După BONURI, potopul! FISCUL pregăteşte şi LOTERIA... CONTROALELOR fiscale

După BONURI, potopul! FISCUL pregăteşte şi LOTERIA... CONTROALELOR fiscale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firmele care vor emite bonurile câştigătoare la Loteria bonurilor fiscale vor avea parte şi de controale amănunţite din partea Fiscului * Comercianţii vor avea obligaţia de a ţine într-un loc vizibil pentru clienţi un afiş de atenţionare al ANAF * TelVerde pentru reclamarea comercianţilor care nu emit bonuri fiscale


În paralel cu pregătirea Loteriei bonurilor fiscale, Ministerul Finanţelor se pregăteşte şi de… loteria controalelor fiscale. Asta pentru că, de la fericiţii deţinători ai bonurilor fiscale câştigătoare, ANAF va trece nu numai la verificarea valabilităţii bonurilor respective, ci şi la verificarea întregii activităţi a firmei care a emis bonul în cauză. Acest aspect, mai puţin trâmbiţat public, a fost recunoscut într-o declaraţie chiar de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

"Este o veste foarte bună pentru cel care are bonul câştigător, dar nu trebuie să ascund că această loterie are şi o parte care ne va duce spre un control mai amănunţit, pentru că firma care l-a emis va primi şi dumneaei în dar un control de la inspectorii ANAF, pentru a verifica dacă acel bon este în regulă şi este valid. Practic vor fi 100 de norocoşi, să spunem, dar vor fi şi 100 de firme care vor fi controlate, cele care au emis aceste bonuri. Şi dacă tot mergem să vedem dacă este valid, vom face şi un control al activităţii acelei firme", a explicat ministrul Finanţelor.

Altfel spus, cu fiecare bon pe care îl emite, fiecare firmă îşi creşte şansele de a se trezi pe cap cu un control al ANAF. Asta s-ar putea să-i cam sperie pe comercianţi şi n-ar fi exclus ca, mai degrabă, în unele situaţii, agenţii economici să se ferească să elibereze bonurile fiscale, chiar dacă activitatea societăţii este una care, teoretic, n-ar nimic de ascuns.

Bon fiscal "a la carte"

Ministerul Finanţelor pare să se fi gândit la o metodă care să încurajeze eliberarea şi solicitarea bonurilor fiscale, dar şi una care să descurajeze eventuala „blătuire” a unor tranzacţii pentru a minimaliza riscul unui control. Aici intră prevederea cuprinsă în regulamentul Loteriei fiscale în care se spune că, începând de la 1 martie a.c., operatorii economici care folosesc aparatele de marcat electronice fiscale vor fi nevoiţi şi să afişeze, la vedere, un anunţ de atenţionare a clienţilor. Acest anunţ face referire şi la posibilitatea de a nu plăti un bun sau un serviciu dacă respectivul comerciant refuză să dea bon fiscal.

Mai mult, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor a elaborat şi un model standard de afiş, acesta urmând să fie folosit de agenţii economici vizaţi. Afişul trebuie pus într-un loc vizibil pentru clienţi, iar de această măsură nu vor scăpa nici barurile sau restaurantele. Acestora din urmă le va reveni obligaţia de a pune afişul pe prima pagină a meniului.

"Operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale în unităţi de tip restaurant, bar, discotecă, club şi altele asemenea asigură informarea clienţilor şi prin tipărirea anunţului de atenţionare pe prima pagină a meniurilor pe care le pun la dispoziţia acestora, ori prin alte mijloace, astfel încât, la fiecare masă destinată clienţilor, aceştia să aibă permanent posibilitatea de a citi anunţul de atenţionare", se precizează în proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor.

TelVerde pentru reclamaţii

În ceea ce priveşte posibilitatea ca un client să refuze plata în cazul în care agentul economic nu emite bon fiscal, Ministerul Finanţelor argumentează această măsură subliniind că: „o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal".

Bomboana de pe proiectul Finanţelor este introducerea unui TelVerde, la care cumpărătorii vor putea reclama nerespectarea obligaţiilor legale de către agenţii economici în ceea ce priveşte eliberarea bonurilor fiscale. Numărul 0800.800.085 va fi gratuit şi permanent pus la dispoziţia cetăţenilor. Cumpărătorii trebuie să anunţe la telefon locaţia de unde achiziţionează produsul pentru care comerciantul refuză să emită bon fiscal, fiind înregistrată automat data şi ora apelului. Desigur, reclamaţia va fi urmată de un control la comerciantul în cauză.

Pregătiţi bonurile

După cum v-am informat deja în paginile ziarului nostru, prima extragere a Loteriei fiscale se va desfăşura pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşti, cu ajutorul Loteriei Naţionale, şi va viza bonurile fiscale emise de comercianţi în perioada 2 februarie - 28 martie. La loterie se vor extrage două numere: unul în intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziuni ale leului (inclusiv TVA), iar un alt număr va reprezenta ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale. Pentru a fi câştigătoare, bonurile trebuie să fie emise de un aparat electronic fiscal, să fie emis unei persoane fizice şi, desigur, să îndeplinească cele două criterii de eligibilitate privind data emiterii şi valoarea bonului.

Detalii suplimetare în „Ghidul complet al Loteriei fiscale” publicat de „Viaţa liberă” (click aici).


CITEŞTE ŞI: De ce INVESTIŢIILE bat pasul pe loc: "Sindromul Yazaki" paralizează PIAŢA MUNCII din Galaţi

Citit 12615 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Februarie 2015 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.