400 de angajați din învățământ, din nou în stradă la Galați (FOTO și VIDEO)

400 de angajați din învățământ, din nou în stradă la Galați (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Așa cum au promis, peste 400 de angajați ai sistemului de învățământ gălățean au ieșit joi, 8 iunie, din nou în stradă

În jurul orei 11,00, esplanada din fața Prefecturii Galați devenise deja neîncăpătoare pentru numărul mare de profesori care, măcar în al doisprezecelea ceas, sperau să se facă auziți. „Îndrăznim!” este mesajul pe care aceștia îl trimit actualei clase politice și promit că vor continua greva până la momentul în care doleanțele lor vor fi integral auzite și îndeplinite.

Uite mitingul, nu e mitingul

„Această zi de grevă a fost una specială. După ce liderii de sindicat ne-au anunțat că au obținut aprobare pentru ziua de astăzi, pe grupurile interne de WhatsApp am fost anunțați că astăzi nu se întâmplă nimic. Apoi alții scriau că vor ieși în stradă doar liceele. Abia azi, în jurul orei 9,00 dimineața, am vorbit între noi și ne-am adus unii pe alții. Iată, suntem aproape 400 azi, aici în stradă și mâine vom merge mai mulți la București. Nu vom renunța, deși ne presează unii și alții, deși avem colegi care au renunțat, deși ministrul Educaţiei se chinuie pe toate părțile să ne convingă să ieșim din grevă și să încheiem anul școlar. Considerăm că asta e șansa noastră și, dacă o ratăm, nu vom mai avea alta”, ne-a spus o învățătoare de la Școala Nr. 29 din Galați. 

Situația este una bulversantă atât pentru părinți şi elevi, cât și pentru cadrele didactice. În timp ce unii îndură soarele și căldura și protestează în stradă, alții stau în școli, unde se pregătesc pentru finalul de an școlar. „Avem colegi în școală în aceste momente. Nu știm exact dacă mai sunt în grevă sau nu, deși nu și-au exprimat dorința de a renunța în scris, așa cum am stabilit de la început”, a mai spus cadrul didactic. La polul opus se află părinții elevilor din clasele terminale, care se tem pentru soarta examenelor de Bacalaureat și a Evaluării Naționale. Cu toate acestea însă, empatizează cu angajații din învățământ și acuză guvernații, pe care îi consideră pe deplin vinovați de soarta învățământului actual. „După ce au bucățit acest an școlar și au scos copiii de mai multe ori din ritmul lor, acum școala a fost din nou oprită. Un an școlar compromis, din punctul nostru de vedere”, ne-a spus o mămică ce se afla în trecere prin zona în care erau adunați profesorii.    

Cu bebelușul la miting

Cel mai tânăr dintre protestatari, fetița de un an a lui Cătălin Ababei, profesor de educație fizică la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” şi la Liceul Tehnologic General de Marină ”Nicolae Dumitrescu Maican” din Galați, zâmbea mulțimii din brațele tatălui ei, semn că, după atâtea zile de protest, era obișnuită cu atmosfera. „Cât va fi necesar vom continua, până vom fi băgați în seamă. Condițiile sunt multe, e derizoriu acum să vorbim despre asta. Am avut elevi care mi-au zis pe față că mai bine rămân acasă decât să mai merg să predau. Niciodată nu sunt bani. Spre exemplu, pe disciplina mea am nevoie de dotări la sala de sport, de echipamente. Sunt elevi care vin cu mingi de acasă pentru că nu avem. Nu s-a băgat un ban și trebuie să pun din banii proprii. Niciodată nu avem destui bani pentru a ne întreține activitățile. În fiecare zi am venit cu copilul la grevă, chiar astăzi face un an, este cel mai mic protestatar”, ne-a spus profesorul. 

(Raluca Ichim, Rareș Budeanu)

Citit 1887 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 14:47

1 comentariu

  • postat de ion iliescu
    Joi, 08 Iunie 2023 17:09
    89.39.81.***
    este orchestrata o actiune de a scoate definitiv pnl din politica....la-ti prins pe ciuca si-l faceti zob. vine copilul destept de psd, dl. viitor prim ministru si arata el ca se pot rezolva toate problemele.....vin alegeri . sa va fie rusine . psd for ever....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.