Statul şi ArcelorMittal, la masa tratativelor

Statul şi ArcelorMittal, la masa tratativelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statul român este pe punctul de a demara, în mod oficial, dialogul cu ArcelorMittal privind colaborarea în vederea înfiinţării unei centrale electrice de 400 de megawaţi la Galaţi * Invitaţia la discuţii va fi lansată săptămâna aceasta *

Anunţul a fost făcut de directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, vineri, după o întâlnire cu oficialii Termoelectrica Bucureşti, compania de stat care deţine actuala centrală electrică din oraşul nostru.

„Electrocentrale Galaţi sau Termoelectrica Bucureşti va invita conducerea ArcelorMittal Galaţi la discuţii pe marginea unui proiect de colaborare. Sunt mai multe variante: să înfiinţăm împreună o centrală electrică de 400 de megawaţi sau doar să preluăm gaz de furnal de la Combinat pentru producerea energiei electrice”, a declarat, vineri, Eduard Urbanschi.

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a refuzat orice comentariu.

Totuşi, despre înfiinţarea unei noi centrale electrice la Galaţi cu aportul ArcelorMittal a vorbit prima dată, în luna mai a acestui an, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal care, în momentul de faţă, nu face nimic altceva decât participă la poluarea României. Studiem posibilitatea creării unei noi capacităţi de producere a energiei electrice de 400 de megawaţi putere instalată, utilizând gazul de furnal”, a declarat ministrul Adriean Videanu pe 8 mai, la Galaţi, în urma unei întâlniri cu top managementul companiei siderurgice din localitate.

Oficialul guvernamental a avansat atunci şi un termen de finalizare a investiţiei. „Dat fiind faptul că este o investiţie pe gaze, eu cred că în cel mult doi ani şi jumătate poate să devină productivă”, a afirmat Adriean Videanu.

Ministrul Economiei a punctat atunci că, până la punerea în funcţiune a noii centrale, reţeaua de transport a energiei electrice trebuie pregătită pentru a putea prelua cantitatea suplimentară de energie care va fi produsă la Galaţi.

Actuala centrală electrică de la noi, Electrocentrale, are o putere instalată de 535 megawaţi, însă 160 de megawaţi au fost casaţi. Utilizând gaz metan şi păcură, centrala produce şi energie termică. Aceasta îi este livrată în exclusivitate societăţii edilitare Apaterm, care distribuie apă caldă şi căldură consumatorilor casnici şi industriali din oraş.

În ultimii ani, Electrocentrale a purtat negocieri cu producătorul ceh de energie electrică CEZ, interesat să modernizeze centrala existentă sau să construiască una nouă.

CEZ a renunţat, însă, la acest proiect la scurt timp după anunţul ministrului Adriean Videanu referitor la înfiinţarea unei noi centrale electrice la Galaţi, împreună cu gigantul oţelului, ArcelorMittal.

Compania cehă a invocat, totuşi, un alt motiv: acela că studiile pe care le-a efectuat la Electrocentrale au relevat faptul că investiţia la care se angajase presupunea costuri neprevăzute foarte mari.

Citit 1689 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.