Războaiele știrilor false

Războaiele știrilor false
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Presa rusească, dar şi unele surse occidentale, cumpărate sau nu, contrazic numărul civililor ucraineni uciși sau invocă sângele fals dintr-un filmuleţ făcut înainte de agresiunea lui Putin. Să încercăm să identificăm surse de informare corecte, dar să nu cenzurăm nimic, decât prin conștiință!

Cândva poreclită "spaima generalilor", amenințată chiar cu acuzația de trădare pentru incisivitatea ei, gălăţeanca Magdalena Manea, fosta noastră colegă de la "Viaţa liberă" (la "EvZ", a muncit la Departamentul Investigaţii şi Servicii Secrete) - acum în Canada, a fost ziarist de front, la asediul oraşului Sarajevo, din 1994. Ea descria, în romanul "Război de lux" (Editura Naţional, 1997), unele scene de război trucate... la cererea unor agenţii de ştiri apreciate, cu sânge fals şi înţelegeri între mici şefi ai armatelor duşmane, de dragul... ratingului.

Ca memento, e de vizionat şi un film american de ficţiune a ficţiunii, precum "Înscenarea" ("Wag the dog" - aş traduce prin... "Coada care dă din câine"), în care, pentru a muta atenţia de la un scandal sexual al unui preşedinte american, experţi media au inventat un conflict armat inexistent, creat pe computer...

Celebrul patron al unei uriașe rețele de "ziare galbene" din SUA, care inventau atrocități ale armatei spaniole, ca să scoată astfel America la război, William Randolph Hearst, cel dezvăluit şi în filmul "Cetăţeanul Kane", le răspundea corespondenților săi care îl informau că încă nu începuse Războiul hispano-american din 1898: "Voi doar trimiteţi desene, că războiul îl fac - îl inventez, adică - eu!".

Războiul din 1877, care ne-a adus independența, după care... ruşii ne-au furat trei judeţe, n-ar fi avut loc fără reportajele americanului Januarius Aloysius MacGahan, corespondent de război care lucra pentru "New York Herald" şi "London Daily News", fost corespondent la St. Petersburg şi în Franţa. Articolele din Bulgaria ale corespondentului american au inflamat Parlamentul britanic, determinând astfel Londra să renunţe să mai protejeze Imperiul Otoman, căruia îi vânduse puşti moderne, şi să-i declare război! Articolele sale care descriau masacrul civililor bulgari din ´76 zugrăveau movile de cranii! De pildă, cel al unui copil, lovit cu un iatagan - cumplită relatare! O fi fost sau nu expert în iatagane, ziaristul suplinea prin cuvinte lipsa unui aparat de fotografiat sau a unei camere de luat vederi... Ziaristul, membru al unei echipe de investigaţii americane, e considerat erou de către bulgari şi are statui în Anglia şi Bulgaria. Surse...

Citit 1353 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2022 23:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.