O şansă pentru şomerii din mediul rural / Ajutor la găsirea unei slujbe şi la înfiinţarea unei firme

O şansă pentru şomerii din mediul rural / Ajutor la găsirea unei slujbe şi la înfiinţarea unei firme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 200 de persoane din mediul rural, de la Galaţi şi din judeţele învecinate, care nu au un loc de muncă sau care trăiesc din agricultura de subzistenţă, vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă în domenii non-agricole, să-şi deschidă o afacere la ţară şi să obţină fonduri europene. Le oferă sprijin Centrul de Dezvoltare SMART şi Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), care îi vor instrui pe aceştia până în vara anului viitor.

LUPT în zonele afectate de şomaj, dar cu potenţial de afaceri

Programele de instruire, care vor fi derulate sub sigla „La un pas de tine!” (LUPT), vor fi concentrate în câteva zone din Regiunea Sud-Est în care rata şomajului este ridicată, dar în care există, totuşi, potenţial antreprenorial. Aceste zone vor fi stabilite în urma unei cercetări pe care o vor efectua coordonatorii proiectului LUPT în perioada următoare.

Am întrebat-o pe şefa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Carmen Hanţaţuc, care sunt polii şomajului din Galaţi. „Brăhăşeşti, Ghidigeni şi Drăgăneşti”, a răspuns oficialul. Localităţile nominalizate sunt situate în nord-vestul şi vestul judeţului nostru. Problema şomajului este, însă, răspândită şi în restul teritoriului. „Cu o rată a şomajului de 7,85 la sută şi cu peste 15.000 de şomeri, dintre care mai mult de 11.000 neindemnizaţi, Galaţiul se situa, la sfârşitul anului 2011, pe locul opt în topul pe judeţe. Este o poziţie mai bună decât cea ocupată la finele lui 2010, când ne aflam pe locul trei în clasamentul naţional, însă marea noastră problemă o constituie şomerii neindemnizaţi, şomerii de lungă durată, care beneficiază de venitul minim garantat de stat. Majoritatea, 68 la sută din ei, se află în mediul rural”, a explicat Hanţaţuc, salutând iniţiativa Centrului de Dezvoltare SMART şi a PTIR de a introduce aceste persoane în câmpul muncii şi chiar în mediul de afaceri.

În ceea ce priveşte potenţialul antreprenorial, se pare că acesta există în centrul judeţului, dar şi în vestul atins de şomaj. O confirmă reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Pe la această instituţie trec o bună parte din cererile de finanţare din fondurile europene destinate dezvoltării rurale - un instrument viabil de măsurare a potenţialului antreprenorial al unei zone. „Cele mai multe cereri de finanţare sunt depuse de gălăţenii din centrul judeţului, din comunele Corod, Cudalbi şi Pechea, dar şi de cei din vest, cu excepţia localităţilor Ghidigeni şi Priponeşti. Cele mai puţine cereri vin din nord-est”, a declarat directorul adjunct al Oficiului Judeţean al APDRP, Nicu Chebac.

Prin cercetarea pe care o vor realiza, cei de la Centrul de Dezvoltare SMART şi PTIR urmăresc nu doar să stabilească zonele în care rata şomajului şi potenţialul de afaceri sunt ridicate, dar şi să vadă care sunt posibilităţile şi nevoile membrilor grupului ţintă. Mai precis, câţi dintre ei trebuie ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi câţi dintre ei trebuie sprijiniţi să-şi deschidă o afacere.

LUPT va crea o bursă on-line a locurilor de muncă

În baza rezultatelor cercetării, coordonatorii proiectului LUPT vor începe efectiv munca de teren. Echipele Centrului de Dezvoltare SMART şi ale PTIR îi vor învăţa pe beneficiarii proiectului, prin broşuri tipărite şi întâlniri directe, cum să-şi găsească un loc de muncă. În plus, cei de la LUPT vor crea un portal web pe care vor publica atât CV-urile colectate de la membrii grupului ţintă, cât şi anunţurile de recrutare ale angajatorilor aflaţi în căutare de personal, corelând astfel cererea cu oferta de locuri de muncă.

Cursuri IT şi asistenţă în deschiderea unui business

Pe lângă consilierea pe care le-o vor oferi persoanelor din mediul rural aflate în căutarea unui loc de muncă, instructorii LUPT le vor învăţa pe unele dintre acestea să utilizeze un calculator, cursurile fiind autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.

Altele vor fi iniţiate în tainele afacerilor. „Beneficiarii vor primi asistenţă la înfiinţarea unei firme, vor învăţa câte ceva despre resurse umane, contabilitate, politici de distribuţie şi de marketing şi despre întocmirea unui plan de afaceri şi vor fi consiliate în alegerea unui program cu finanţare nerambursabilă”, a declarat preşedintele Centrului de Dezvolare SMART, Iulian Cazacu. Toate aceste acţiuni, care au ca scop îmbunătăţirea competenţelor antreprenoriale, vor cădea în sarcina PTIR. „Există foarte multe oportunităţi de finanţare în mediul rural, unde, din păcate, iniţiativele antreprenoriale sunt mai reduse. Din acest punct de vedere, proiectul LUPT este unul foarte dificil. Va trebui să învăţăm persoanele din mediul rural cum să-şi deschidă şi să-şi dezvolte o afacere”, a afirmat preşedintele PTIR pentru Regiunea Sud-Est, Radu Oprea.

Proiectul „Centrul mobil de ocupare şi formare profesională în domenii non-agricole - La un pas de tine!”, lansat marţi de Centrul de Dezvoltare SMART şi de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, va ajunge în 15 localităţi din Regiunea Sud-Est şi îi va oferi sprijin unui grup ţintă format din 240 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, inactive, ocupate în agricultura de subzistenţă sau şomere. Proiectul are finanţare europeană.

Citit 5554 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.