Negocieri la ArcelorMittal: Sindicaliştii cer bani în plus la concedieri şi şomaj tehnic
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Negocieri la ArcelorMittal: Sindicaliştii cer bani în plus la concedieri şi şomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Compensaţiile financiare plătite în caz de concedieri colective să fie mărite cu până la 10.000 de lei * Indemnizaţia acordată pe durata şomajului tehnic să urce la 85 la sută din salariu * Cota angajaţilor la plata transportului către şi dinspre oraş să rămână 26 de lei pe lună *

Acestea sunt câteva dintre revendicările rămase în discuţie după runda de negocieri de luni, a 12-a de la startul tratativelor purtate de administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi de federaţiile sindicale pe marginea noului contract colectiv de muncă al unităţii. „La articolul legat de concedierile colective, cerem majorarea plăţilor compensatorii de care ar beneficia salariaţii concediaţi, de la 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei - atât cât este prevăzut în vechiul contract - până la nivelul celor plătite la cea mai recentă schemă de plecări voluntare, adică 23.000, 25.000 sau 30.000 de lei. La articolul legat de şomajul tehnic, solicităm mărirea la 85 la sută din salariul de bază a indemnizaţiei acordate muncitorilor ce ar putea fi afectaţi de această măsură, în timp ce patronatul doreşte menţinerea indemnizaţiei la 75 la sută, aşa cum prevede legea. La articolul legat de transportul salariaţilor către şi dinspre combinat, cerem păstrarea la nivelul de 26 de lei a cotei suportate de fiecare angajat din abonamentul lunar, chiar dacă reprezentanţii companiei nu au semnat încă noul contract cu societatea de transport”, a declarat, la finalul întâlnirii de luni cu patronatul, purtătorul de cuvânt al FSS Metarom, Vasile Crişan. Conducerea combinatului şi liderii sindicali vor continua discuţiile pe marginea acestor revendicări miercuri, când se vor reuni la masa tratativelor.

Patronatul ar putea veni cu o nouă ofertă pe salarizare

Tot miercuri, cele două părţi vor negocia şi conţinutul a două anexe, care au rămas, de asemenea, deschise discuţiilor. Una este anexa referitoare la conflictele colective de muncă, unde administraţia ArcelorMittal Galaţi ar vrea să fixeze locurile de muncă din combinat în care nu se poate face grevă, deşi legislaţia muncii le impune o singură obligaţie greviştilor: să asigure o treime din activitate pe durata protestului.

A doua anexă asupra căreia se mai poartă negocieri este cea referitoare la salarizare. Federaţiile sindicale şi-au menţinut, luni, cererile de creştere cu 10 până la 18 la sută a salariilor din combinat în 2012, dar este posibil ca unele dintre ele să şi le ajusteze în timpul viitoarei şedinţe. „Miercuri venim cu alte variante pe salarizare”, a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal, care face echipă cu cei de la FSS Metarom.

În schimb, liderii de la Solidaritatea Virgil Săhleanu preferă să vadă în ce constă noua ofertă a patronatului, aşteptată tot miercuri. „Noi nu ne vom modifica cererea până când administraţia nu ne va face o altă ofertă. Doamna Crăciun (Mihaela Crăciun, directorul de resurse umane al combinatului şi negociatorul-şef al patronatului, n.r.) ne-a spus că se va gândi şi va veni cu o altă ofertă pe bonusuri”, a afirmat, după întâlnirea de luni, Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Citit 2634 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2012 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.