„Am fost controlat la teza de doctorat într-o manieră nu tocmai legală” (VIDEO)
Foto: Sebastian Bleoju

„Am fost controlat la teza de doctorat într-o manieră nu tocmai legală” (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(64 voturi)

Situaţia din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimele luni. Aşa cum cititorii „Vieţii libere” ştiu, rezultatul alegerilor nu a fost validat, rectorul ales nu a fost confirmat de Ministerul Educaţiei, în urma unui control, iar calendarul noilor alegeri nu a fost anunţat. Într-o ediţie extraordinară a emisiunii SPOT ON la "Viaţa liberă" - Galaţiul sub reflector, am încercat să aflăm noutăţi de la prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Citește și "Ne mobilizăm pentru a organiza această ședință extraordinară"

- Cum stau lucrurile în Universitate acum?

- În acest moment, situaţia este oarecum tensionată, dar nu este nici pe departe un scandal, aşa cum se încearcă să fie mediatizată situaţia de la noi din Universitate, însă aş vrea să spun apăsat că, la ora actuală, trebuie făcute toate demersurile legale pentru reluarea alegerilor şi încheierea acestui proces electoral până la 30 aprilie, aşa cum ne-a recomandat, prin ordin de ministru, Ministerul Educaţiei. Prin urmare, Universitatea, Senatul Universităţii, rectorul interimar trebuie să finalizeze acest proces până la 30 aprilie. Ce se întâmplă dacă nu se finalizează alegerile până la 30 aprilie este un lucru pe care nu ni-l dorim, nu şi-l doreşte comunitatea academică de la Universitatea noastră, Universitatea intră în monitorizare şi poate fi oprită şi finanţarea. Nu vreau să induc tensiuni suplimentare sau colegii noştri să înţeleagă că vine o vreme apocaliptică, când Universitatea noastră se va desfiinţa, dar cei responsabili de reluarea alegerilor în timpul cel mai scurt sunt cei care conduc acum Universitatea, este vorba despre Senatul Universităţii, condus de preşedintele Senatului, şi de rectorul interimar. Principalul obiectiv pe care trebuia să îl aibă cei care au grijă de Universitate în această perioadă era să facă demersurile pentru reluarea alegerilor. În acest scop, întrucât nu am observat nicio intenţie de a propune un calendar coerent, care să se finalizeze la 30 aprilie, chiar ieri (5 martie - n.a.), un grup de 40 de senatori am depus la registratura Universităţii o solicitare de convocare a Senatului într-o şedinţă ordinară, pentru a discuta mai multe puncte propuse a fi introduse pe ordinea de zi, inclusiv un calendar al alegerilor, o metodologie de desfăşurare a alegerilor, numirea actualilor decani, care-şi finalizează mandatul la 15 martie, drept interimari, fiindcă au experienţa necesară pentru a coordona mai departe activitatea facultăţilor lor (astfel încât să nu fie afectat procesul de învăţământ - n.a.). De asemenea, luăm în calcul, în urma unor dezbateri, fiindcă Senatul este cel mai înalt for de decizie şi deliberare, posibilitatea de a înainta către ARACIS solicitarea de a amâna evaluarea instituţională prevăzută a avea loc în luna mai, mult prea aproape de încheierea procesului electoral, pentru luna septembrie. Bineînţeles că în toată această perioadă pot fi pregătite documentele, dar evaluarea instituţională trebuie pregătită foarte temeinic, iar colegii trebuie să lucreze foarte liniştiţi în această direcţie. Şi, mai avem o propunere, aceea de a analiza dacă întreaga comunitate academică este interesată să menţinem acel proces cu Ministerul Educaţiei, care a fost intentat acum ceva vreme.

 - Este important să precizăm că de la solicitarea aceasta pe care aţi făcut-o împreună cu alţi senatori au trecut 24 de ore (până pe 6 martie - n.a.), dar nu aţi primit vreun răspuns, nu?

- Nu, nu, deocamdată nu.

- Din partea Universităţii este doar linişte. Nici noi nu prea am primit informări, inclusiv referitoare la propunerea de modificare a Cartei Universitare, despre care am aflat de pe Facebook. Este foarte bine că se întâmplă, fiindcă şi aceasta era o etapă necesară în conformarea la cerinţele Ministerului Educaţiei. Eu nu am avut timpul necesar să parcurg în amănunt cele 70 de pagini. Dacă dumneavoastră sau colegii aţi reuşit, puteţi să ne spuneţi dacă modificările sunt conforme cu ceea ce se dorea în comunitatea academică?

