Profesorii gălățeni, acuzații grave la adresa liderilor de sindicat, după suspendarea grevei

Profesorii gălățeni, acuzații grave la adresa liderilor de sindicat, după suspendarea grevei
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Nemulțumirile cadrelor didactice din Galaţi referitoare la modul în care a fost suspendată greva în învățământ continuă, deși profesorii s-au întors la catedre și şi-au desfăşurat activitățile specifice sfârșitului de an. Oamenii şcolii nu pot şi nu vor să uite modul în care au acţionat șefii de sindicat, fiind convinși că au fost trădați, mințiți și umiliți. Cadrele didactice din Galați acuză conducerea Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galați de proasta gestionare a conflictului de muncă și de faptul că liderii au negociat cu membrii guvernului fără să țină cont de părerea oamenilor din teritoriu.

De cealaltă parte, Lidia Antoniu, președinta SIP Galați, susține că, pe toată perioada grevei, a dat dovadă de transparență totală, a fost permanent conectată cu colegii ei greviști și a transmis întocmai la nivel central doleanțele gălățenilor. Aceasta susține însă că a acceptat decizia luată pe plan naţional, pentru că, în democrație, minoritatea se supune majorității.

Deși luni dimineață, cu puțin înainte de momentul intrării liderilor sindicali la negocieri cu autorităţile, procentajul angajaților din învățământul gălățean care își doreau continuarea grevei era de peste 60 la sută, dorinţa acestora nu a mai contat, iar decizia liderilor sindicali, care a constituit un adevărat șoc pentru greviști, avea să îi facă pe aceștia să realizeze că strădania lor de săptămâni întregi s-a dus pe Apa Sâmbetei. Deși pentru unii vestea a fost surprinzătoare, atât profesorii cât și ceilalţi angajați din învățământ au avut puterea să se întoarcă la locurile de muncă și să își facă datoria față de elevi cu dăruire și devotament, ca și până acum.

"Ne-au trădat şi ne-au vândut pe doi bani!"

Aceasta este acum părerea multor oameni din învățământul gălăţean, conform semnalelor pe care le-am primit la redacţie.

Cătălin Mogoș este profesor la Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu", iar în timpul grevei a fost responsabil cu organizarea acțiunilor de protest. A participat, alături de colegii săi, la manifestările organizate în stradă, a însoțit de fiecare dată grupurile de protestatari la București și a crezut în puterea cadrelor didactice de a schimba lucrurile.

"Am fost trădați. Luni, eram în cancelarie când s-a anunțat vestea. Mulţi dintre colegii mei au plâns. Nu înțeleg decât că preşedinta SIP Galați şi vicepreședinta Nicoleta Ivan ne-au vândut. Au fost mână în mână, ne-au folosit și la urmă și-au văzut interesul lor, fără să țină cont de noi. Ziua de 12 iunie 2023 va rămâne o dată memorabilă, în care liderii noștri de sindicat, începând de jos în sus, ne-au trădat, vândut, batjocorit etc", ne-a spus profesorul Mogoș.

Acesta ne-a declarat că este decis să organizeze, împreună cu alți profesori, o vizită la sediul SIP Galați, pentru a le solicita oficial demisia celor două doamne aflate la conducerea sindicatului, susținând că nu mai vrea ca în anii ce vin să fie reprezentat de aceiași lideri de sindicat care l-au umilit și care nu i-au reprezentat drepturile, așa cum ar fi fost firesc.

Profesorul Mogoș nu este singurul care acuză conducerea SIP. Semnalele pe care le primim zilnic pe adresa redacției dovedesc faptul că angajații din învățământul preuniversitar gălăţean care sunt membri ai SIP își doresc o schimbare. Oamenii se plâng și de răspunsurile pe care le-au primit de la sindicat, care "par a fi cusute cu ață albă".

"Nu ne considerăm vinovate. Minoritatea se supune majorității"

Așa cum era firesc, am solicitat, oficial, un punct de vedere din partea conducerii SIP Galaţi. Profesoara Lidia Antoniu, lidera sindicatului, ne-a explicat, în exclusivitate, cum au stat lucrurile în perioada grevei în interiorul organizației pe care o conduce.

