Lecţie de incompetenţă: La strada Oltului, 40 la sută din proiect a fost întocmit greşit

Lecţie de incompetenţă: La strada Oltului, 40 la sută din proiect a fost întocmit greşit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrări în valoare de 130.000 de euro au fost scoase sau adăugate la proiectul de reabilitare în sumă de 317.000 de euro * Responsabilitatea acestei situaţii de toată jena este pasată între Primărie, constructor şi proiectant *


 

După ce, în urmă cu o lună, v-am prezentat o serie de nereguli crase în lucrările de modernizare a străzii Oltului, revenim astăzi cu informaţii suplimentare, care arată cât de extinsă este filiera prin care sunt risipiţi banii publici.

Prima concluzie este că faţă de primele noastre constatări nu s-a remediat mare lucru. Câteva capace de canal ajustate, trei rampe de cărucioare adăugate în grabă şi nişte borduri schimbate la un colţ de stradă. Trotuarele sunt, în multe locuri, tot sub nivel, multe rampe sunt de formă, gurile de canal sunt tot scufundate.

Firma Vega `93, care a executat lucrările, acuza beneficiarul, adică Primăria, că nu i-a aprobat refacerea fundaţiei la trotuare şi că nu era obligaţia ei să schimbe capacele de canal. Dar documentele o contrazic. Capacele sunt în devize, fundaţiile suplimentare s-au aprobat.

Proiect beton, modificări duium

Proiectul străzii Oltului are 230 de pagini cu toate minunile. Plus un vraf de planşe.

În esenţă, însă, sunt atât de multe scăpări şi inadverdenţe, încât s-a renunţat la lucrări de vreo 65.000 de euro. Şi s-a suplimentat fix tot pe-atât. Vedeţi în tabelul alăturat modificările, care arată că, de fapt, circa 40% din proiect a fost făcut greşit. Enorm! O astfel de proporţie a erorilor este descalificantă pentru orice proiectant din lumea asta.

Primăria ne-a pus la dispoziţie devizele de ofertă, pe baza cărora am calculat sumele. Interesant este că a rezultat fix cât ne-a avertizat patronul Vega `93, Cornel Istrate, că o să iasă: renunţările au costat cât adăugirile, suma finală rămânând aceeaşi. 

Şi totuşi! Cum să fii Proiect SA, cel mai titrat proiectant din oraş, să umpli tomuri pentru o biată stradă, iar pe teren să fie diferenţe majore ori chiar periculoase pentru siguranţa cetăţenilor?

oltului2B

 

Meandrele renunţărilor şi suplimentărilor

Între renunţări, găsim asfaltul din intersecţiile cu şase străzi laterale „recent executate”. Mai toate străzile din zonă, betonate acum - hăt! - ani, sunt spaima bucşelor! Care or fi alea recent reabilitate?

Se renunţă la bordurile mici, dintre trotuare şi grădini: „sunt stare bună”. Dar lipsesc! Or fi fost atât de bune încât s-a asfaltat peste ele…

Din 348 de răsuflători de gaze se renunţă la 178. Motiv nemenţionat. Le-am numărat la pas: sunt 117 doar, 26 pe stradă şi restul pe trotuare.

O renunţare vizează metrii pătraţi de trotuar ce nu mai trebuie asfaltaţi, fiind deja pavaţi cu dale. OK. Dar - al naibii trotuar! - cu toate construcţiile postdecembriste apărute, s-a dilatat pe nesimţite şi fix aceeaşi suprafaţă a trebuit suplimentată. Plus adăugiri la refacerea fundaţiilor de trotuare, deşi multe sunt sub cota bordurii!…

Euro mulţi, acte pe genunchi

Modul în care beneficiarul, recte Primăria, a supravegheat lucrările se vede în documentele furnizate. Dacă ce-am primit e tot ce există, înseamnă că, în esenţă, cheltuirea a 317.000 de euro s-au urmărit pe cinci pagini de text, din care două pagini sunt cu semnături şi antete.

Actele furnizate: o recepţie parţială, o dispoziţie de şantier şi un memoriu tehnic pentru aceasta.

Recepţia parţială, din 3 octombrie 2011, atestă desfaceri de trotuare şi borduri, dar şi terasamente de alveole de parcare. Lucrările abia justifică un sfert din suma contractului la 15 zile până la data limită de predare a străzii!

Dispoziţia tehnică, prin care se renunţă la nişte lucrări şi se adaugă altele, e din 24 octombrie 2011, când strada trebuia să fie gata deja. Iar memoriul tehnic, nedatat, justifică tăierile şi adăugirile la execuţie stipulând: „referitor la dispoziţia de şantier nr….”. Deci întâi modificăm şi abia apoi vedem de ce.

Zgârciţi la informaţii, nepăsători la bani

Am cerut TOATE actele: note de constatare, propuneri de remedieri, referate de oportunitate, memorii tehnice, dispoziţii de şantier, adiţionale la contract etc. Sunt publice, ar trebui să fie accesibile ORICĂRUI cetăţean, nu doar presei. Le-au dat, după insistenţe şi târguieli, incomplete.

Aşadar, iată banii. La 53 de răsuflători de gaze invizibile, 300 de lei bucata, 3.700 de euro. Alţi 33.000 de euro fundaţii de trotuare vai de ele şi 7.700 de euro asfaltare de trotuar lăţit peste noapte. Vreo 45.000 de euro în suspensie (nu se ştie dacă şi cum s-au cheltuit), adică 15 la sută din total contract...

oltului2C

 

Manageri de oraş penali

Primăria, cu proiect în braţe şi angajat propriu, Antoneta Miron, ca diriginte de şantier, n-a reuşit să vadă evidenţe: proiectare inexactă, greşeli de execuţie, susţineri „memorabile” în memoriul tehnic de modificare. Exemplu: se renunţă la înlocuirea bordurii la şcoala „Iulia Haşdeu” pe motiv că trebuie demontat gardul. Gardul e bine mersi, înfipt la 10 cm distanţă de bordură…

În proiect erau 348 de răsuflători de gaze. În teren sunt doar 117. Le-a pus Proiect SA din burtă? Dacă acele orificii contra acumulărilor pe traseul conductelor au fost astupate cu asfalt, acum sau în timp, cineva ar trebui să nu doarmă noaptea. Nu s-aştepte vreun caz gen Baia Mare, cu explozii prin vreun subsol şi decedaţi imputabili cine ştie cărui proiectant, constructor sau primar pensionaţi...

 

Renunţări de lucrări

În lei

Lucrări suplimentare

În lei

Asfalt pe străzi laterale, 180 mp

5.009

 

 

Borduri mari - 452 m, mici - 2921 m

131.423

Frezare/plombare carosabil, 9764,40 mp

106.000

Suprafeţe de parcare, 357 mp

39.791

Refaceri fundaţii de trotuare, 554,00 mp

141.959

Asfalt pe trotuar dalat, 150,00 mp

33.660

Fundaţii de balast la parcări, 11,50 mc

1.709

Ridicare/înlocuire capace/grătare, 81 buc.

20.184

Asfalt suplimentar pe trotuar, 150,00 mp

33.660

Ridicare răsuflători de gaze, 178 buc.

53.376

 

 

Total

283.444

Total

283.328

 

Citit 5136 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.