* Refacerea Furnalului 5 constituie garanţia că, deocamdată, Mittal nu are de gând să renunţe la fluxul cald din combinatul gălăţean *
Vestea că gigantul ArcelorMittal închide Cocseria de la Galaţi a căzut ca un trăsnet peste comunitatea de la malul Dunării, în vara lui 2009. Liderii sindicali au ieşi atunci în stradă, prevestind închiderea furnalelor şi a oţelăriilor şi redimensionarea C ombinatului la o „făbricuţă de laminate” alimentată cu sleburi din import.
Doi ani mai târziu, însă, în toamna lui 2011, compania se pregăteşte să repornească Furnalul 5, cel mai mare dintre furnalele operabile de aici, semn clar că fluxul cald din sudul Moldovei mai are zile.
Repornirea, planificată la începutul lui octombrie
Demarată la începutul lui 2010, reparaţia capitală a Furnalului 5 este aproape de finiş. A durat mai mult decât se anticipase şi a înghiţit mai mulţi bani decât se alocaseră iniţial.
Peste 80 de milioane de euro a băgat grupul siderurgic în Furnalul 5 înainte de a începe pregătirile pentru repornirea sa. Potrivit unor surse apropiate lucrărilor, Furnalul 5 va fi repornit în două-trei săptămâni, dar va dura luni până când el va funcţiona în parametri normali.
Singur, el va putea produce două milioane de tone de fontă pe an, mai mult decât produc împreună furnalele 3 şi 4, considerate furnale de dimensiuni medii. Acestea din urmă au asigurat producţia de fontă din sudul Moldovei în ultimii ani, când Furnalele 1 şi 2, cele mai mici de pe platformă, au fost oprite, iar Furnalul 5 a fost în reparaţii capitale.
Furnalul 4 a ajuns la sfârşitul vieţii şi are la rândul său nevoie de reparaţii capitale ca să poată produce din nou în condiţii de siguranţă. În schimb, Furnalul 3 va continua să facă fontă. Este posibil, însă, ca el să înceapă să funcţioneze cu întreruperi după ce Furnalul 5 va atinge parametrii normali. Adică să fie pornit doar atunci când Combinatul va avea comenzi mari de tablă, iar Furnalul 5 nu va face faţă.
Prognoza companiei arată că repornirea Furnalului 5 va genera o creştere a producţiei anuale de fontă de la 1,7-1,8 milioane de tone la 2,5-3 milioane de tone. Înainte de izbucnirea crizei economice, furnalele produceau în jur de 4,5 milioane de tone de fontă pe an.
"Semnal bun", consideră sindicaliştii
L-am rugat pe preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Mircea Scîntei, să comenteze informaţia potrivit căreia Furnalul 5 urmează să fie repornit în perioada imediat următoare. „Dacă se dă drumul la furnal, nu e decât un semnal bun, în condiţiile în care în alte unităţi ArcelorMittal din Europa se închid furnale”, a declarat, ieri, Mircea Scîntei.
RK-ul anterior, un eşec
Furnalul 5 a fost supus unei reparaţii capitale şi în 2006, dar lucrarea a fost un fiasco. Ea s-a făcut cu materiale ieftine şi cu mulţi contractori lipsiţi de experienţă, proiectarea şi lucrarea au fost de slabă calitate, iar furnalul a fost repornit în baza unei „planificări nerealiste”. Nu în ultimul rând, furnalul a fost operat necorespunzător.
Spre deosebire de lucrarea din 2006, managementul actual are pretenţia că reparaţia capitală care se încheie acum s-a realizat cu „cele mai noi şi performante tehnologii” şi cu subcontractori de încredere şi cu experienţă în reparaţii capitale la furnale. Totodată, pentru o operare corectă a Furnalului 5, urmează să fie aduşi experţi din Occident care să-i îndrume pe colegii lor de la Galaţi.