"Sâmbătă și duminică, am stat permanent în legătură telefonică cu membrii noștri. I-am așteptat să își exprime opțiunile până seara târziu. Nu am făcut altceva decât să comunicăm la centru opțiunile membrilor noștri, care trebuiau să voteze cu «Da» sau «Nu», adică dacă acceptă sau nu oferta guvernului. Am avut mulți de «Nu». Am trimis luni dimineață voturile oamenilor noștri și procentajul greviștilor, care la Galaţi era de peste 60 la sută. Dar cum minoritatea se supune majorității şi sindicatul nostru era minoritar la nivelul țării, a trebuit să ne supunem majorității. Nu puteam să duc membrii sindicatului meu într-o stare de continuare a conflictului, pentru că era o situație penală. Imediat după comunicarea deciziei de la București, am fost acuzate de trădare și jignite. Îi rog pe colegii mei să înțeleagă că nu am putut să acționăm altfel, că am ținut mereu cont de părerea dumnealor, dar în democrație minoritatea se supune majorității și majoritatea a decis", ne-a declarat Lidia Antoniu.

Aceasta a atras atenția asupra faptului că, în acest moment, greva este suspendată și că așteaptă ca textul legislativ din ordonanța emisă de Guvern luni să fie pus în practică. "Greva a fost suspendată, nu încheiată. Așteptăm să vedem salariile și restul revendicărilor în forma în care au fost adoptate", a mai spus președinta SIP Galați.