- Documentele transmise ieri reprezintă de fapt a doua iniţiativă pe care am avut-o, acum aproximativ 10 zile am depus un alt document, semnat de câţiva senatori şi mai mulţi membri ai comunităţii academice, încadrându-ne în prevederile legale, pentru a propune un calendar complet al alegerilor, nu unul trunchiat care prevede anumite etape, cum ar fi, în cazul de faţă, Carta, care va fi aprobată în 25 martie şi calendarul se opreşte aici. Ca să revin la întrebarea dvs., cutuma atunci când se modifică documente este aceea de a le prezenta pe trei coloane, pe două fiind cele două variante, iar în a treia, observaţiile şi motivaţia modificărilor solicitate. Aşteptăm să se întâmple lucrul acesta, întrucât este destul de dificil (documentul aflat în dezbatere publică nu are coloana a treia - n.a.) şi parcurgem, fiecare dintre noi şi colegii noştri jurişti, cu mare atenţie noua propunere de cartă. Aceasta nu trebuie modificată în foarte multe puncte, dar ar trebui modificată în primul rând în punctele care au fost observate a fi în afara legislaţiei de Corpul de Control (al ministrului Educaţiei - n.a.). Acelea sunt primele modificări care ar trebui făcute şi mai este o chestiune, metodologia de alegeri ar trebui făcută în paralel cu modificarea Cartei, în opinia mea şi a unor specialişti pe care i-am consultat, ţinând cont de timpul relativ scurt pe care îl avem la dispoziţie.

Există posibilitatea să se modifice doar în punctele solicitate de minister şi ulterior să se revină asupra celorlalte?

- Sigur că da, termenul de modificare a cartei universităţilor este de un an de la intrarea în vigoare a noii legi a învăţământului superior, Legea 199/2023. Deci, pentru a ieşi din această încleştare nedorită de nimeni în universitatea noastră, puteau fi modificate foarte rapid anumite puncte şi reluate alegerile. Am un exemplu, poate nu de dimensiunea celui din universitatea noastră, cel de la Universitatea Româno-Americană, unde au fost contestate alegerile şi în 14 zile au fost reluate. 

- A fost o chestiune de decizie rapidă...

- De decizie rapidă şi de implicare, astfel încât să nu existe repercusiuni asupra procesului de admitere şi a multor altor evenimente care urmează să se desfăşoare.

- La momentul acesta, la noi lucrurile se defăşoară normal, cursuri, seminare ş.a.m.d. Nu sunt probleme deocamdată, nu?

- Nu, nu, nu sunt probleme de genul acesta.

- Eu nu pot să nu-mi pun întrebarea qui prodest? Ce se întâmplă, cine câştigă din această tărăgănare a lucrurilor? Pentru că e clar că Universitatea, în ansamblu, nu câştigă...

- Din păcate, nu câştigă nimeni din această situaţie şi noi nu ne-o dorim. Spun „noi” pentru că, pentru o vreme şi sper că doar pentru o vreme, am fost împărţiţi în două tabere, unii cu un candidat, alţii cu celălalt candidat, lucru nepermis într-o instituţie ca a noastră, unde se presupune, nu doar se presupune, chiar trebuie să ne ocupăm să furnizăm nu doar cunoştinţe, ci să formăm şi caractere. Poate sună a limbă de lemn ce spun, dar noi trebuie să ne ocupăm de studenţii noştri, să avem respect faţă de colegii noştri care, împreună, trebuie să ducă Universitatea acolo unde îi este locul, adică să revenim undeva în primele zece poziţii, aşa cum eram pe vremuri.

- Au fost situaţii, am urmărit şi eu informaţiile care au apărut în spaţiul public şi din partea domnului profesor Georgescu, inclusiv la conferinţa de presă pe care a susţinut-o, a spus unele lucruri, a lăsat să se înţeleagă că ar fi victima unor maşinaţiuni politice şi de altă natură, plângându-se inclusiv de anumite acţiuni în instanţă împotriva dumnealui. La rândul dumneavoastră, v-aţi simţit ameninţat sau presionat în vreun fel în toată perioada aceasta de aşteptare?

