Pentru ce avem aleşi?!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câte ori trecem în revistă, eu sau colegii mei, neajunsurile urbei noastre, ni se reproşează, de către unii cititori, că nu oferim soluţii, că, vezi Doamne, e uşor să te lamentezi, dar mai greu să rezolvi problema. Indiferent ce subiect am aborda, că e vorba despre gropile din asfalt, despre câinii vagabonzi, despre lipsa spiritului civic, despre lipsa bunului simţ, despre cerşetori, despre vecini incomozi etc ni se reproşează, invariabil, că subiectul ales nu este potrivit şi că ar fi mai util să rezolvăm noi situaţia, în loc să arătăm cu degetul.

Încă o dată, pentru toţi aceia care cred că menirea presei este să rezolve lucruri, repet: noi nu existăm pentru a ne substitui autorităţilor, edililor, poliţiei, justiţiei, ambulanţei sau companiei de pompe funebre, deşi, cerul mi-e martor, în ceea ce priveşte ultimele două categorii, cel puţin, nu au fost puţine cazurile în care ne-am implicat să ne ajutăm semenii. Dar menirea noastră este chiar să semnalăm, să arătăm cu degetul, să expunem fapte, situaţii, mai mult sau mai puţin reprobabile sau, rareori, chiar pozitive, să scoatem la iveală adevăruri care de cele mai multe ori incomodează, dar care trebuie spuse. Nu e treaba noastră să stârpim infractorii, pentru asta există poliţie. Dar scriem, de exemplu, despre hoţii de bijuterii care atacă femeile pe stradă sau despre metoda de înşelătorie "accidentul", nu ca să prindem noi făptuitorii, ci ca să-i punem pe oameni în temă, pentru a nu le cădea în gheare. Nu e treaba noastră, de asemenea, să acoperim gropile din carosabil, nici să nivelăm trotuarele, ci să fotografiem şi să semnalăm apariţia unora noi, că poate cei care au obligaţia să le facă nu le-au văzut. Nu ne înjuraţi când anunţăm că se taie apa, nu noi o tăiem. Ba, mai mult, noi suntem tot cetăţeni ai acestui oraş, care locuiesc în aceleaşi cartiere, cu aceleaşi probleme pe care le au toţi gălăţenii. Nu putem să luăm acasă toţi câinii fără stăpân, nici să înlocuim becurile la stâlpii de iluminat public, dar putem să scriem atunci când apare o problemă. Şi asta facem.

Ne-am dori şi noi, aşa cum vă doriţi şi dumneavoastră, să aibă autorităţile soluţii clare pentru o mulţime de probleme cu care ne confruntăm: am vrea apă caldă şi căldură, am vrea străzi bune şi semafoare performante, cu "undă verde", am vrea trotuare ca în palmă, consolidarea Falezei, am vrea încurajarea investitorilor, astfel încât să se mai creeze şi la Galaţi locuri de muncă, am vrea nişte drumuri care să ne lege ca lumea de restul ţării. Din păcate (sau, poate, din fericire), niciunul dintre noi nu este primar, nici director în Primărie, nici consilier local sau judeţean, nici preşedinte de CJ. Nu e treaba noastră să găsim soluţii, putem să le sugerăm, iar asta deja am făcut-o, prin nenumărate campanii de presă, prin prezentarea unor modele de bune practici, prin tot ce am crezut noi că s-ar putea aplica şi în urbea asta. Continuăm să susţinem orice iniţiativă, publică sau privată, care credem că ne-ar putea scoate din situaţia critică în care ne zbatem. Dar nu noi, ziariştii, suntem cei care trebuie să rezolve problemele. Pentru asta există nişte aleşi. Parcă.

Citit 1527 ori Ultima modificare Duminică, 19 Aprilie 2015 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.