Citit 6258 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 08:11

30 comentarii

  • postat de A Serbeaza
    Marți, 20 Iunie 2023 09:54
    188.26.125.***
    Sindicatele ar trebuie sa aiba o transparenta a fondurilor. De ce nu spun reprezentantii sindicatelor de salariile luate de la sindicat si degrevarea data se Ministerul Educatiei. Doua salarii pe timpi petrecuti la sindicat.
    Daca tot esti sindicalist esti din convingere nu pe salariu mai mare deca
    1
    1
  • postat de Sindicalist
    Vineri, 16 Iunie 2023 09:44
    109.166.135.***
    Ipocrizie!? Ieri,într-o structură de conducere a învățământului gălățean,o doamnă din structură,după ce a afirmat că nu mai e membră de sindicat de 10-12 ani,a reproșat (într-un fel) că sindicatele nu au un fond de grevă pentru a-i plăti pe greviști.Aritmetica e simplă: cu 0,75% din salariu, cotizaț
    0
    1
  • postat de marr
    Joi, 15 Iunie 2023 20:12
    86.124.200.***
    Pai ...Votati schimbarea .
    Schimbati-va liderii , iar inlocuitorilor le puneti in brate Doleantele ramase si Reluati greva (eventual) la Toamna .
    Ceva Mai greu ar fi replicarea miscarii la nivel National . Ori cu unirea/solidaritatea ...e greu la romani.
    0
    0
  • postat de respect sindicatului din invatamint...cel putin la galati aveti oameni ce gindesc.
    Joi, 15 Iunie 2023 15:09
    89.39.81.***
    in invatamint e o singura solutie pentru a pregati copiii cu adevarat.....invatamintul privat. romania sau mai bine alte locatii. profesorii din privat nu se ascund unu dupa altul sa fluiere si sa faca selfie. ei isi fac treaba pe bani munciti, nu ceruti la smecheria de grup.....oricum dati bani pen
    0
    1
  • postat de asa vreti sa fiti toti, sa nu va intereseze decit banii. toate pasarile mor pe vorba lor.
    Joi, 15 Iunie 2023 14:49
    89.39.81.***
    eu sint sigur ca toata politica asta de dupa 90 nu a facut decit sa ne bage in kkt....ei s-au imbogatit. uite, o idee...sa se formeze grupuri de oameni de calitate, profesori, savanti, medici, oameni de calitate care sa formeze un partid...desi e greu sa ai mai multe sabii intr-o teaca...daca oameni
    0
    0
  • postat de daca u.e nu ne sustine cu alti bani, pina cind oare, sintem o natie in implozie.....bumm.
    Joi, 15 Iunie 2023 13:35
    89.39.81.***
    degeaba copiii o sa aiba o educatie de acasa cind intra in scoala. voi ii bagati intr-o turma din care ei nu pot iesii, comportamental....a-ti demonstrat elevilor ca violenta verbala, grupul organizat si pina la violenta fizica e doar un mic pas, este rezolvarea problemelor...nici nu va pasa de ele
    0
    0
  • postat de Zz
    Joi, 15 Iunie 2023 13:09
    78.96.86.***
    Profesorii ar trebui sa dea dovada de bun simt. Sunt nepregătiți, indiferenți fata de actul de cultura, ahtiați după parale. Dovada,SA NU PIARDA BANUTI, S AU GANDIT UNII DE DOI BANI, SA CHEME COPIII PE REPEDE INAINTE SI SA FACA 3 ORE INTR O ORA, CHIPURILE RECUPERARE PTR. GREVA. NESIMTITI. CE VRETI
    0
    0
  • postat de john
    Joi, 15 Iunie 2023 13:00
    5.13.167.***
    Nu s-a pierdut obiceiul de dinainte de "89" în care partidul era în tot și în toate iar sindicatul era mâna dreaptă cu care se spăla partidul și acum își primesc felia de tort iar nemulțumiții firmiturile rămase.
    1
    0
  • postat de Tirpitz
    Joi, 15 Iunie 2023 12:42
    5.14.140.***
    Dacă nu vor fi depolitizate toate institutiile de stat, nu și au rostul grevele pt că nu e ascultata vocea poporului. Prostia, indolenta, corupția sunt virtuți, nu le ai, nu ajungi in partidul care te întreține și în politică Ro.
    0
    0
  • postat de Am întrat în recesiune economica mondiala
    Joi, 15 Iunie 2023 12:23
    46.97.177.***
    1. in toate pozele făcute la mitingul profesorilor se pare ca e o distracție... Nu sint cu adevărat supărați.
    2. Vom întra într-o criza economica cel puțin europeana dacă nu globala.
    3. un sfat este sa nu cheltuiți ce aveți pe vacante și alte lucruri inutile.
    4. Sa ne vedem cu bine pe următorii 5
    0
    0
  • postat de andrei
    Joi, 15 Iunie 2023 11:51
    217.63.67.***
    incercati sa schimbati liderii de sindicat de la bucuresti.
    1
    0
  • postat de IonV
    Joi, 15 Iunie 2023 11:27
    86.124.201.***
    Băi fraților, ce tot îi trageți cu acuze la adresa liderilor de sindicat, nu voi ați făcut alegeri, nu voi i-ați votat??? Și de ce nu spuneți nimic de cele peste 40 de licee cu promovabilitate ZERO la bacalaureat??? Acelor profesori le cereți și lor majorări salariale??? Pentru ce??? Dragi profesor
    0
    0
  • postat de Un galatean de departe…
    Joi, 15 Iunie 2023 10:54
    84.232.141.***
    Tradator, las si hot…asa este Vlade, din pacate astia suntem, uitativa la ce ,, alege,, marlanimea galateana de 30 de ani si o sa va lamuriti cine suntem si ce meritam, exact ce avem, demolarea si punerea pe chituci a intregii economii galatene, alungarea a jumatate din populatia galatiului dupa pa
    0
    0
  • postat de Fdvyfb
    Joi, 15 Iunie 2023 10:20
    37.161.21.***
    @Tirpitz e bine ce spui. Dar hai să facem si la poliție așa. Hai și la jandarmi. Le dăm niște teste fizice dar pe bune. Ăia nu numai că nu fac performanță dar fac pagube. Basca ăia pe lângă faptul că îi plătim foarte bine și sunt neproductivi le-am mai făcut si poliție locală. Alora nu le-am ce
