Concurs cu premii în bani pentru studenţii navalişti

Concurs cu premii în bani pentru studenţii navalişti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trei absolvenţi ai Facultăţii de Arhitectură Navală din Galaţi, actualmente parteneri în firma GLO Marine, au lansat primul concurs cu premii în bani pentru studenţii navalişti gălăţeni.

Alin Pohilcă, Liviu Moise şi Liviu Gălăţanu sunt cei foşti studenţi gălăţeni, a căror companie, GLO Marine, şi-a început activitatea în noiembrie 2016. Este remarcabil faptul că cei trei nu au uitat unde au învăţat meserie, iar concursul pe care l-au lansat în premieră în acest an este mai mult decât o simplă competiţie, el se vrea a-i obişnui pe studenţi, un pic mai devreme, cu cerinţele şi termenele-limită din viaţa reală de proiectant naval. Ideea concursului e simplă: se cere un proiect de catamaran de agrement, la care se cunosc dimensiunile principale şi la care studenţii, în echipe de câte trei, trebuie să vină cu idei pentru formă, propulsie, instalaţii. La final, primele două echipe vor fi premiate. „Primul premiu este de 1.000 de euro, iar al doilea – 250 de euro, pentru cei care au avut o idee faină, dar nu au reuşit să o pună în aplicare cum trebuie. Am vrut să fie şi un pic dezamăgiţi cei care nu ies primii, că dezamăgiri în viaţă o să ai tot timpul, să existe şi un pic de concurenţă, că de asta am făcut diferenţa destul de mare între cele două premii, ca să tragi pentru locul I, pentru că acum sunt într-un mediu ultracompetitiv, nu mai e loc de greşeli”, ne-a spus Alin Pohilcă.

„În primă fază m-au surprins plăcut, pentru că au venit 15 echipe, iar ţinta noastră iniţială era de zece. Însă azi dimineaţă am aflat că au rămas şase echipe. Personal, motivele lor mi se par absurde. Ei nu-şi dau seama că acest proiect îi poate ajuta pe viitor, şi-l pot trece în CV şi atunci au un plus. Pentru că, să fim serioşi, ce arată CV-ul unui proaspăt absolvent? Două stagii de practică, care sunt aproape irelevante”, ne-a spus şi Liviu Moise.

Decanul Facultăţii de Arhitectură Navală, Costel Iulian Mocanu, a apreciat acest concurs ca „o gură de apă proaspătă”. „Este prima dată când se desfăşoară un astfel de concurs promovat de mediul economic naval din zona noastră, în cadrul Facultăţii de Arhitectură Navală. Este prima dată când studenţii sunt antrenaţi şi pe bani într-un astfel de concurs. Poate fi şi un start pentru generaţiile următoare şi le poate da de gândit studenţilor noştri, dar şi cadrelor didactice, că a fi la o facultate nu se rezumă numai la a merge în sălile de curs, laborator şi seminar, ci să ne şi întâlnim cu astfel de ocazii, să vedem iniţiativa copiilor pe care îi învăţăm, precum şi rezultatele pe care le pot obţine”.

Cea de-a doua sesiune de prezentare a proiectelor echipelor rămase în concurs va avea loc luna viitoare.

Citit 1728 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2018 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.