O supernavă pentru siguranţa nucleară a Suediei a fost lansată joi la Galaţi (FOTO)

O supernavă pentru siguranţa nucleară a Suediei a fost lansată joi la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Destinată transportului de materiale radioactive, nava „Sigrid”, în valoare de 40 milioane de euro, a fost construită de Şantierul Damen Galaţi


O navă construită în Şantierul Naval Damen va juca un rol-cheie în sistemul de siguranţă privind gestionarea deşeurilor de la centralele atomice suedeze. Este vorba de nava „Sigrid”, lansată la apă, joi, în şantierul gălăţean, rezultat al colaborării dintre Grupul Damen şi Svensk Kärnbränslehantering AB (Compania Suedeză de Management a Deşeurilor Nucleare).

Construcţia navei a durat aproape doi ani de zile, valoarea contractului fiind de 400 milioane de coroane suedeze, adică peste 40 milioane de euro, fiind una dintre cele mai scumpe construite în şantierul naval gălăţean.

„Este scumpă, dar este o investiţie necesară. Nava „Sigrid” va transporta deşeuri nucleare şi va lua locul navei „Sigyn”, aflată în serviciu de aproape 30 ani. „Sigrid” era în urmă cu câţiva ani doar un concept pe hârtie, astăzi a devenit realitate şi acest lucru este rezultatul muncii depuse de toţi cei implicaţi în acest proiect”, a declarat Bob Sundman, operation manager în cadrul SKB, ce s-a arătat impresionat de modul în care navaliştii gălăţeni au pus în practică acest proiect.

„Într-adevăr, avem de ce să fim mândri, este încă o dovadă că aici, la Galaţi, se face o muncă de calitate, la standarde tehnice dintre cele mai ridicate”, a declarat la rândul său Flemming Sorensen, directorul general al Damen Galaţi.

Mai trebuie spus că, în acest proiect, şantierul gălăţean a colaborat pe partea de proiectare cu colegii de la şantierul naval Damen din Gorinchem, precum şi cu o serie de alte firme olandeze, unele dintre ele având filiale şi la Galaţi.

”Sigrid” va trebui să înfrunte condițiile vitrege din Marea Baltică, cu vânturi puternice, ghețuri şi temperaturi extrem de scăzute. Destinaţia principală a navei va fi transportul reziduurilor nucleare de la centralele nucleare suedeze către depozitele SKB din Oskarshamn si Forsmark. Nava va avea patru motoare, pentru ca în cazul în care unul cedează, celelalte să poată să transporte încărcătura periculoasă în siguranţă. De asemenea, nava va fi prevăzută cu un scut special menit să protejeze echipajul format din 21 de persoane de emisiile de radiaţii. Nu în ultimul rând, nava va fi dotată cu sisteme de reducere a consumului de combustibil şi chiar catalizatoare la motoare, pentru ca impactul asupra mediului să fie minim.

Nava „Sigrid” are o lungime de 99,5 metri, o lăţime de 18,6 metri şi va fi capabilă să transporte 12 containere cu deşeuri nucleare periculoase, dar şi containere convenţionale pentru mărfuri sau transporturi speciale.

Citit 4814 ori Ultima modificare Vineri, 26 Octombrie 2012 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.