Oferta de asociere - Se caută "peţitori" cu bani pentru Electrocentrale

Oferta de asociere - Se caută "peţitori" cu bani pentru Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* După ce parteneriatul de 400 MW cu cehii de la CEZ a rămas neconsumat, societatea gălăţeană caută un nou aliat pentru modernizare * Privatizarea Electrocentrale prin înfiinţarea unei societăţi mixte cu un investitor strategic, angajament în faţa FMI * Gaz de France, ArcelorMittal sau Fujian Longking s-au arătat de-a lungul timpului interesaţi de termocentrala de la Galaţi *

Pentru modernizarea societăţii Electrocentrale Galaţi sunt vehiculate mai multe variante, însă formula finală se va stabili după consultarea cu investitorul strategic, împreună cu care se vor pune bazele unei noi societăţi mixte. Desigur, investitorii strategici nu se găsesc pe toate drumurile, dar Guvernul nu şi-a pierdut speranţa, iar angajamentul de a privatiza societatea gălăţeană a fost asumat, la sfârşitul anului trecut, şi în scrisoarea de intenţie înaintă către FMI. Electrocentrale, aflată sub tutela Termoelectrica, societate a Ministerului Economiei, aşteaptă „peţitori” cu bani, mulţi bani, după ce în urmă cu doi ani a fost sedusă şi abandonată de cehii de la CEZ. Potenţialii parteneri au fost invitaţi să depună până la mijlocul lunii mai scrisori de interes, fie ele şi neangajante. Noul director al Electrocentrale Galaţi, Ion Stanciu, a făcut şi portretul robot al companiei cu care s-ar dori încheierea afacerii. „Ne dorim să fie o firmă serioasă, cu un portofoliu în domeniu, cu specialişti şi experienţă în derularea unor proiecte de acest fel. Desigur, ar fi nevoie ca potenţialul partener să aibă şi forţă financiară, pentru că este nevoie de derularea unor noi investiţii şi achiziţionarea unor utilaje şi instalaţii moderne, mai ales că subvenţiile la gaze sunt pe cale de a fi eliminate şi trebuie să fim capabili să asigurăm preţuri competitive pe piaţă la energia pe care o producem”, spune Ion Stanciu.

Telenovelă plină de energie

CEZ părea partenerul ideal: unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi. S-a ajuns chiar la încheierea unui Memorandum de colaborare, iar investiţia de 400 milioane de euro într-un grup energetic de 400 MW se anunţa în 2010 afacerea anului la Galaţi. Din păcate, totul s-a transformat în decepţia anului când grupul CEZ a anunţat destul de sec faptul că renunţă la proiect.

Cehii invocau o serie de parametri tehnici şi financiari, printre care faptul că Electrocentrale era „o insulă” în mijlocul ArcelorMittal, că era nevoie de costuri importante pentru reţeaua de gaze, că era nevoie de demolarea unor active etc. Dincolo de comunicatele oficiale, „gurile rele” spuneau că cehii s-au retras după ce au considerat că o parte dintre activele Electrocentrale erau supraevaluate. Pe de altă parte, tot „gura lumii” mai spune că, în fapt, cehii de la CEZ au făcut curte societăţii gălăţene şi au promis grupuri energetice de milioane numai pentru a intra în graţiile Ministerului Economiei şi a derula mai uşor afacerea cu parcul eolian de la Cogealac. Când s-au văzut cu eolienele în sac, cehii au zis „pas” la Galaţi, iar parteneriatul de 400 MW a rămas neconsumat.

În aşteptarea investitorilor

Dar, cum CEZ nu o fi singurul grup energetic din lume, ce alţi pretendenţi ar mai putea fi la Electrocentrale? Intenţii serioase a manifestat la un moment dat Gaz de France, companie care a concurat umăr la umăr cu cehii. Mai mult, chiar şi proiectul de modernizare propus era unul destul de asemănător cu cel al cehilor, iar diferenţa în opţiunea Ministerului Economiei ar fi stat mai degrabă în detalii. Dar francezii păreau dispuşi să meargă chiar şi mai departe. Încă de prin 2009 se vehicula ideea construirii la Galaţi a unei termocentrale de 900 MW, dar cu criza, cu zbuciumul din zona euro, proiectul a rămas până în prezent doar unul de sertar. Dar, acum, nu se ştie, poate că Gaz de France va reveni la prima dragoste, Electrocentrale, mai ales că ştie exact despre ce este vorba în toată afacerea. Pe lista potenţialilor „peţitori” ai Electrocentrale Galaţi s-ar mai aflat şi ArcelorMittal.

Numele companiei a fost vehiculat drept varianta de rezervă după ce afacerea cu CEZ a rămas în aer. Ministerul Economiei părea şi el interesat să investească în producţia de energie utilizând gazul de furnal, o sursă de energie care în prezent nu este valorificată la adevăratul potenţial. ArcelorMittal oricum este interesat de a-şi asigura energie electrică la preţuri rezonabile – a se vedea ultimele evoluţii de pe piaţa de profil – iar la un moment dat a avut chiar şi o ofertă în ceea ce priveşte Electrocentrale. Cu siguranţă interesul se păstrează şi acum, dar rămâne de văzut dacă ArcelorMittal va pune vreo ofertă concretă pe masă. Printre cei interesaţi de Electrocentrale s-au mai numărat şi chinezii de la Fujian Longking. Aceştia au avansat puternic în ultimii ani în domeniul producerii energiei. Au soluţii tehnice comparabile cu cele din vest, la preţuri rezonabile. Rămâne de văzut dacă au şi intenţii serioase faţă de Electrocentrale Galaţi sau dacă au fost doar discuţii exploratorii.

Pregătiri de societatea mixtă

În acelaşi timp, actuala conducere a Electrocentrale se pregăteşte cum poate ea mai bine pentru a intra în graţiile „peţitorilor”. „Am încercat să reducem cât mai mult pierderile din exploatare şi am respectat programele de reparaţii, atât cât se puteau face ele. Dar adevărul este că, oricâte reparaţii s-ar face, este nevoie de noi tehnologii, mai performante. Aşteptăm să vedem ce companii îşi vor manifesta interesul faţă de un parteneriat la Electrocentrale şi cam care ar fi soluţiile tehnice avute în vedere.

Nu trebuie neapărat să fie una precum cea propusă de CEZ, al unui grup de 400 MW. O soluţie ar fi realizarea unor grupuri energetice mai mici, de câte 50 MW, care să formeze un sistem mai flexibil. De exemplu, funcţionarea acestor grupuri, toate sau în parte, ar putea fi reglată în funcţie de cererea de pe piaţă”, a explicat directorul general al Electrocentrale, Ion Stanciu. Acesta s-a ferit să dea un pronostic în ceea ce priveşte momentul în care Electrocentrale va fi din nou modernă şi retehnologizată, dar aşteptările sunt unele optimiste. Bine măcar că negocierile pentru societatea gălăţeană au fost relansate. Atât doar, să nu păţim ca data trecut şi, cu atâtea „moaşe”, Electrocentrale să rămână din nou "cu buricul netăiat".

Citit 2301 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2012 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.