Rectorul Universității „Dunărea de Jos” îl acuză pe ministrul Educației de abuz și îi cere demisia

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” îl acuză pe ministrul Educației de abuz și îi cere demisia
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Într-un deznodământ exploziv al situației încordate care domnește la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați după încheierea alegerilor pentru funcția de rector, astăzi, 31 ianuarie 2024, rectorul în funcție al instituției, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, acuză ministerul de resort și pe ministrul Ligia Deca de „un abuz flagrant, care încalcă autonomia universitară consfințită atât prin Constituție, cât și prin legea specifică”, cerând public demisia înaltului demnitar.

Citește și Doi candidați în cursa pentru rectoratul Universității „Dunărea de Jos”

Situația din Universitate a escaladat după ce un ordin al ministrului Ligia Deca invalidează rezultatul alegerilor din UDJG, fără „niciun fel de motivare”, potrivit rectorului, trimițând la raportul Corpului de Control al ministrului, primit cu o zi înainte (29 ianuarie 2024 n.a.), neexistând timp să se răspundă, în contextul în care documentul conține „erori grave” și „neadevăruri foarte grave”, care trimit la ideea „unei direcții determinate în acțiunea Corpului de Control, probabil pentru că la alegerile de la Galați nu a ieșit cine trebuie. Fac această afirmație cu toată responsabilitatea”, a precizat  rectorul Georgescu.

„Alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții legale”

În opinia sa, realizările universității și dinamica acesteia, care este de necontestat, din ultimii patru ani, au dus la aprecieri la nivel internațional, dar la nivel național „se pare că au iscat discuții și au deranjat într-o măsură foarte mare, mai ales la nivelul Ministerului Educației. Toate lucrurile pe care le spun sunt bazate pe documente și pe constatări făcute, din păcate, la adresa unui Minister care ar trebui să coordoneze sistemul academic și nu să încurajeze nerespectarea legii”, a punctat Puiu Lucian Georgescu.

Citește și Puiu Lucian Georgescu, al doilea mandat de rector al Universităţii "Dunărea de Jos"

Potrivit acestuia, încă înainte de data alegerilor din Universitate, 14 decembrie, contracandidatul său - prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău - n.a. - a depus o cerere la Ministerul Educației privind prezența unor observatori, numele și datele acestora neajungând și la domnia-sa, ci doar la unul dintre candidați. La fel, în cazul unei solicitări din partea unui senator, răspunsul de la minister a venit discreționar către acest senator, care nu l-a comunicat Universității și niciunei alte structuri aparținând acesteia.

Ulterior depunerii, pe 20 decembrie, a documentelor necesare confirmării rectorului, răspunsul a venit mult peste termenul legal de 30 de zile.

”Noi l-am primit ieri (30 ianuarie 2024 - n.a.), după 40 de zile, prima dovadă de nerespectare a legii în vigoare, Legea 199, pe care chiar Ministerul actual a promovat-o. În data de 22 ianuarie, când deja s-a depășit acest termen, am solicitat doamnei ministru precizări privind această întârziere. Domnia-sa mi-a răspuns în scris că nu este în posesia raportului Corpului de Control. Noi am intrat în posesia acestuia alaltăieri (29 ianuarie 2024 - n.a.), mult peste termenul de 30 de zile și cu semnătura doamnei ministru pe raport, datată din 22 ianuarie, când repet, la 16,45, mi-a răspuns că nu are în posesie acest raport”, a precizat rectorul UDJG.

Acesta a declarat că „alegerile de la Universitatea «Dunărea de Jos» s-au desfășurat în cele mai bune condiții legale, cu respectarea tuturor metodologiilor și legislației în vigoare, acest lucru fiind constatat atât de observatorii desemnați de cei doi candidați, cât și de observatorii desemnați de Ministerul Educației”.

Raportul Corpului de Control conține „erori grave” și „neadevăruri foarte grave”

Corpul de Control a venit, potrivit declarației rectorului, „în urma unei sesizări trimise pe 15, adică imediat după ce Senatul a validat alegerea în interiorul Universității. Semnatarul acestei sesizări a votat inclusiv domnia-sa această validare. Cu o viteză demnă de o cauză mai bună, pe 15, Ministerul, prin doamna ministru, a și dispus formarea Corpului de Control și controlul care s-a desfășurat la Galați. Acesta a venit neanunțat, de fapt a fost anunțat numai contracandidatul. Pe parcursul prezenței auditorilor, eu nu am fost niciodată convocat, nu am fost întrebat, nu am fost invitat niciun minut acolo, în timp ce petenții au fost prezenți cvasi-permanent atât la audierea lor, cât și a altora care au fost acolo”. Imediat după Senat, pe 16, unul dintre contracandidați a depus o contestație la Biroul Electoral al Universității, contestație care „a fost tratată în timp legal și pentru care a primit un răspuns direct, așa cum prevede legea”, potrivit rectorului.

