Vreau să mă debranşez!

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gata, m-am săturat şi de promisiunile Primăriei, şi de minciunile Apatermului, şi de eschivele Electrocentrale. Pisica a fost pasată dintr-o mână în alta până a murit şi chiar nu mă mai interesează unde va fi îngropată.

Nu mai avem apă caldă - cei care aveam, că eu una o baie în cadă ca omul n-am mai putut face de vreo lună, iar căldura va fi oprită de la 1 aprilie. Nu mai există soluţii, propunerile de reînviere a unor cazane moarte de prin anii '60 sunt utopii, la fel şi transformarea punctelor  termice în centrale de microraion. N-o să se poată face asta până în luna octombrie, drept pentru care pe noi, cei încă legaţi la sistemul centralizat, autorităţile ne condamnă la încă o iarnă în frig. Pentru că, domnilor, ce-am avut până acum cu ţârâita n-a fost căldură, a fost bătaie de joc, iar preţul - mare.

În consecinţă, nu mai merge cu minciuna şi păcăleala. Sunt oameni care nu au capacitatea financiară de a investi într-o centrală de apartament, iar pentru ei vor trebui gândite soluţii de sprijin punctual. Dar sunt şi oameni care şi-ar fi pus centrală dacă nu îi lega municipalitatea cu de-a sila de un sistem muribund. Desfiinţaţi prostia cu Zona Unitară de Încălzire şi lăsaţi oamenii să se debranşeze şi să-şi găsească, pe perioada verii, soluţii alternative de încălzire. Centrale pe gaz, centrale electrice, panouri radiante şi altele asemenea, soluţii există. Sunt scumpe, de acord, dar există! Să pui oamenii în situaţia de a mai plăti şi o eventuală amendă de circa 1.500 de lei, pe lângă costurile proiectului, centralei, caloriferelor şi racordurilor, ca să nu mai vorbim de manoperă, mi se pare o cruzime fără seamăn.

Trei probleme majore avea oraşul acesta când a început mandatul primarului: încălzirea, câinii vagabonzi şi starea străzilor şi trotuarelor. Niciuna nu s-a rezolvat. Campania pe care "Viaţa liberă" tocmai o derulează, "Să scoatem Galaţiul din iarnă", arată clar în ce stare se află străzile oraşului. În timp ce Tecuciul a rezolvat onorabil problema câinilor vagabonzi, noi nu suntem în stare decât să întreţinem o continuă dispută între apărătorii câinilor şi cei care-i doresc strânşi de pe stradă, fără să oferim vreo soluţie, fără un program de sterilizare, fără un program de adopţii, fără nicio implicare reală, umană, în problemă.

Cât despre încălzire, vedem cum s-a rezolvat problema. CET se închide, Apaterm e în faliment, cetăţenii s-au împărţit în datornici şi bun-platnici şi îşi sar unii altora la gât. Treaba aceea cu „Divide et impera” e veche, domnule Stan, iar dacă ne tot împărţiţi în caste, n-o să mai aibă cine să voteze la alegerile viitoare, că vom fi cu toţii morţi de frig, cu gâturile rupte de călcat prin gropi  sau plecaţi din ţară. Iar treaba cu votul electronic nu merge la locale.

În consecinţă, dacă nu vă vine vreo idee de salvare a sistemului centralizat, vă sugerez să ne lăsaţi măcar să ne debranşăm, că altfel iese cu revoluţie. Până la urmă, nici dragoste cu forţa nu se poate, d’apoi încălzire. Şi nici nu e corect să se spargă toate oalele de încălzit apa pe aragaz tot în capul celor bun-platnici.

Citit 3058 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2015 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.