Cine-a păpat banii dispăruţi?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dezbaterea provocată de jurnaliştii Liviu Ghinea şi Anca Melinte, cu privire la faptul că pe relaţia Primărie-Apaterm-Electrocentrale au dispărut, ca măgarul în ceaţă, vreo şapte milioane de euro, merită atenţia deplină a tuturor instituţiilor statului român, nu doar interesul furibund al opiniei publice. Oricum am suci problema, este clar că la mijloc există o problemă. Poate niscaiva infracţiuni, poate nişte neglijenţe, poate doar nişte erori de comunicare. Este evident că şapte milioane de euro nu se pot evapora pur şi simplu. Iar cum intervalul de timp în care s-a întâmplat totul este relativ scurt, e greu de crezut că urmele banilor s-au acoperit deja cu praful mistificării.

Probabil că prima instituţie care ar trebui să se implice în elucidarea misterului este Curtea de Conturi. La o adică, acolo se cântăresc cheltuielile publice, căci în cele şapte milioane de euro dispărute nu sunt incluse doar plăţile populaţiei la întreţinere, ci şi nişte subvenţii babane din partea Primăriei. Iar dincolo de evaporarea banilor, e bine să se verifice şi temeiul legal prin care Primăria Galaţi scoate din buget, în numai nouă luni din anul 2014, circa nouă milioane de euro pentru a subvenţiona Apaterm. Asta doar anul acesta! Senzaţia publică este că, de ani de zile, se aruncă banii contribuabililor într-o gaură neagră. Fără noimă, fără un plan pe termen mediu şi lung. Risipă în toată regula, votată pe genunchi, în şedinţe de CL convocate „de îndată”. Hai să află, dintr-o sursă independentă cum este Curtea de Conturi, cum stă treaba.

Însă rolul Curţii de Conturi nu este decisiv în această poveste. Este nevoie şi de alţi anchetatori, specializaţi în infracţiuni. Poate că Serviciul de Investigare a Fraudelor ar trebui să intre şi el pe fir. Pare să fie la mijloc o fraudă de proporţii. Evident, poate fi şi doar un lanţ de erori contabile şi manageriale, însă totul se leagă prea interesant ca să fie doar asta. Mai mult decât atât, istoricul marilor fapte penale ne învaţă că e recomandabil să nu credem în coincidenţe când la mijloc e atâta amar de bani.

Posibil să fie nevoie şi de procurorii de la DNA şi de la DIICOT. Situaţia miroase a corupţie şi a criminalitate organizată, dacă ne gândim că la Primăria Galaţi nu e ceva nou să se facă plăţi ilegale în urma unor presiuni politice şi a traficului de influenţă. Să ne amintim recentul caz al FCM Dunărea Galaţi, care a primit sponsorizare publică în mod fraudulos, cu complicitatea funcţionarilor statului. Fostul prefect a fost arestat pe chestia asta şi se aude că se pregătesc şi alte reţineri în dosar. Din această perspectivă, lucrurile devin mult mai interesante, nu?

Mai mult decât atât, prin oraş circulă vorba că o parte din banii dispăruţi în triunghiul Primărie-Apaterm-Electrocentrale (uite că descoperim un nou triunghi al Bermudelor!) au ajuns la nişte firme din cercul tătucilor de care vorbeam în editorialul precedent. Cum s-au „privatizat” banii publici? Să ne spună anchetatorii, căci au priceperea profesională şi instrumentele necesare pentru a afla. Noi, ceilalţi (presă şi contribuabili, deopotrivă) trebuie doar să ţinem „focul” aprins. Adică să punem la dispoziţia anchetatorilor toate informaţiile concludente pe care le aflăm. La urma-urmelor, este vorba de banii noştri, ai tuturor.

Citit 1227 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.