Raportul Corpului de Control și ordinul semnat de doamna ministru au fost aduse ieri la cunoștința Senatului pentru informarea acestuia și vor fi publicate ulterior pe site-ul Universității

Dintre mențiunile raportului Corpului de Control, rectorul a remarcat „lipsa dreptului de a candida pentru cadrele didactice care nu sunt profesori”, reamintind că regula funcționează în Universitatea „Dunărea de Jos” din 2011 și că, deși au fost încercări de coborâre a standardului, acest lucru nu a fost considerat necesar de către comunitatea academică. „Am menținut această condiție, care a fost atacată în instanță în 2019 de semnatarul contestației către Minister, iar instanța a respins cererea de anulare a actelor administrative, respectiv a metodologiei. Mai mult de atât, această precizare este conținută în propunerea de Cartă a Universității, trimisă în 2022 și aprobată de Ministerul Educației. În raportul Corpului de Control se face trimitere în mod eronat și aici ne întrebăm dacă este vorba de incompetență crasă sau de rea-voință, la articolul din lege prin care desemnarea rectorului se face prin concurs. Or, comunitatea academică a Universității noastre a decis prin referendum, de fiecare dată, că această desemnare va fi făcută prin alegeri”, a precizat rectorul, subliniind că acesta a fost „unul dintre motivele principale pentru care doamna ministru a decis să nu valideze alegerile de la Universitatea «Dunărea de Jos»”. Un alt aspect la care se referă raportul este legat de faptul că validarea în Senat s-a făcut prea repede, adică nu ar fi fost 24 de ore de la încheierea procesului electoral, aspect de asemenea contestat.

„S-a ajuns la măsurarea dimensiunilor ștampilelor pe buletinele de vot”

Rectorul UDJG și-a motivat decizia de a face publică situația spunând că, dacă a păstrat private atacurile la persoană din ultimii patru ani, umilirea unei comunități academice a fost prea mult. „Presiunile care s-au exercitat asupra mea au fost enorme. Am fost acuzat de plagiat, am fost acuzat de falsificarea CV-ului, am fost acuzat de colaborare cu Securitatea și nenumărate alte lucruri, mi s-au făcut multe plângeri penale, de care nu am vorbit în public, pentru că am considerat că sunt atacuri la persoană, care efectiv nu merită să fie pomenite și sunt chestiuni personale. De data aceasta, este vorba despre umilirea unei comunități academice care are 24.000 de studenți și peste 1.500 de oameni. Corpul de Control a procedat ca într-un tribunal inchizitoriu, umilind pe toți cei audiați, mai puțin pe petent. S-a ajuns până la  controlul celor peste 600 de semnături, deși, repet, acestea au fost consfințite de prezența observatorilor Ministerului. S-a ajuns la măsurarea dimensiunilor ștampilelor pe buletinele de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria relațiilor dintre Ministerul Educației și Universitate. Și, cu toate acestea, s-a constatat că desfășurarea alegerilor a fost una corectă, numărul de voturi s-a menținut după trei numărări, fapt consfințit și de semnătura observatorilor Ministerului, membrilor Biroului Electoral și observatorilor celor doi candidați. Nu a existat nicio contestație pe perioada desfășurării alegerilor, niciun fel de neregulă semnalată, nu a existat nicio contestare în ultima ședință a Senatului vechi, care a validat rezultatul alegerilor. Totul s-a întâmplat după. Sunt multe chestiuni tehnice, cu care nu vreau să vă umplu timpul.

„Nu există niciun fel de interdicții asupra persoanei mele”

Opinia rectorului privind situația creată la UDJG este clară. „Consider că din partea ME este un abuz flagrant, care încalcă autonomia universitară consfințită atât prin Constituție, cât și prin legea specifică. Consider că voința Ministerului nu poate fi impusă nici legal, nici moral unei comunități academice care a decis într-un fel. Țin să precizez că nu există niciun fel de nereguli în procesul de votare și că nu există niciun fel de interdicții asupra persoanei mele, nu există niciun fel de observație asupra comportamentului meu pe perioada alegerilor, înainte și după și nu există niciun fel de interdicție privind participarea mea în orice tip de activitate, concurs sau alegeri, în prezent și în viitor. Asta este bine de precizat, fiindcă sunt deja zvonuri și sună lumea și întreabă: «Cât timp ai interdicție? Trei ani, cinci ani?» Nu este vorba de nimic în acest sens. Este pur și simplu un abuz.” 

