FINANŢELE au pus piciorul în prag: Aproape 90.000 de gălăţeni, în EXECUTARE SILITĂ

FINANŢELE au pus piciorul în prag: Aproape 90.000 de gălăţeni, în EXECUTARE SILITĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încasările AJFP Galaţi au crescut la 1,64 miliarde de lei, aproape 10 la sută din sume fiind din executări silite * La bugetul de stat, cele mai mari creşteri au fost la sumele colectate din impozitul pe profit şi impozitul pe venit * În schimb au scăzut sumele colectate din TVA şi accize


Contribuabilii aflaţi în administrarea AJFP Galaţi au contribuit anul trecut la bugetul general consolidat al statului cu peste 1,64 miliarde de lei, cu aproape 90 milioane de lei mai mult decât în anul anterior, ceea ce înseamnă o creştere cu 5,63 la sută a încasărilor, rezultă din datele centralizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi.

Pe principale capitole bugetare, cele mai mari încasări au fost la bugetul de stat, unde gălăţenii au contribuit cu aproape 753,2 milioane de lei, în creştere cu două procente faţă de perioada precedentă. Se observă însă diferenţe în modul în care a evaluat colectarea pe categoriile de impozit ce compun bugetul de stat. De exemplu, pe parcursul anului trecut, s-a făcut remarcată o creştere semnificativă (+14,27 la sută) a veniturilor obţinute din impozitul pe venit, unde s-a ajuns la suma de peste 333 milioane de lei. De asemenea, încasări mai bune au fost şi din impozitul pe profit, unde în 2014 s-a ajuns la 93 milioane de lei, cu 10,9 la sută mai mult decât în anul precedent.

Pe de altă parte, chiar dacă evoluţia pozitivă a acestor indicatori ar susţine ideea că economia gălăţeană a mers ceva mai bine în cursul anului trecut, acest lucru nu se reflectă şi în încasările din TVA şi accize (exclusiv încasările pentru importurile de bunuri sau încasările în vamă). Mai mult, în cazul colectării de TVA, aceasta a scăzut la 228,1 milioane de lei, reprezentând doar 76,62 la sută din sumele colectate în anul precedent. În cazul accizelor, în judeţul Galaţi s-au colectat anul trecut doar 2,9 milioane de lei, adică aproximativ 84,6 la sută faţă de anul precedent.

Pe celelalte capitole bugetare, încasările la Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, încasările au crescut cu 11,36 la sută, la valoarea de 258,7 milioane de lei. De asemenea, la bugetul asigurărilor sociale de stat încasările au crescut cu 7,98 la sută, la 615,2 milioane de lei. Nu în ultimul rând, bugetul asigurărilor pentru şomaj a înregistrat anul trecut o creştere cu 9,27 la sută, la valoarea de 19,85 milioane de lei.

Strategii de creştere a veniturilor

Sporirea veniturilor la bugetul general consolidat al statului a fost rezultatul axării cu prioritate a activităţii AJFP Galaţi, în 2014, pe îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor şi creşterea gradului de conformare la plată voluntară a acestora. Aşa se face că ponderea obligaţiilor plătite integral şi la termen a crescut anul trecut cu 3,1 la sută, respectiv, 1,82 la sută.

Desigur, acolo unde situaţia a impus-o, AJFP Galaţi, împreună cu organele fiscale teritoriale, au pus piciorul în prag şi au trecut şi la modalităţile de executare silită. În 2014, s-au generat şi transmis un număr total de 88.682 de somaţii, din care 28.086 pentru persoane juridice şi 60.596 pentru persoane fizice. Titlurile executorii comunicate pentru recuperarea creanţelor la bugetul general consolidat au fost în sumă totală de peste 336,7 milioane de lei, din care valoarea pentru persoanele juridice a fost de 226,3 milioane de lei, iar pentru persoanele fizice de 110,4 milioane de lei.

"Din valorificarea măsurilor de executare silită aplicate atât în perioada de referinţă, cât şi a celor aflate în sold, în anul 2014 au rezultat încasări în cuantum total de 160,26 milioane de lei, ceea ce reprezintă un procent de 9,73 la sută în totalul realizărilor bugetare, conform contului de execuţie al trezoreriei", a precizat DGRFP Galaţi, într-o informarea solicitată de ziarul "Viaţa liberă".

Mai trebuie spus că, după emiterea anul trecut a somaţiilor de plată, derularea activităţii de executare silită s-a materializat şi prin măsuri mai categorice. De exemplu, s-au emis 23.901 popriri pentru indisponibilizarea conturilor bancare pentru creanţe în cuantum de 233,6 milioane de lei. De asemenea, s-au transmis 4.896 popriri la terţi, pentru creanţe în valoare de 115 milioane de lei. În unele cazuri s-a ajuns şi la măsuri mai radicale. S-a ajuns astfel la aplicarea unor sechestre asupra unui număr de 111 bunuri mobile, în valoare de 36,44 milioane de lei, dar şi la 69 de sechestre pe bunuri imobile, în valoare de 29,2 milioane de lei.

De unde s-a încasat mai mult

Dacă ar fi să se facă un top al încasărilor în urma procedurilor de executare silită, pe primul loc în recuperarea datoriilor s-ar afla conformarea contribuabililor la somaţiile comunicate, fără a mai fi nevoie de alte forme de executare silită. Mai exact, 55,89 la sută din totalul sumelor recuperare, respectiv 89,56 milioane de lei, au fost obţinute imediat după comunicarea somaţiilor de plată. Pe locurile următoare se află sumele obţinute prin decontare bancară ca urmare a indisponibilizării conturilor agenţilor economici restanţieri, cu o valoare de 38,6 milioane de lei (24,09 la sută din sumele recuperate) şi sumele încasate din popririle la terţi, cu o valoare de 30,83 milioane de lei (19,24 la sută din încasări).

DGRFP Galaţi, locul doi pe ţară la încasări

La nivelul întregii structuri a DGRFP Galaţi, care coordonează activitatea din judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea, încasările la buget au fost, anul trecut, de peste 11,3 miliarde de lei, din care 7,56 miliarde din activitatea fiscală şi 3,76 miliarde de lei din activitatea vamală. Cu acest rezultat, DGRFP Galaţi se plasează pe locul doi pe ţară ca nivel al încasărilor.


CITEŞTE ŞI: De la 1 martie, ACTIVITATEA MAGAZINELOR care NU EMIT BON FISCAL va fi SUSPENDATĂ

Citit 5721 ori Ultima modificare Duminică, 01 Martie 2015 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.