Mătcaşii acuză autorităţile de corupţie

Mătcaşii acuză autorităţile de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ei spun că li s-a respins dosarul pentru constituirea grupului de producători deoarece nu au dat şpagă * Dosarul a plecat de la Galaţi cu toate avizele cerute, dar la APIA Bucureşti s-a împotmolit în mod misterios * Mătcaşii se mai plâng că impozitele sunt mai mari decât subvenţiile, că piaţa neagră îi aduce la sapă de lemn şi că importurile masive vor distruge legumicultura *

Joia trecută, o parte dintre legumicultorii de la Matca au participat la o întâlnire cu mai multe “înalte feţe” de la Ministerul Agriculturii, Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA), Oficiul de Consultanţă şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Întâlnirea a avut loc la iniţiativa Grupului de Producători “Societatea Agricolă Legume-Fructe Matca”, al cărui fondator şi preşedinte este Mircea Croitoru.

Feţele lui “Daţi-ne să vă dăm”

Început a fost paşnic. Sub imperiul sloganului “Daţi-ne să vă dăm”. Pe de o parte, legumicultorii prezenţi au cerut sprijin (financiar, logistic etc.) celor veniţi de la Bucureşti, astfel încât şi ei, la rândul lor, să poată produce legume mai ieftine pentru piaţă. Oaspeţii de la Capitala au adus şi ei “la înaintare” o faţetă a amintitului slogan: “Înregistraţi-vă ca persoane juridice, plătiţi taxe şi impozite statului, iar noi vă vom ajuta”.

Apoi, spiritele s-au încins un pic. Legumicultorii au început să acuze autorităţile că nu vor decât să-I jupoaie cu impozite şi taxe. “Ni s-a promis marea cu sarea dacă ne asociem, daca facem societăţi, dacă facem totul legal. Am ascultat sfaturile. Şi ce ni s-a dat? Nimic! Suntem sufocaţi de impozite şi de legumele vândute la negru”, a spus unul dintre fermierii de la Matca.

“Dacă eu plătesc statului TVA de 19 la sută pe marfa mea, nu mă pot compara cu cel care vinde fără TVA. Eu ori cer cu 19 la sută mai mult, deci nu mai vând, ori pierd 19 la sută din câştig”, a adăugat un altul.

“Să se reducă TVA la legume!”, a fost concluzia unamimă a celor prezenţi, contrazişi repede de reprezentantul Ministerului Agriculturii: “S-a discutat. Nu se poate. Cei de la Comisia Europeană ne-au zis că se tem că vom transforma asta într-un fel de pomană electorală”.

Dosarul! Unde-i  dosarul?

Una dintre marile probleme ale legumicultorilor de la Matca este legată de faptul că înfiinţarea grupului de producători s-a dovedit o misiune imposibilă. “De ce ni s-a respins dosarul?” l-au interpelat mătcşii pe reprezentatul APIA venit de la Bucureşti. “Ştiţi de ce. Erau o serie de neconcordanţe privind membrii şi suprafeţele”, a încercat acesta să explice. “Nu-i adevărat! Ni s-a respins pentru că n-am dat şpagă”, au plusat legumicultorii.

Impresia că mătcaşii au dreptate ne-a fost întărită şi de directoarea adjunctă a DADR Galaţi, Profira Onode, care a cerut de asemenea explicaţii pentru respingerea dosarului. “Noi l-am verificat şi avizat şi considerăm că era conform procedurii. Dacă s-a greşit cumva, ne aşteptam să ni se spună unde, ca să ne corectăm. Însă dosarul a fost pur şi simplu respins”, a spus Onode.

Cert este că mătcaşilor li s-a promis ferm că situaţia va fi rezolvată cât de repede posibil, moment care a mai descreţit un pic frunţile.

Probabil că vă întrebaţi la ce-i aşa de important un grup de producători atestat. Ei bine, există numeroase avantaje, cea mai importantă fiind că, potrivit legilor europene, statul este obligat să suporte 75 la sută din valoarelor lucrărilor de investiţii (depozite, sere, solarii, linii de sortare, prelucrare şi ambalare etc). De asemenea, acelaşi stat este obligat să plătească grupului o subvenţie reprezentând 10 la sută din valoarea legumelor (sau a altor produse agricole) vândute în piaţă cu acte în regulă.

“Ne omoară importurile!”

O altă durere mare a legumicultorilor de la Matca este concurenţa acerbă (şi neloaială în multe cazuri) pe care trebuie să o înfrunte din parte importatorilor. “Vin legume din Turcia şi Polonia la nişte preţuri incredibile. Nici dacă le furi nu poţi să le vinzi aşa de ieftin. Sunt nişte nereguli grave cu importurile”, au acuzat ei.

Cei de la Bucureşti au ridicat din umeri: “N-avem ce face. Nu putem impune taxe vamale. Trebuie să respectăm reglementările europene”.

Întâlnirea (asupra căreia vom reveni, dat fiind că unele din chestiunile discutate merită o analiză aprofundată) s-a încheiat cu concluzia finală că lucrurile nu merg deloc bine în legumicultura românească, dar că sunt speranţe că lucrurile se vor îndrepta. “La Sfântu’ Aşteaptă...”, a mormăit în barbă, dar suficient de tare cât să-l audă presa, unul dintre participanţi.

Explicaţii foto:

1 - Oamenii s-au arătat foarte nemulţumiţi de politica agricolă a ţării

2 - Mircea Croitoru, preşedintele societăţii agricole „Legume-Fructe” Matca

Citit 1344 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.