Primăvara dă undă verde lansărilor de nave la Damen (VIDEO)
Foto: Foto: Sorin Pană

Primăvara dă undă verde lansărilor de nave la Damen (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vântul puternic şi destul de tăios nu i-a împiedicat pe angajaţii Şantierului Naval Damen să se adune joi dimineaţă pe cheiul Dunării pentru a participa la tradiţionalul ceremonial de lansare la apă a unei nave de pescuit, inspecţie şi supraveghere. Nzinga Mbandi este a doua dintr-un contract de trei nave construite în şantierul gălăţean pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pescuitului din Angola.

„În sfârşit, natura ţine cu noi şi am reuşit să lansăm la apă această a doua navă din contractul cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pescuitului din Angola. În mod normal, ar fi trebuit să o lansăm pe 8 februarie, dar gheaţa de pe Dunăre nu ne-a permis acest lucru. Ne bucurăm că totul a decurs normal şi le dorim marinarilor care vor naviga pe această navă vânt din pupa!”, spune Corina Pârvu, şefa biroului Relaţii Publice din cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi.

De la ceremonia de lansare nu a lipsit „naşa” navei - Berber van Norden - care a avut puţin de furcă atunci când a încercat să izbească sticla de şampanie de prova navei. N-a reuşit din prima, s-a spart din a doua încercare, în ciuda glumiţelor din public potrivit cărora sticla ar fi din plastic !

Nzinga Mbandi este a doua din contract, dar ultima din cele trei care se construieşte la Galaţi. Cele două nave lansate la Galaţi au fost construite în colaborare cu Şantierul Naval Damen Gorinchem. Şantierul Naval Damen Gorinchem a asigurat proiectarea şi principalele echipamente urmând ca navele să fie construite şi finalizate la Galaţi.

Construcţia şi finalizarea navei sunt realizate de companii specializate.  Helmers a asigurat izolaţii, tapiţerii şi mobilier, Eekels a adus echipamentele şi instalaţiile electrice (cu sprijin din partea Eekels România din Galaţi), de vopsitorie şi conservare s-a ocupat Muelhan, iar pentru sistemele de aer condiţionat şi ventilaţie s-a apelat la Johnson Control, cu sprijinul De Haan Galaţi.

Pentru a putea efectua operaţiunile de inspecţie, nava a fost echipată cu un sistem “Monicap” pentru inspecţia activităţilor de pescuit în apele locale angoleze. În plus, pentru efectuarea operaţiunilor cu caracter general, nava a fost prevăzută cu o sala de tratamente medicale şi facilităţi de îmbarcare.

Nava are o lungime totală de 62 de metri, pot urca la bordul ei maxim 45 de persoane şi poate atinge o viteză de 17 noduri.

Media

Video: Sorin Pană
Citit 3271 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2012 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.