Piaţa oţelului, la un pas de o nouă criză

Piaţa oţelului, la un pas de o nouă criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De puţină vreme, piaţa oţelului se redresase după căderea dramatică generată de criza economică şi existau semne că lucrurile merg spre mai bine. Speranţele producătorilor de oţel şi cele ale beneficiarilor sunt însă acum pe cale să se prăbuşească.

Teama îşi are rădăcinile în intenţia furnizorilor de minereu de fier de a majora preţul la livrare cu nici mai mult nici mai puţin de sută la sută. Cum e posibil acest lucru?

Mai multe societăţi mari, care deţin o cotă semnificativă din piaţa mondială au pus la cale această majorare şi nu intenţionează să facă nici un pas înapoi.

Astfel stând lucrurile, producătorii de oţel se vor vedea oarecum forţaţi să ridice la rândul lor preţul oţelului cu câteva zeci de procente, iar acest lucru ar putea atrage după sine scumpiri în industria automobilelor, a construcţiilor, iar lista domeniilor afectate poate continua.

Situaţia a fost tratată în presa internaţională, care a relatat că Eurofer, o structură care îi reprezintă pe producătorii europeni de oţel, ar fi reclamat la Comisia Europeana un posibil abuz legat de stabilirea preţurilor pentru materialul folosit în producerea oţelului.

Reclamanţii susţin că ar exista indicii clare care demonstrează că au fost impuse mai multe majorări de preţuri şi că au fost exercitate presiuni asupra producătorilor pentru acceptarea acestor modificări.

Această plângere vine în acelaşi timp în care cei care reprezintă o autoritate în domeniul concurenţei din cadrul Comisiei Europene analizau deja cererea a două mari societăţi din domeniul exploatării minereului de a-şi uni terenurile bogate în zăcământ aflate în Australia.

Pe înţelesul tuturor, este vorba despre un "cartel" multinaţional extrem de puternic, care doreşte să modifice abrupt regulile din piaţă şi face acest lucru dublând preţurile.

Galaţiul ar putea fi afectat

După cum bine se ştie, cel mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittal Galaţi, este una dintre unităţile care utilizează minereu adus în bună parte din Brazilia, şi nu din minele pe care grupul le deţine. În aceste condiţii, norii negri par a se abate din nou asupra noastră.

Vom face însă o scurtă radiografie a situaţiei actuale pentru a vedea punctul de la care pot apărea noi dificultăţi.

Cele mai recente declaraţii ale celor care conduc unitatea de la Galaţi arătau că producţia şi vânzările cunosc o uşoară creştere în ultima vreme.

Mai exact, după ce la finele anului 2009 raportau o schemă de personal restrânsă la 9.300 de muncitori şi o producţie de 1,7 milioane de tone de oţel, după ce anul trecut se anunţase o producţie care coborâse la minus 60 la sută din volumul înregistrat în 2008, situaţia se îmbunătăţise sensibil.

Producţia a urcat treptat, stabilizându-se acum la minus 35 de procente, iar estimările (care nu au ţinut cont de o posibilă creştere a preţului pentru minereu) pentru 2010 arată că unitatea va produce 2,2 - 2,5 milioane de tone de oţel, urmând să-şi dubleze capacitatea de producţie la 4 milioane de tone în 2011.

Reprezentanţii combinatului siderurgic din oraşul nostru au fost destul de rezervaţi în ceea priveşte subiectul legat de o posibilă creştere a preţului la minereul de fier şi au refuzat să comenteze situaţia sau să facă aprecieri în privinţa modului în care evoluţia pieţei ar putea afecta activitatea ArcelorMittal Galaţi.

Citit 1953 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.