Cătălin Chelu cere instanţei gălăţene să oblige SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus la ofertă de preluare

Cătălin Chelu cere instanţei gălăţene să oblige SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus la ofertă de preluare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nouă firme controlate de Cătălin Chelu solicită în instanţă obligarea mai multor acţionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi BCR, să facă ofertă de preluare a companiei, deşi omul de afaceri trebuia să lanseze o astfel de operaţiune încă din luna august.

Cele nouă firme controlate de Cătălin Chelu au înregistrat în data de 17 octombrie dosare pe rolul Tribunalului Galaţi, în care sunt citaţi de fiecare dată SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu, preşedinte CA şi director general al SIF, Prodplast, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity, SIF Banat-Crişana şi BCR, relatează Mediafax.

Anunţul citării în procese a fost făcut de SIF Banat-Crişana, printr-un comunicat transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.

Procesele vin în contextul disputei dintre Chelu şi alţi acţionari ai Argus coalizaţi în jurul SIF Oltenia pentru controlul producătorului de ulei alimentar din Constanţa.

Firmele care au deschis procesele la Tribunalul Galaţi sunt Alfaline, Pneu Service, Galgros, Scop Line, Delmato Grup, Amirastar Trading, Groval Trade, Amicosottis, Mattera Com. Atât conducerile SIF-urilor, cât şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au menţionat de mai multe ori că aceste firme sunt controlate sau acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.

Omul de afaceri deţine indirect 43,4% din acţiunile Argus, însă nu a lansat o ofertă de preluare a companiei, deşi CNVM a cerut încă din luna august. De altfel, aceasta nu este singura ofertă de preluare pe care Chelu nu a lansat-o, deşi a fost amendat de CNVM de mai multe ori.

Legislaţia pieţei de capital prevede ca un acţionar care deţine direct sau concertat cu alţi investitori mai mult de 33% din titlurile unei firme listate trebuie să lanseze ofertă depreluare pentru restul de acţiuni.

Directorul general al Argus, Gabriel Constantinescu, care ar fi fost numit la conducerea companiei indirect de Cătălin Chelu, a sesizat în septembrie CNVM că SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, SIF Banat-Crişana şi Business Capital For Romania Opportunity acţionează concertat la Argus. Comisia a stabilit, însă, că cei vizaţi nu acţionează concertat.

Potrivit celor mai recente raportări, SIF Oltenia deţine 31,94% din titlurile Argus, Business Capital For Romania Opportunity are 6,26%, iar SIF Banat-Crişana deţine aproape 5% din acţiuni.

Disputa dintre Chelu şi acţionarii coalizaţi în jurul SIF Oltenia pentru controlul Argus a culminat în 16 septembrie, când la AGA reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la şedinţă pentru că nu au avut acces în incinta fabricii.

Citit 1976 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 12:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.