- Da, sigur, şi mă simt în continuare. Chiar în cursul zilei de astăzi am aflat că întâmplător a ajuns o acuzaţie anonimă de plagiat la adresa mea şi nu numai asta, am primit şi mesaje pe telefon de la numere de cartelă, am aceste dovezi, fiind inginer, îmi place să discut argumentat. Dacă domnul profesor a invocat o conspiraţie satanică sau o aliniere a planetelor care vor să-l scoată din acest joc, ceea ce personal nu cred, dar autorităţile statului îşi vor face treaba, sunt convins. Eu nu m-am uitat niciodată la procesele pe care le are şi care au fost invocate, eu mă uit la ce se întâmplă în Universitatea noastră, fiindcă sunt un produs al acesteia şi spun asta cu mândrie. Sunt absolvent al Facultăţii de Mecanică, promoţia 1984, şi am venit cu această ofertă pe final de carieră nu ca să-mi trec în palmares un titlu, nu ca să-mi scriu pe o carte de vizită sau pe uşa biroului că sunt rector, ci pentru că am proiecte pe care mi-aş fi dorit să le facă unii mai tinerii, dacă ei au considerat că mai au de aşteptat, am fost şi sunt în continuare, şi spun cu tărie acest lucru, o soluţie pentru rectoratul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi îmi pare rău să constat că acest curaj pe care l-am avut de a candida este sancţionat în diferite moduri care nu au legătură cu mediul academic. Am fost controlat la teza de doctorat într-o manieră nu tocmai legală din punctul meu de vedere, mi-au fost controlate toate acţiunile din Universitate, am fost scos din diferite poziţii pe care le-am avut de-a lungul anilor, mă refer la consiliul local al parteneriatului Inspectoratului Şcolar cu sindicatele şi cu mediul economic. Cum spunea Napoleon, „cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit”, nu este asta nicio problemă, dar există tendinţa că aceia care au alte opinii să fie îndepărtaţi sau afectaţi în diferite moduri care par întâmplătoare. Totul este întâmplător.

- Personal, am evitat în ultima perioadă să mai vin în Universitate pentru că simpla mea prezenţă acolo dădea naştere unor discuţii neplăcute pentru mine. Profit şi eu de ocazie să spun că nu am absolut niciun interes în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, pe care nu am absolvit-o, am făcut doi ani la Litere şi am fost exmatriculată (pentru că nu puteam ajunge la cursuri, lucrând - n.a.), deci nu am absolut niciun parti pris, îmi doresc doar să fie puternică Universitatea, să continue să existe şi să creeze OAMENI. Suntem într-un moment de cotitură, în care este foarte important ce putem face fiecare pentru ca lucrurile să reintre în normal. Noi o să solicităm la rândul nostru un răspuns din partea Universităţii referitor la cererea pe care aţi formulat-o şi să vedem ce ni se răspunde. Eu continui să cred că, atât timp cât privim lucrurile cu onestitate, avem o şansă să ieşim la liman. Acum rămâne de văzut în ce măsură acest calendar al alegerilor, care înţeleg că este foarte important să se respecte, va fi creat. În mod normal, la o cerere de acest gen trebuie să aşteptaţi 30 de zile un răspuns?

- Nu, nu, am solicitat convocarea Senatului faţă în faţă, în şedinţă ordinară, pentru data de 13 martie. Este imperios să dezbatem această problemă, să luăm o decizie împreună, să deliberăm şi să mergem mai departe, întrucât Universitatea aici am găsit-o, am activat 40 de ani şi aici o vom lăsa. Dumnezeii pe spaţii mici care apar din când în când nu au ce căuta într-o astfel de instituţie, după părerea mea. Suntem cu toţii colegi şi vremelnic ocupăm nişte poziţii şi trebuie să punem mai presus de orice, de pasiunile noastre, de interesele noastre, de dorinţe meschine poate câteodată, interesul Universităţii.

- Este important să readucem în discuţie şi faptul că la noile alegeri poate candida oricine îndeplineşte condiţiile, nu este cineva exclus din cursă.

- Aici apare un paradox, domnului profesor (Georgescu - n.a.) nu i s-a interzis participarea la alegeri, nu este nicio problemă, se reiau alegerile, se candidează din nou, deşi într-o emisiune televizată s-a acreditat ideea că mai bine am avea concurs, să nu mai votăm. Nu se poate, întrucât alegerile au demarat printr-un referendum în care colegii noştri s-au exprimat pentru vot. Iar ordinul ministrului spune să se reia alegerile la nivel de rectorat, nu toate alegerile, deşi prin campus unii propagă ideea alegerilor undeva în septembrie, ceea ce ar atrage după sine nerespectarea unui ordin al ministrului.

*Emisiunea "SPOT ON la Viața liberă - Galațiul sub reflector" este un produs "Viața liberă". Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Citit 12975 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:08