Cum "a furat" Victor Ponta banii doctoranzilor

Cum "a furat" Victor Ponta banii doctoranzilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Fostul ministru al Educaţiei a dizolvat instituţia care validează titlurile de doctor iar sute de doctoranzi nu îşi pot onora obligaţiile unui proiect POSDRU * Decizia a fost luată ca urmare a analizării de către Comisie a posibilului plagiat al lui Victor Ponta * Doctoranzii trebuie să returneze bursele pe care le-au primit timp de trei ani, peste 50.000 de lei

Răfuiala politică din ultimele luni face victime colaterale şi la Galaţi. 11 doctoranzi ai Universităţii "Dunărea de Jos" vor fi puşi în situaţia de a plăti peste 50.000 de lei din buzunarele proprii fără să aibă vreo vină. Totul din cauză că actorii politici de la Bucureşti au blocat pur şi simplu activitatea unei instituţii esenţiale în procesul educaţional. De fapt, cei 11 gălăţeni se alătură unei liste care cuprinde 1600 de persoane din toată ţara aflate în aceeaşi situaţie.

De vină este posibilul plagiat al lui Ponta

Doctoranzii Universităţii din Galaţi au fost incluşi în cadrul unui proiect POSDRU prin care li se asigura o bursă de 1850 de lei pe lună, principala lor obligaţie fiind aceea de a termina doctoratul în trei ani. Proiectul, care la Galaţi a purtat numele SIMBAD (Sistem Integrat de Management al Burselor Acordate Doctoranzilor), a început în 2008, astfel că cei peste 40 de studenţi incluşi în program trebuia să îşi termine studiile până la sfârşitul anului trecut. Ceea ce s-a şi întâmplat inclusiv cu cei 11 aflaţi acum în situaţia de a returna banii. Numai că titlul de doctor nu l-au obţinut după susţinerea publică, acesta urmând să fie validat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Care trebuia să se întrunească pe data de 29 iunie, ultima în care celor 11 doctoranzi gălăţeni li se putea confirma titlul de doctor pentru a se încadra în termenii contractuali ai proiectului. Ghinionul lor a fost că ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul pentru că acesta urma să ia în discuţie în acea şedinţă şi cazul posibilului plagiat al premierului Victor Ponta.

Universitatea trebuie să îi dea în judecată

De atunci şi până astăzi, CNATDCU nu s-a mai întrunit şi nici nu sunt şanse ca acest lucru să se întâmple prea curând. "Va dura destul de mult până când aceste persoane îşi vor primi diplomele de doctor, pentru că reorganizarea consiliului e anevoioasă", a declarat pentru evz.ro, Dragoş Ciuparu, membru CNATDCU. Aşadar, deşi au susţinut teza de doctorat în urmă cu aproape un an, în noiembrie-decembrie 2011, încadrându-se în termenele impuse de contract, cei 11 doctoranzi se pot trezi că sunt chemaţi în judecată de către Universitate pentru a returna banii primiţi drept bursă. Universitatea este, la rândul ei, obligată să facă acest lucru pentru că altfel ar însemna că a plătit sume imense pe baza unor contracte care nu s-au respectat, care nu s-au finalizat. "La noi sunt doar 11 doctoranzi în această situaţie, dar în ţară sunt cam 1600. Este extrem de neplăcut pentru că universitatea trebuie să se îndrepte împotriva lor, deşi ei nu au nicio vină. Ei şi-au făcut treaba", a declarat managerul proiectului SIMBAD, prof. dr. Lucian Georgescu, care este şi preşedintele Senatului Universităţii "Dunărea de Jos".

"Să plătească cei vinovaţi, nu noi!"

Doctoranzii sunt pur şi simplu revoltaţi de această situaţie şi spun că vor îi vor acţiona în judecată pe cei care se fac vinovaţi. "Eu mi-am respectat toate obligaţiile şi mi-am susţinut teza la timp. Ce vină am eu că unii fac şi desfac comisii din motive politice? E strigător la cer să fim obligaţi să returnăm banii în condiţiile în care noi am muncit pe brânci timp de trei ani. Dacă mă dă în judecată cineva, să fiţi convinşi că o să îi dau şi eu, la rândul meu, în judecată pe toţi: minister, CNATDCU, miniştri, premieri, pe toţi. Să plătească cei vinovaţi, nu noi", ne-a declarat unul dintre doctoranzi, care ne-a solicitat să îi păstrăm anonimatul.

Citit 4660 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.