Surprize - surprize pentru Apaterm! FALIMENTUL poate veni de la Bucureşti

Surprize - surprize pentru Apaterm! FALIMENTUL poate veni de la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, aflat în dezbatere publică, poate însemna începutul sfârşitului pentru Apaterm


Societatea locală de termoficare, Apaterm, îşi poate găsi sfârşitul prin intermediul legii. Practic, clienţii bun-platnici obligaţi să stea în frig din cauza datornicilor vor putea opta pentru debranşarea totală a blocului de la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă acest bloc este cuprins într-una dintre zonele unitare. Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului României a postat pe site-ul propriu noul Plan Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, plan ce propune ca, până în 2020, proprietarii să poată opta cum vor să se încălzească. „Persoanele interesate pot trimite în scris, până la data de 26 septembrie 2014, inclusiv, propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de Hotărâre a Guvernului la adresa Departamentului pentru Energie din Splaiul Independenţei nr. 202 E, sector 6, Bucureşti sau pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., la numărul de telefon: 021.407.9950 sau la faxul Direcţiei Generale Energie şi Mediu cu numărul 021.316.70.11, în atenţia doamnei Daniela Bouleanu”, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

Sistemul centralizat este pe ducă

Inclusiv Guvernul recunoaşte că sistemul centralizat de încălzire, în actuala sa formă, nu mai este rentabil. Practic, proprietarii de apartamente vor fi nevoiţi să opteze pentru unul dintre sistemele de încălzire, în timp ce societăţile ce se ocupă de furnizarea centralizată a energiei termice vor trebui să contorizeze, individual, fiecare consumator. Acest lucru urmează să fie legiferat până în anul 2020. „Principala provocare pentru sistemele de contorizare la energia termică este că multe blocuri au, de obicei, câteva apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare şi câteva cu centrale de încălzire de apartament pe gaze. Legislaţia actuală permite acest lucru. Dar aceasta duce la inegalităţi privind distribuirea costurilor în rândul consumatorilor individuali. Este de aşteptat să aibă loc schimbări de reglementare care să îi constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cea de-a doua opţiune va crea nevoia de creştere a transparenţei contorizării consumului, ceea ce va duce, implicit, la nevoia de instalare a contoarelor pasante [individuale n.r.]”, se arată pe site-ul Guvernului României.

Fără investiţii, Apaterm dispare

Practic, Apatermul va fi nevoit să facă noi investiţii, dacă îşi va dori să mai păstreze şi clienţii actuali. Pe de altă parte, chiar potrivit şefului ANRE, această nouă lege nu va putea fi aplicată retroactiv, în concluzie, cei care şi-au pus deja centrale termice de apartament până la intrarea în vigoare a noilor normative nu vor putea fi obligaţi să se rebranşeze la sistem. Avantajul, mai ales pentru blocurile bun-platnice din Galaţi, ar fi acela că vor putea renunţa la serviciile celor de la Apaterm, indiferent de zona în care se află.

Nu numai la Galaţi situaţia sistemului centralizat de încălzire a fost una dezastruoasă, ci şi la nivel naţional. „În ceea ce priveşte cantităţile anuale de energie termică distribuită, în perioada 2007 – 2012, acestea au avut un caracter permanent descendent, datorat, pe de o parte condiţiilor climatice care au condus la creşterea temperaturilor exterioare şi, pe de altă parte numărului de consumatori debranşaţi”, se arată în comunicatul remis de Guvern. La 31 mai 2014, 1,3 milioane de apartamente mai erau legate la sistemul centralizat de încălzire, din care jumătate în Bucureşti.

La Galaţi, datele oficiale spun că, în acest moment ar mai exista 63.000 de apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire, în timp ce datele neoficiale indică o cifră situată în jurul valorii de 50.000 de apartamente.

Citit 4620 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.