După 20 februarie, vid de putere la Universitate

Situația se complică, fiindcă, pe 20 februarie, se încheie mandatul legal al actualului rector și al prorectorilor din conducerea executivă a UDJG. „Din acel moment, conducerea executivă cu responsabilitatea ordonatorilor de credite este terminată. Nu există nicio formă legală prin care aceste mandate să fie prelungite. Asta înseamnă, pe de o parte, că plata salariilor, care este în jur de 3,5 milioane de euro pe lună, va fi suspendată, înseamnă că toate obligațiile care sunt asumate, din partea UDJG, de ordonatorul de credite, adică de rector, nu vor mai putea fi satisfăcute”, a declarat rectorul, acuzând Ministerul că „dorește un blocaj total al Universității, poate și desființarea acesteia și se gândește, așa cum ni s-a sugerat, că pe 20 februarie va numi ordonator de credite direct, fără să țină cont în niciun fel de legislație, de morală sau de autonomia universitară. Este vorba despre o ingerință politică în viața universitară, total nepermisă de lege, de Constituție și de moralitatea statului de drept în care ne place să credem că existăm”.

Rectorul Puiu Lucian Georgescu a cerut demisia ministrului Educației, ca „urmare a faptului că a realizat profunda ilegalitate în care a trimis-o semnarea acestui ordin, fără justificare, fără respectarea termenelor legale și a autonomiei universitare”, menționând că „am trimis deja o adresă la prim-ministru, în care semnalăm aceste lucruri și bineînțeles ne rezervăm dreptul de a merge în instanță și de a încerca să reparăm ceea ce unii strică sau vor să strice”. Se studiază posibilitatea de a se cere în instanță anularea ordinului și se solicită precizarea Ministerului Educației, din punct de vedere tehnic, cum se va continua activitatea după 20 februarie, cu respectarea legii și funcționând normal, la începutul unui nou semestru universitar.

„Voi reveni cu un comentariu extins”, a precizat prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău

În urma conferinței de presă, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a obține și o reacție din partea ministrului Ligia Deca, dar și a prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău. De la cabinetul doamnei ministru nu am obținut, până la închiderea ediției, niciun punct de vedere, iar dl prof. Fetecău ne-a spus următoarele: „Nu am urmărit conferința de presă a domnului profesor Georgescu, la care nu am fost invitat, pe care nu-mi dau seama dacă a ținut-o în calitate de rector în funcție sau de candidat la un nou mandat. Am citit doar în fugă ce a apărut în presă. Voi reveni cu un comentariu extins, după ce voi avea imaginea de ansamblu”.

Citit 6757 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2024 11:50

9 comentarii

  • postat de Catalina
    Vineri, 02 Februarie 2024 11:16
    86.34.187.***
    Domnul Fetecau nu e membru PNL, iar descutiile despre salarii angajaților sunt doar manipulatorii.
    6
    12
  • postat de GABI JIRCA
    Vineri, 02 Februarie 2024 11:09
    194.105.20.***
    Citez din articol :
    "De data aceasta, este vorba despre umilirea unei comunități academice care are 24.000 de studenți și peste 1.500 de oameni. "
    Este normal ca la oameni sa se aloce 3,5 mil Euro lunar . Ca doar sunt OAMENI .
    8
    1
  • postat de Profesor
    Vineri, 02 Februarie 2024 06:36
    89.136.185.***
    Încerc să înțeleg dar mă poate ajuta cineva să introduc în ecuație următorii termenii: 1) Puiu Georgescu=PSD; 2) Cătălin Fetecău=PNL: Ministrul Educației=PNL?
    11
    19
  • postat de Nicolau
    Joi, 01 Februarie 2024 17:48
    86.124.200.***
    3,5 milioane euro în fiecare lună pentru salariile celor 1.500 angajați ai UDJ de la bugetul de stat? Este greșit sau am citit eu gresit?
    În ce constă performanța acestei universități din bietul oraș dunărean?
    În doctoratele nenumărate ale profesorilor universitari (unii au câte 2 asemenea hârtii)
    16
    22
  • postat de Aderin
    Joi, 01 Februarie 2024 12:24
    5.13.128.***
    Trăiască partidul că de altfel ați fi oameni de rând .
    2
    33
  • postat de Lucian
    Joi, 01 Februarie 2024 09:12
    86.124.200.***
    Dacă sunteți o universitate performantă și puternică de ce nu vă privatizati?
    De ce așteptați fonduri de la stat?
    De ce statul vă plătește salariile imense?
    Și combinatul siderurgic gălățean avea peste 36.000 angajați înainte de privatizare, din care peste 25 % nu făceau nimic și primeau salari
    29
    25
  • postat de un cetatean
    Joi, 01 Februarie 2024 09:07
    89.137.224.***
    Nu stiu cum s-or fi desfasurat alegerile,dar avand in vedere ca tot ce emana aceasta Deca este aberant...Probabil nu a iesit cine dorea partidul.
    22
    30
  • postat de Albert
    Miercuri, 31 Ianuarie 2024 21:00
    86.124.203.***
    Cum pomeniți de autonomie universitara când când cele mai importante fonduri vin de la bugetul de stat? D l Hadar face greva așteptând sa mărească guvernul salariile cadrelor didactice.
    21
    44
  • postat de rodax
    Miercuri, 31 Ianuarie 2024 17:10
    92.83.34.***
    Vor urma bătălii crâncene atât în culise,cât și în instanță.
    5
    56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.