Promisiuni de toată jena

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mie mi-ar fi şi ruşine să mai enumăr, an de an, înaintea votării bugetului de stat pe anul următor, aşa zisele mari proiecte ale Galaţiului pentru care parlamentarii, indiferent de culoarea lor politică, se bat în piept că le susţin pe la Bucureşti! Şi mi-ar fi ruşine din două mari motive: o dată, din cauza lipsei de coerenţă şi perspectivă a proiectelor locale şi în al doilea rând, pentru insignifianţa  obiectivelor. Cred că trebuie să fie tare obositor pentru politicieni să se tot laude sau, după caz, să critice, cu atâta patimă, an de an, aceleaşi idei de investiţii!

Exemplificare: modernizarea Gării CFR de călători de la Galaţi. Investiţia, care se târăşte literalmente de 20 de ani, prin bugetele tuturor guvernelor, este un fel de piatră de moară atârnată, demonstrativ, la gâtul parlamentarilor gălăţeni, pentru a le aminti, necontenit, de lipsa de perseverenţă chiar şi în privinţa celor mai stupide obiective. Căci în contextul în care trenurile se plimbă mai mult goale, la ce naiba ne-a trebuit o gară-mamut – căreia, apropo, a început să-i pice gresia şi faianţa şi să îi crească bălării pe acoperişul neterminat al pasajului suprateran şi ruginit, suspendat pe jumătate deasupra liniilor de cale ferată?!

Ei bine, această întruchipare perfectă a incompetenţei guvernanţilor din ultimii 20 de ani este acum anunţată de parlamentarii Puterii ca pe o investiţie măreaţă ce se va finaliza cu banii de la bugetul de stat! Mare victorie! Alt exemplu: în ultimele trei guverne, nouă, gălăţenilor, ni s-a fluturat marele proiect al drumului expres Galaţi-Brăila. O nenorocită de şosea despre care nu m-am lămurit încă dacă la început a fost interesul imobiliar sau cel al transporturilor, în fine, un proiect niciodată început, dar mereu promis în preajma votării bugetului de stat!

Mai sunt şi alte exemple: bani pentru sediul primăriei, ceruţi de un deputat din Opoziţie, deşi acesta recunoaşte că primăria nici măcar nu a solicitat asta! Şi nu în ultimul rând, promisiunea unor fonduri pentru reabilitarea drumului de centură. În condiţiile în care un alt deputat, al Puterii de această dată, anunţa săptămâna trecută că de la bugetul de stat se vor aloca bani pentru … un nou drum de centură al oraşului! Vi se pare cumva că aţi sesizat o fractură de logică, sau de lipsă de comunicare dintre cei doi?

Eu cred că aceste idei puţine şi proaste sunt reluate an de an de politicieni, pentru că habar nu au despre nevoile reale ale Galaţiului! Pentru a şti aşa ceva, însă, ar trebui să existe o lege clară, prin care priorităţile comunităţii să fie stabilite în primul rând de cetăţeni (prin sondaj sau referendum) şi apoi de factorii locali de decizie. Un astfel de plan de dezvoltare pe termen lung – cam 20 de ani – ar trebui apoi să fie aplicat, sub sancţiuni dure stabilite de lege, de orice ales sau numit ar ajunge la putere. Doar aşa am scăpa de proiectele promise, dar nerealizate de 20 de ani, iar investiţiile probabile nu s-ar mai schimba de la un guvern la altul, mai ceva decât îşi schimbă mănuşile de dantelă o domnişoară bătrână cu hachiţe!

Citit 1023 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2011 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.