    0
    0
  • Joi, 15 Iunie 2023 09:46
    5.2.209.***
    Stiti ce ma bucura personal? Ca ei, profesorii habarnisti, nu au stiut macar sa-si aleaga reprezentantii si asta se observa dupa cum se prezinta la examenele de titularizare, la catedra in clasa si la un protest pe trotuar...ca niste nulitati!
    0
    0
  • postat de Galateanul
    Joi, 15 Iunie 2023 09:32
    5.2.205.***
    Hai la muncă, aveți timp pentru greve toată toamna!
    0
    0
  • postat de Ana List
    Joi, 15 Iunie 2023 09:28
    109.166.135.***
    O știați pe asta? Ministrul Educației încalcă grav dreptul constituțional al copilului la educație. Sindicatele au cerut expres, în fiecare zi de după 12.06. recuperarea materiei și plata corespunzătoare. Doamna inginer navalist a refuzat. Au trimis 3 secretari de stat o adresa fără putere juridică
    0
    1
  • postat de Serban
    Joi, 15 Iunie 2023 09:23
    86.124.201.***
    Nu deranjați cu "greve" învățătorii care, la sfârșitul clasei a IV, organizează petreceri la localuri de fițe și "acceptă " cadouri (musai de aur, din "cotizația" fiecarui elev cu minim 100 lei)!
    În anul 2023. Cine este de vină? Părinții sau cadrul didactic? Sistemul de învățământ? Sau extrater
    0
    0
  • postat de mda
    Joi, 15 Iunie 2023 08:19
    5.2.209.***
    Ar trebui verificare conturile familei extinse a liderilor de sindicat care au negociat, SCUIPATI AFARA DIN POZITIA DE LIDERI si in acelas timp actionati in instanta pentru incalcarea vointei grevistilor. Liderii de sindicat trebuie luati la intrabari la modul serios. Aici s-au vehiculat sume enorme
    0
    0
  • postat de just
    Joi, 15 Iunie 2023 08:15
    81.12.148.***
    In poza, in coltul din stanga sus, o blondina grevista e plina de treaba cu facutul de selfiuri.....
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Joi, 15 Iunie 2023 07:56
    82.76.159.***
    Marirea salariilor ar trebui facuta in functie de competenta. Acesti profesori au cerut si chimbarea programelor scolare? Un sistem prost de zeci de ani, ii aglomereaza pe copii fara a invata nimic concret. Sunt manuale la matematica pt copiii din clasele 5-6 din care si parintilor le este greu sa i
    0
    0
  • postat de Roman
    Joi, 15 Iunie 2023 07:42
    46.97.168.***
    Cu siguranță au tot dreptul la salarii mărite doar ca 60 % nu merita titulatura de profesor și ma opresc aici.
    0
    0
  • postat de Vov
    Joi, 15 Iunie 2023 06:31
    5.13.233.***
    Unii dintre ei au 2 masini personale in familie , pentru ce ceri salariu marit? Asta inseamna ca esti sarac lipit ?
    0
    0
  • postat de Profesor
    Joi, 15 Iunie 2023 06:24
    89.136.185.***
    Pe 12.06.2023,ora 10, procentul greviștilor nu era peste 60%ci fix 53,81% datorită „dragilor”colegi care se retrăgeau.Interesul psd a fost sa se ducă greva în gât, adică să scadă procentul sub 50%;greva să fie declarată ilegală și să nu se mai ofere nici o creștere salarială. Suspendarea grevei l-a
    0
    1
  • postat de Hhhffh
    Joi, 15 Iunie 2023 04:54
    51.179.43.***
    @Adrian, nu am auzit să ceară numai salarii. Și da, au niște salarii de mizerie, au tot dreptul să ceară. Comparati cu un jandarm analfabet, un polițist, un polițist local cu inteligenta unui copil cu 4 clase. Au salarii de 4 ori mai mari decât profesorii și asta fără șpaga aferenta. Statul ă
    0
    0
  • postat de Adrian
    Joi, 15 Iunie 2023 00:13
    89.39.81.***
    Eu nu am inteles ce au cerut profesorii pentru imbunatatirea sistemului că știu ca salarii au cerut...numai salarii atat? Ei ce s au angajat să livreze in schimb? Tot 40% analfabeți functional?
    0
    0
  • postat de Traian
    Miercuri, 14 Iunie 2023 22:41
    5.14.136.***
    Sa crezi ca un partid politic sau un sindicat iti reprezinta tie interesele mi se pare ridicol si naiv. Lideri de sindicat care castiga lunar 5000 de euro, sigur nu isi vor risca vreodata pozitia pentru nici un fel de revendicari. Ca si politicienii, liderii de sindicat le spun contribuabililor ceea
    1
    0
  • postat de Rotativa politică a forțat la sind. județene, schimbarea procentului
    Miercuri, 14 Iunie 2023 22:34
    109.166.133.***
    Greva a fost suspendată, nu închisă, deci se poate reia direct prin grevă generală, dacă promisiunile financiare, salariale din OUG, nu sunt împlinite, mai ales promisiunea de creștere a salariului, din 1 Ianuarie 2024. Pare că slăbiciunea în lanțul de cereri a doleanțelor, a fost întrerupt în lanțu
    0
    0
  • postat de Hdhhhd
    Miercuri, 14 Iunie 2023 21:25
    51.179.43.***
    Nimeni nu a scos in evidenta ce salarii, ce averi au sindicalistii dar mai ales ce apartenenta politica au. Sindicatele sunt foste anexe pcr, reciclate de iliescu-fsn cu "nu ne vinde țara" și au rămas aceeași unealta pesedista. Au santajat peneleul la rotativa, s-a schimbat premierul și gata, l
    0
    0
  • postat de Vlad Tepes trage in teapa tradatorii
    Miercuri, 14 Iunie 2023 21:08
    89.136.185.***
    Peste tot liderii de sindicat tradeaza dar problema este ca tot aia care cotizeaza la ei raman in continuare cu tradatorii si iar sunt tradati si ei accepta in continuare. Daca au gasit masochisti atunci li se permite. Romanul e renumit in toata lumea ca tradator , las, fricos, hot !
    Mituiesti lide
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.