Cum rezistă un centru de colectare privat a DEŞEURILOR: Contracte cu primăriile din judeţ şi linii de reciclare

Cum rezistă un centru de colectare privat a DEŞEURILOR: Contracte cu primăriile din judeţ şi linii de reciclare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Eco Nature face parte dintre societăţile private de colectare a deşeurilor nepericuloase care a rezistat pe piaţă, prin colaborările cu primăriile din judeţ, dar şi prin investiţia într-o linie de reciclare. Societatea, prezentă pe piaţă din anul 2010, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 570.000 de lei, cu un profit de 5.632 de lei, dar asta pentru că a investit într-o instalaţie de reciclare, care mărunţeşte şi creează fulgi din plastic.

Pentru Eco Nature, profitul ar putea ieşi oricum, chiar şi în lipsa celor care vin cu sacii plini cu plastic, pentru că există contracte pentru colectarea deşeurilor reciclabile din judeţ, dar şi pentru că persoane fizice le aduc de acasă sacoşe cu PET-uri în schimbul unor sume de bani. „Noi am reuşit să încheiem contracte de colaborare cu alte primării, cu Smârdanul, de exemplu. Primarii îşi îndeplinesc obligaţiile de a asigurara containerele, iar noi ridicăm periodic deşeurile reciclabile. S-au umplut containerele, trimitem maşina şi le aducem”, spune contabila societăţii, Marinela Stoica.

Producţia de fulgi, suspendată

Într-o vreme, lucrurile mergeau şi mai bine, pentru că exista o cerere din partea Greentech pentru fulgii din plastic. „Avem şi instalaţie de reciclare, facem fulgi, îi trimiteam tot la Greentech, dar ei şi-au mărit capacitatea de a toca şi au renunţat să mai cumpere fulgi. Fulgii sunt prelucraţi, se fac granule, se transformă termic, iar din aceste granule se poate face fibră textilă, izolaţii, asfalt. Fulgii aveau preţ tot pe culori, era 650 de euro tona de fulgi din plastic transparent, iar fulgii din plastic maro şi verde erau vreo 350 de euro”, ne-a mai spus contabila.

Câştigul, în funcţie de culori

Preţul de achiziţie al unui kilogram de PET-uri nesortate la centrele de colectare este, în medie, de 0,9 de lei, omul care predă plasticul ia 0,8 lei, pentru că este reţinut şi un impozit. În schimb, liniile de reciclare din ţară cumpără plasticul la preţuri care variază pe culori. Dacă ponderea de plastic maro adusă de colectori la centre, care este cumpărat de reciclatori la un preţ mai mic, este mai mare, profitul scade. „Uneori câştigi, alteori pierzi, pentru că depinde de ponderea culorilor. Cumperi cu un leu un kilogram de PET-uri nesortate, iar pe un kilogram de plastic transparent iei doi lei şi pe unul maro iei 0,7 lei. Dacă ai mai mult plastic maro, cum se întâmplă vara, eşti cam la limită, rişti să cheltuieşti mai mult decât câştigi”, ne-a mai spus reprezentanta Eco Nature.

Citeşte şi: De ce NU funcţionează ISPA-deşeuri: PRIVAŢII COLECTEAZĂ mai mult decât ECOSALUL

Citit 26072 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 06:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.