Final de etapă în Programul Regio. INVESTIŢII de 67 de milioane de euro în şase ani

Final de etapă în Programul Regio. INVESTIŢII de 67 de milioane de euro în şase ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Prin POR 2007 - 2013 au fost finanţate cu bani europeni proiecte majore de infrastructură economică şi socială din judeţul Galaţi * Din primăvară, urmează proiectele pe POR 2014 - 2020


Programului Operaţional Regional (Regio) 2007 - 2013 a însemnat pentru judeţul Galaţi finanţarea a numai puţin de 86 de proiecte, fie ele având drept obiectiv dezvoltarea infrastructurii de transport sau a infrastructurii sociale, reabilitarea unor obiective culturale importante, modernizarea unor unităţi de învăţământ, spitale şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea mediului de afaceri.

„În total, 67 milioane de euro au fost investite în aceste proiecte, unele dintre ele devenind chiar proiecte de referinţă la nivel naţional! De exemplu, în valorificarea patrimoniului cultural, deosebit de importante au fost reabilitarea Palatului Episcopal, actualul Muzeu al istoriei, culturii şi spiritualităţii creştine, din Galaţi, precum şi reabilitarea clădirii de patrimoniu istoric a Muzeului Mixt din Tecuci. Dar la fel de importante sunt, desigur, proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere, precum o serie de artere importante ale Galaţiului (str.Oţelarilor, str.Stadionului, str.Basarabiei etc), dar şi drumuri judeţene (40 km pe DJ 235 şi DJ 251 - n.r.). De asemenea, merită remarcat şi numărul mare - 39 de proiecte - pentru finanţarea microîntreprinderilor, fapt ce dovedeşte că Galaţiul are un potenţial de dezvoltare important”, a arătat Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, instituţia care a gestionat implementarea POR 2007 - 2013 în regiunea noastră.

Importante pentru judeţul Galaţi au fost şi lucrările de modernizare de la ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf.Ap.Andrei” şi cel de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf.Ioan”, care au contribuit din plin la creşterea calităţii serviciilor medicale asigurate gălăţenilor, dar şi numeroasele proiecte de modernizare a unor şcoli şi licee, nu numai în municipiul Galaţi, ci şi din Tecuci, Tg.Bujor, Scânteieşti, Lieşti.

Desigur, pe lista proiectelor de importanţă deosebită pentru gălăţeni am putea aminti proiectul de reabilitare a Grădinii Publice, a Centrului Multicultural „Dunărea de Jos” sau reabilitarea şi modernizarea centrelor de asistenţă socială destinate vârstnicilor sau copiilor cu nevoi speciale. Toate acestea reprezintă, însă, doar o etapă dintr-un program mai amplu de dezvoltare a judeţului, etapă ce va fi continuată prin proiectele care deja se pregătesc pentru a fi depuse în cadrul POR 2014 – 2020, a precizat vicepreşedinte CJ Galaţi, Cornel Hamza: „Vom pune accent pe dezvoltarea infrastructurii. Avem o reţea destul de mare de drumuri judeţene, iar obiectivul nostru este de a reabilita prin acest program cel puţin 110 km de drum. S-au făcut deja o serie de expertize, în 2016 vrem să trecem şi la proiectare, astfel încât, atunci când vom avea apelul de proiecte, noi să fim pregătiţi”.

La rândul ei, Delia Laura Angheluţă, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare a CJ Galaţi, a precizat că se pregăteşte documentaţia ce va sta la baza viitoarelor proiecte, astfel încât acestea să obţină un punctaj cât mai bun la evaluările pe POR 2014-2020. Pe lângă proiectele de infrastructură rutieră, vizate sunt, printre altele, şi reabilitarea unor obiective culturale, precum Casa Cuza, Casa Ţinc sau Casa Memorială Costache Negri, din comuna Costache Negri, dar şi reabilitarea termică a Spitalului Judeţean.

Elementul-cheie din perioada următoare rămâne publicarea ghidurilor de aplicare, acestea urmând să fie lansate la începutul anului viitor. Pregătirea trebuie făcută însă de pe acum, pentru că, după cum sublinia vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, „suntem într-o competiţie în care cine este mai bine pregătit câştigă”. Iar Galaţiul are multă nevoie şi de idei, şi de proiecte, şi de finanţare pentru a depăşi carenţele cu care încă se mai confruntă în materie de dezvoltare.

Citit 2464 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.