Din ce în ce mai aproape de război

Din ce în ce mai aproape de război
Evaluaţi acest articol
(60 voturi)

În ultima perioadă, mulţi oficiali europeni se referă din ce în ce mai des la posibilitatea unui război Rusia - Europa, într-un viitor care nu pare deloc îndepărtat. Potrivit unor rapoarte interne ale serviciilor germane de informaţii, Rusia ar putea ataca teritorii NATO "după 2026", creşterea producţiei de arme a Moscovei şi desfăşurarea de rachete în vestul ţării şi în Belarus indicând, în opinia analiştilor, pregătirea unui conflict major cu Occidentul. Inclusiv ministrul german al Apărării a avertizat că Putin ar putea invada o țară NATO "peste 5-8 ani". Vizate de un eventual atac vor fi, în opinia germanilor, ţările baltice şi Finlanda.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a invitat naţiunile europene să trimită trupe în Ucraina, "pentru a ne asigura că Rusia nu câştigă războiul", deşi a avertizat că nu există consens asupra acestui subiect, iar alţi lideri europeni importanţi au negat ulterior astfel de intenţii.

Peste Ocean, o eventuală alegere a lui Donald Trump ar face praf unitatea de care (încă) se bucură blocul militar nord-atlantic. Mai mult, generalul David Petraeus, care a condus războaiele din Irak și  Afganistan, iar apoi a fost director al CIA, consideră că "America trebuie să rămână întotdeauna în Orientul Mijlociu", apărarea Europei trecând astfel pe plan secund pentru SUA. În opinia lui Petraeus, următoarele ţinte ale lui Putin vor fi Moldova şi Lituania.

Inclusiv Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că trebuie să ne pregătim pentru câţiva ani de relaţii tensionate cu Moscova.

Din păcate, după cum arată scena politică euro-atlantică, măcinată de dispute electorale interne şi de o fobie de migranţi dusă la extrem, pericolul unui război este unul major. Ucraina a fost lăsată din ce în ce mai singură în ultimele luni, fără suficiente arme şi muniţii, iar oamenii lui Zelenski nu vor putea rezista la infinit doar cu declaraţii de sprijin, în condiţiile în care tunurile le vor rămâne fără obuze. Şi, cu siguranţă, Putin, care visează "de mic copil" la o renaştere a fostei Uniuni Sovietice, nu va ezita prea mult, poate doar o scurtă perioadă de refacere a forţelor, până să atace ţările mici de la marginea "imperiului" său. Astfel, dacă Europa nu se trezeşte şi continuă să dea semne de slăbiciune cu fiecare ocazie, ne-am putea trezi implicaţi în câţiva ani într-un al treilea război mondial. Un conflict de proporţii poate fi încă prevenit, dar numai dacă atitudinea demagogică a liderilor Europei se va schimba radical, în sensul renunţării la declaraţii politicianiste şi trecerii la acţiuni concrete.

Citit 1736 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2024 21:53

7 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 18 Martie 2024 21:04
    86.124.201.***
    Europa se trezeste numai atunci cand sunt in pericol banisorii ei .
    Altfel ...Somn de Voie cu Conturile doldora de bani sub cap . Viseaza la viitoarele Afaceri( cu Rusia) .
    Pe mine ma intereseaza ca hergheliile de Politicieni 'patrioti' s-o duca bine ...asta-i important , nu !!?
    5
    19
  • postat de Gigel
    Luni, 18 Martie 2024 19:05
    5.13.215.***
    Il mai pune si pe dulap bo$$ la nato si se rezolva problema.
    18
    6
  • postat de comunismul
    Luni, 18 Martie 2024 17:06
    5.13.185.***
    pai a castigat din pacate vladimir putin iar alegerile! vlad dracul al rusiei! cum imi place mie sa il ironizez!
    17
    1
  • postat de florin
    Luni, 18 Martie 2024 07:19
    86.124.201.***
    După alegerile din UE și SUA de anul acesta o data cu venirea lui Trump la putere ne vor lua durerile de cap !SUA se vor retrage iar noi vom rămîne cu un monstru trezit, antrenat aliat cu un alt monstru China!UE cu politicieni gen Ursula se va duce în cap!Iar noi cu Nicu Marcel și Simion ..........
    24
    20
  • postat de florin
    Luni, 18 Martie 2024 07:12
    86.124.201.***
    In fiecare zi europenii ii dau cărți de jucat lui Putin!Declaratiile lui Macron îl ajută pe Puțin să se justifice fata de ruși!Sa le aducă aminte de istorie!De cei 200 de ani sub mongoli!De distrugerile lui Napoleon!De Hitler!Politicienii să-și trimită primii copii in linia întîi să moară!
    25
    13
  • postat de florin
    Luni, 18 Martie 2024 07:07
    86.124.201.***
    UE a pierdut războiul înainte de al incepe!Rusia va ieși puternica din acest conflict!Și economic și militar!Economic și-a găsit alți aliați nu mai are nevoie de UE!Franța a fost scoasă din Africa de Rusia!Militar este singura putere care sa antrenat cu adevărat pe cimpul de lupta!
    33
    11
  • postat de Dorel
    Luni, 18 Martie 2024 06:43
    84.117.46.***
    Oare câți civili a omorât NATO în țările în care "a trimis trupe de menținere a păcii" ?
    39
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.