Contract fără concurenţă: CUMNATUL PREMIERULUI vrea şapte milioane de lei de la AFDJ Galaţi
Foto: Iulian Herţanu (Sursa foto: romaniatv.net - captură video)

Contract fără concurenţă: CUMNATUL PREMIERULUI vrea şapte milioane de lei de la AFDJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Suma ar reprezenta contravaloarea unor lucrări în zona portuară Giurgiu, contractate de firma lui Iulian Herţanu, Grossman Engineering * Duelul pe bani publici se desfăşoară în faţa Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti


Unul dintre cele mai importante contracte din bani publici pe care firma Grossman Engineering, administrată de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, le-a câştigat de-a lungul timpului este cel cu AFDJ Galaţi, în valoare de aproape 7,2 milioane de lei, pentru realizarea unor lucrări de modernizare în zona portuară Giurgiu. Iţele contractului sunt, însă, încurcate şi revenim astăzi cu noi detalii. Lucrările sunt blocate de mai bine de doi ani, iar între AFDJ Galaţi şi firma lui Iulian Herţanu s-a ajuns la un litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Cum s-au atribuit contractele

Firma Grossman Engineering şi-a adjudecat un contract de executare a unor lucrări la Complexul Administrativ Căi Navigabile Giurgiu în iulie 2009. Atribuirea s-a făcut prin licitaţie deschisă şi, deşi lucrările erau estimate de AFDJ Galaţi la 8,61 milioane de lei (fără TVA), în cele din urmă firma lui Iulian Herţanu şi-a adjudecat contractul cu 6 milioane de lei (fără TVA), deci cu mai bine de 2,6 milioane de lei mai puţin decât se considera iniţial. Aici ar putea apărea întrebarea dacă nu cumva firma cumnatului lui Victor Ponta a sublicitat contractul pentru a-l câştiga, cu gândul că ar putea ulterior să suplimenteze prin acte adiţionale valoarea contractului.

Oficial, însă, lucrurile par a fi fost în regulă. "Într-adevăr, valoarea licitată a fost mai mică, dar Comisia de licitaţie a cerut şi o justificare a modului în care s-a ajuns la valoarea respectivă. De asemenea, procedura de atribuire s-a făcut sub supravegherea UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice) Galaţi. Nu au fost nici contestaţii la procedura de atribuire a contractului. În afară de Grossman Engineering, la licitaţie au mai participat Vega, Tancrad şi încă o firmă…", ne-a declarat Dorian Dumitru, directorul adjunct al AFDJ Galaţi.

Pe de altă parte, în 2012, contractul iniţial a fost suplimentat printr-un act adiţional cu încă 1,85 milioane de lei, pentru executarea unor lucrări suplimentare la obiectivele din Giurgiu.

Cum s-au desfăşurat lucrările

Lucrările presupuneau modernizarea clădirii administrative, realizarea unui atelier de întreţinere şi reparaţii, precum şi realizarea unor lucrări hidrotehnice. Lucrurile nu au mers însă chiar atât de uşor precum se anticipa.

"În momentul execuţiei s-a constatat că sunt necesare nişte modificări la proiectare, au mai intervenit o serie de schimbări şi la soluţiile tehnice. De exemplu, Primăria Giurgiu a tras canalizare şi în loc de fosă septică a fost nevoie de un sistem de legătură la canalizare. Între timp s-au mai schimbat şi nomele PSI şi a trebuit să revizuim partea de realizare a unui post de transformare. Nu în ultimul rând, s-a decis realizarea unui cheu vertical, care să mărească suprafaţa platformei cu încă 600 mp. Pentru o serie de lucrări s-a putut merge cu constructorul iniţial şi s-a făcut acel act adiţional, dar pentru restul lucrărilor, fiind vorba de o valoare mai mare, ne-am consultat cu ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) şi ni s-a spus că nu se poate face o atribuire directă, pentru că se depăşeşte pragul valoric impus de lege, şi că trebuie organizată o nouă licitaţie", ne-a explicat directorul adjunct al AFDJ Galaţi.

Problema a fost că tot acest amestec de lucrări prevăzute iniţial, dar care nu s-au mai făcut, necesitatea unor lucrări noi culminând cu revizuirea întregului studiu de fezabilitate, a dus în cele din urmă la litigiu. "Noua valoare a lucrărilor ar fi undeva la 13 milioane lei, cu tot cu TVA. Din contractul iniţial, Grossman Engineering a încasat cam 4,9 milioane de lei pentru lucrările executate. Deşi, dată fiind situaţia, le-am explicat că trebuie să reziliem contractul iniţial şi să organizăm o nouă licitaţie, dumnealor nu au fost de acord şi au cerut ca întregul proiect să fie finalizat cu ei", ne-a explicat Dorian Dumitru.

Litigiu cu final deschis

Lucrările la Complexul Administrativ de la Giurgiu bat pasul pe loc de doi ani, niciunul dintre obiective nefiind finalizat, rezultă din "Situaţia privind stadiul de executare a contractelor încheiate în urma aplicării procedurilor de achiziţie publică" pe 2015, realizată de AFDJ Galaţi. Clădirea administrativă este realizată în proporţie de 75 la sută, atelierul de întreţinere şi reparaţii e realizat 80 la sută, dar nu s-a făcut nimic la lucrările hidrotehnice (cheu de acostare, cheu lateral şi apărare de maluri).

La capitolul "Observaţii" se precizează: "Beneficiarul (AFDJ Galaţi - n.r.) a închis activitatea pe şantier, Antreprenorul (Grossman Engineering - n.r.) refuzând să participe la închiderea şantierului şi, începând din data de 15.05.2013, s-a demarat inventarierea şi recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor executate până pe data de 30.04.2013. Deşi a fost notificat în repetate rânduri să-şi trimită reprezentanţii pe şantier pentru efectuarea inventarierii comune a lucrărilor, Antreprenorul nu a dat curs invitaţiei şi ca urmare AFDJ Galaţi a transmis o notificare de reziliere a contractului. AFDJ va organiza o procedură competitivă de atribuire conform recomandării ANRMAP pentru lucrări hidrotehnice, precum şi restul lucrărilor de executat la clădirea administrativă, Atelierul de întreţinere şi reparaţii şi Platformă."

Până una alta, însă, lucrările în cauză fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ Bucureşti. În funcţie de rezultatul comunicat de Curtea de Arbitraj, AFDJ Galaţi va decide împreună cu ANRMAP modalitatea de atribuire a contractului.


CITEŞTE ŞI: PERCHEZIŢII DNA la firma cumnatului şi surorii lui Victor Ponta. Prejudiciul este estimat la 7,8 milioane de lei

Citit 3428 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.