vieţii libere”. De altfel, seismologul a şi fost recompensat, nu foarte demult, cu titlul de Cetăţean de Onoare al Tecuciului.

În perioada 1955 – 1960, Purcaru a urmat cursurile Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti. A lucrat la Centrul de Cercetări Geofizice al Academiei din 1961 până în 1974, când a plecat în Norvegia. În acelaşi an, în faţa marilor seismologi ai lumii, a anunţat un cutremur major care va avea loc în România în... 1977, aceasta fiind prima predicţie din Europa a unui seism important. Deşi a vrut să se întoarcă în România, la finalul contractului din Norvegia, nu i-a fost permis acest lucru, astfel că a rămas în Germania, unde lucrează şi astăzi, la Universitatea din Frankfurt.

George Purcaru a elaborat o scară de magnitudini care-i poartă numele şi a publicat peste 170 de lucrări ştiinţifice în toate marile publicaţii de profil ale lumii. Este membru al Comisiei Europene de Seismologie şi preşedintele secţiei de predicţie a acestui organism. Este, în acelaşi timp, membru a numeroase academii de ştiinţe şi societăţi de geofizică din întreaga lume.

Tecuceanul are la activ patru mari seisme prezise (România 1977, Italia 1981, Aleutine 1994 şi Insulele Solomon 2007), iar pentru începutul acestui secol a calculat că în Vrancea va avea loc un cutremur major, cu o magnitudine de 6,7-7,1 pe scara Richter, în perioada 2012-2013.

Citit 9872 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2012 11:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.