Subiecte accesibile la prima probă de la Evaluarea Națională

Subiecte accesibile la prima probă de la Evaluarea Națională
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Evaluarea Națională, sesiunea 2023, a debutat, luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română

În județul Galați au fost amenajate 117 centre de examen, iar numărul candidaților înscriși a fost de 3.991.

Profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galați, ne-a declarat, după finalizarea primului examen, că s-au înregistrat 174 de absenți la proba de Limba și literatura română.

Despre subiectele primei probe, absolvenții de gimnaziu ne-au spus că au avut un grad de dificultate mediu și că s-au putut rezolva toate cerinţele. "Nu a fost foarte greu. Mai mari au fost emoțiile decât dificultatea examenului. Abia aștept proba la Matematică, pentru a mă putea relaxa complet după aceea", ne-a declarat o elevă, la ieșirea din sala de examen.

Din păcate, la centrul de la Școala Gimnazială Nr. 5 a fost nevoie de intervenția cadrelor medicale de la Ambulanță, după ce unei candidate i s-a făcut rău. "Am fost solicitați să intervenim la prima probă a examenului de evaluare, în jurul orei 10.20, pentru o elevă de 15 ani. Aceasta se simțea rău, stare pe care se pare că o avea din timpul nopții. A fost transportată de echipajul nostru la Spitalul  de Pediatrie Galați, cu sindrom dispeptic, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate", ne-a declarat dr. Domnica Ursu, director medical al SAJ Galați.

După o zi de pauză, viitorii liceeni vor susține miercuri proba scrisă la Matematică.

Ce nivel de dificultate au avut subiectele

Am cerut părerea unor profesori despre dificultatea subiectelor pe care le-au avut de rezolvat elevii.

"Dacă este să comparăm evaluarea aceasta din noua generație cu cele din vechile generații, putem spune că nivelul de dificultate este unul mai mic, dat fiind faptul că elevii au avut în majoritate exerciții de tip grilă și foarte puține în care trebuie să scrie sau să preia informații din text. Am așteptări mari de la elevi și cred că vor exista printre cele mai multe note de 10 în acest an, iar mediile de admitere la licee vor crește considerabil", ne-a declarat Alina Octavian, profesoară, membră a comisiei de evaluare la o școală din mediul rural din Galați.

"Subiectele propuse anul acesta au fost accesibile oricărui elev care s-a pregătit în mod responsabil în toți anii de gimnaziu. Atât itemii de literatură, cât și cei de Limba română au verificat cunoștințe de bază. Textele la prima vedere selectate au fost abordabile din punct de vedere al firului narativ. Subiectul II, constând în realizarea unei compuneri de caracterizare a personajului principal având ca text suport textul 1, s-a dovedit a fi un subiect plăcut de elevi, cu atât mai mult cu cât textul suport a fost unul ofertant în trăsături ale personajului principal. Impresia elevilor a fost că subiectul a fost unul ușor, ceea ce ne dă încredere că notele vor fi frumoase", am aflat de la Janina Bordeianu, directoare a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Șendreni, profesoară de Limba şi literatura română.

"Evaluarea a fost la un nivel mediu de dificultate, copiii au învățat și cu siguranță vor avea medii frumoase. Subiectele au fost pe înțelesul tuturor, iar marea majoritate a copiilor au spus că s-au descurcat și se așteaptă la rezultate de peste 8,50",  ne-a spus un profesor de Limba şi literatura română de la Școala generală Nr. 11 Galați.

(Raluca Ichim, David Tudor)

Citit 2162 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:34

1 comentariu

  • postat de scopul scuza mijloacele....
    Luni, 19 Iunie 2023 17:43
    89.39.81.***
    era culmea sa nu existe doar note bune...altfel se spunea ca e din cauza grevei profesorilor. asa toata lumea e fericita... happy days in paradise.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.