Unde sunt mărțișoarele de altădată...

Unde sunt mărțișoarele de altădată...
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Nu putem traversa aceste zile fără să remarcăm importanța lor, din punct de vedere al venirii primăverii și bineînțeles al zilei de Mărțișor. An de an, primele zile de martie îmi amintesc de perioada anilor '90, când, elevă fiind, așteptam cu sufletul la gură ziua de 1 Martie, pentru a primi și oferi mărțișoare. Nimic nu era ca acum. Totul era simplu și frumos, iar sărbătoarea era sărbătoare. Purtam cu mândrie mărțișoarele care marcau venirea primăverii. Și ele, aceste obiecte simbolice, erau simple, tradiționale, frumos colorate și încărcate de tradiție.

Acum, în secolul vitezei, totul s-a transformat, inclusiv sărbătorile. Cine a ieșit în oraș în aceste zile a putut să constate că, încă de la jumătatea lunii februarie, comercianții s-au grăbit să-și ocupe tarabele pe care și-au expus cu simț de răspundere marfa, în așteptarea cumpărătorilor. Până aici, nimic greșit, dacă ar fi să ne gândim la cât de multe avem de făcut într-o zi și la faptul că posibilitatea de a cumpăra din timp un mărțișor este de bun augur.

Însă odată cu tarabagiii și cu apropierea zilei de 1 Martie, marile supermarketuri au lansat și ele promoții care mai de care mai stridente și mai îndepărtate de originea tradiției de Mărțișor. Zilele trecute, o companie de telefonie mobilă anunța cu surle și trâmbițe reduceri la o nouă marcă de telefoane mobile, care ar fi "un cadou perfect de Mărțișor". Iubi ar fi primit îmbrățișările și pupăturile de rigoare, iar tânăra domnișoară ar fi fost lăudată și invidiată de toată lumea pentru mărțișorul primit.

Dar care mai este legătura cu tradiția și cu primăvara în acest caz? Oare, în goana zilelor noastre după senzațional, merită să perimăm tradiția de dragul modei? Căci, dacă până acum câțiva ani, domnișoarele scăpau câte un sărut pentru fiecare mărțișor agățat de gulerul hainei, acum mărțișoarele tradiționale nu mai au nicio șansă să strălucească, la vedere, pe haina unei tinere adolescente.

Iar situația este similară peste tot, nu doar la gadgeturi. Câți dintre noi mai respectă tradiția și îşi trimit copilul la școală, de 1 Martie, cu un mărțișor tradițional, un coșar cu fir alb-roșu? Foarte puțini, probabil. Pentru că simbolul primăverii a fost înlocuit cu pungile de cadouri, frumos ambalate și mult mai costisitoare.

De dragul tradiției și al vremurilor apuse, vreau să cred că Dumnezeu ne va lumina mințile într-o zi și ne vom aduce aminte de tradițiile atât de frumoase din străbuni. Dar până atunci.... o primăvară frumoasă tuturor!

Citit 1906 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 15:34

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Galatean, din pacate
    Luni, 04 Martie 2024 09:59
    81.12.150.***
    In niciun an nu am vazut atatea ...martisoare tip brosa... chinezesti!!! Aceleasi modele, aceleasi ambalaje, dar la preturi diferite.
    2-3 comercianti vindeau martisoare facute manual ! In rest...cumparate cu 0.5 - 1 leu si revandute cu 2-3-5-10 lei. Jalnic.
    2
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.