Majorarea pensiilor în septembrie, între promisiuni şi calcule

Majorarea pensiilor în septembrie, între promisiuni şi calcule
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

De câteva săptâmâni bune, aproape că nu există zi în care reprezentanţi ai Ministerului Muncii să nu se laude cu majorarea pensiilor din luna septembrie, prin intrarea în vigoare a punctelor de stabilitate. Date de aplicare sigure, exemple de calcul din care reies cifre neverosimile, o altă indexare importantă în ianuarie 2025 şi multe alte promisiuni care mai de care mai spectaculoase, toate fac parte din "arsenalul" scos la bătaie odată cu intrarea guvernanţilor în campania electorală.

În teorie, noul sistem al punctelor de stabilitate este o măsură bună, care oferă un bonus, foarte important în cazul pensiilor mici, celor care au muncit mai mult de 25 de ani, şi aduce în prim-plan principiul contributivităţii, avantajându-i pe cei ce au cotizat efectiv perioade îndelungate de timp. Tot în teorie, din cele 4,7 milioane de pensii aflate în plată, circa 3 milioane ar trebui să fie majorate în septembrie, ceea ce presupune un efort suplimentar major pentru bugetul de stat, aflat într-o situaţie nu tocmai fericită, cu un deficit care se adânceşte de la an la an, în ciuda creşterii economice. Trebuie precizat, în context, că bugetul asigurărilor sociale (cel din care teoretic se plătesc pensiile) nu acoperă în acest an nici măcar creşterea acordată în ianuarie 2024.

Presiuni pentru reducerea deficitului bugetar există din partea tuturor partenerilor instituţionali externi, iar guvernul şi-a luat angajamente ferme în acest sens în faţa Comisiei Europene, astfel că promisiunile de majorare a pensiilor cu încă 25-30% sunt extrem de greu de realizat, mai ales într-un an electoral. Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia încă din ianuarie că majorarea din septembrie nu se va putea face decât cel mult parţial şi va trebui etapizată. Şi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a tras un semnal de alarmă, recomandând eliminarea scutirilor fiscale şi trecerea graduală la impozitarea progresivă. De asemenea, agenţiile de rating stau permanent la cotitură, cu ameninţarea retrogradării României în categoria "junk", în cazul în care deficitul va fi scăpat de sub control. Alte soluţii vehiculate în spaţiul public sunt amânarea integrală (sine die) a majorării din septembrie sau introducerea de impozite suplimentare pe pensiile şi salariile ce vor depăşi un anumit nivel, deocamdată neprecizat. Nu trebuie ignorat nici articolul din lege care stipulează că "majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale", un adevărat "colac de salvare" al guvernanţilor.

Iar în disputa asta acerbă dintre promisiuni iluzorii şi calcule realiste, bomboana pe coliva speranţelor a pus-o economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care, într-un cadru nu tocmai oficial, i-a avertizat pe români să nu se mai aștepte la creşteri ale nivelului de trai, pentru că trăiesc deja cu mult peste posibilități.

Citit 4654 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2024 22:02

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 27 Martie 2024 22:23
    86.124.202.***
    Solutia (si ptr Pensii) era Productia/Locurile de Munca . Politicienii , in schimb, isi fac firme/asocieri si blocheaza/sugruma orice bruma de profit ar mai Produce Statul . Aici ,ii duce capu' !
    Oricum ,daca Nu faci nimic , nu ai Nimic ...restu's Povesti .
    0
    3
  • postat de șomera neidemnizată
    Miercuri, 27 Martie 2024 11:53
    128.127.117.***
    stați linistiți.se vor gasi scuze și motive pentru orice situasșie sau schimbare ce va interveni toicmai pe baza rezultatelor alegerilor ce vor fi.de promis,promit ei ca doară nui doare gura.la fel si cu lauda maririi trecute.sau marit pensiile si salariile dar a scăzut nivelul de trai.Preturi taxe.
    1
    11
  • postat de florin
    Miercuri, 27 Martie 2024 09:39
    86.124.201.***
    Lazea este un atirnator politic numit acolo pe filiera politica de PSD si care a pierdut de mult contactul cu realitatea!Aceste numiri politice au distrus Romania si din pacate ca sa se schimbe ceva este nevoie sincer de sacrificii ca in 1989!Deci ori acceptam jugul ori plecam din tara ori protestam
    3
    21
  • postat de florin
    Miercuri, 27 Martie 2024 09:36
    86.124.201.***
    Cind 80% din pensionari au nevoie de ajutoare cind 50 % din salarii sunt minime care vor duce la pensii de r///t mi se pare incredibil ca unul care nu isi poate justifica salariul in ultmii 20 de ani salariu care este platit din taxele si impozitele prostilor sa puna problema asa !
    2
    23
  • postat de florin
    Miercuri, 27 Martie 2024 09:21
    86.124.201.***
    "Economiştii au sindromul «rockstar», să fie populari, să se vorbească despre ei ca despre marii actori de cinema. Un motiv este că politica economică nu mai caută de mult adevărul, ci doar face jocul politicului, deoarece economiştii au devenit un fel de slugă a politicului..
    Valentin Lazea 2016
    2
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.