RECORD MONDIAL DOBORÂT la Galaţi! Războiul roboţilor, la CNVA (FOTO)

RECORD MONDIAL DOBORÂT la Galaţi! Războiul roboţilor, la CNVA (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şase dintre cei opt tineri pasionaţi de robotică participanţi la prima probă, „Line Follower”, a concursului de profil ROBOGAL, desfăşurat la CNVA, au doborât recordul mondial pentru cel mai lung traseu de urmărire a liniei. Mai exact, prototipurile construite de ei au reuşit să străbată un traseu de peste 250 de metri, fără nicio greşeală. Întreg parcursul a fost înregistrat, iar tinerii organizatori au trimis filmuleţul la reprezentanţii Cărţii Recordurilor şi, în aproximativ o lună, speră să li se recunoască oficial reuşita.

Printre participanţi l-am găsit pe Rareş Ionuţ Josan, un adolescent de numai 13 ani, de la Liceul de Informatică din Iaşi. El spune că a început să construiască tot felul de roboţi încă de când era mic şi acum îşi continuă activitatea la Palatul Copiilor din oraş. Chiar dacă este la primul concurs de acest gen, pe faţa lui nu se citeşte nicio emoţie. Doar plăcere pentru ceea ce face. "Am venit cu un robot urmăritor de linie ce utilizează opt senzori, este unul mai complex, are motoare, o placă de dezvoltare pe care o folosesc drept creier, un driver de motoare pentru a controla motoarele şi ceva muncă mecanică. Construcţia prototipului nu mi-a luat aşa de mult timp, dar la partea de programare şi ajustări am lucrat aproape trei luni", ne-a spus Rareş Ionuţ Josan.

La concursul ROBOGAL a venit şi Mihai Iancu, din Buzău. Cu ceva mai multă experienţă în participarea la competiţii (are în palmare un loc 3 la Campionatul Internaţional de Robotică de la Orşova), tânărul ne-a spus că vrea să-şi urmeze această pasiune şi să-şi continue studiile în domeniu. Însă în străinătate, unde, susţine el, îi va fi mai mult apreciată munca. "De vreo opt ani particip la concursuri de robotică. Am început la Palatul Copiilor din Buzău şi mi-a plăcut foarte mult robotica, automatica, informatica, programarea. Este însă o pasiune costisitoare. Investim în cele mai bune piese, nu putem să folosim piese recuperate din alte ansambluri. Pentru acest prototip, am cheltuit aproximativ 500 de lei", ne-a explicat tânărul buzoian.

Înainte de proba propriu-zisă, gălăţeanul Remus Dumitraşcu, un alt tânăr pasionat de robotică şi informatică, şi-a aşezat prototipul construit de el pe traseu şi l-a pus la încercare. Acesta este, de altfel, al treilea de acest gen ieşit din mâinile lui. "Am mai construit unul pentru Olimpiada Judeţeană de Robotică, unde ne-am calificat la faza naţională, un altul pentru prezentarea Clubului de Robotică de la Liceul Cuza. Totul a început dintr-o întâmplare, când un profesor a întrebat cine vrea să se înscrie la Clubul de Robotică şi atunci am încercat şi eu. Acum îmi place foarte mult ceea ce fac", susţine Rareş. Mai mult, gândurile lui zboară departe şi speră să construiască, pe viitor, mult mai mulţi roboţi, care să înlocuiască muncile sâcâitoare.

La cea de-a doua ediţie a concursului organizat la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” au participat, la cele cinci probe, circa 70 de tineri, din nouă zone ale ţării: Galaţi, Constanţa, Prahova, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti. Cu toţii şi în special organizatorii, elevi ai liceului gazdă, au fost felicitaţi de către cadrele didactice. "Chiar dacă robotica este un domeniu relativ nou şi nu se studiază în liceu, ci la facultate, elevii noştri au avut întotdeauna deschidere pentru lucrurile deosebite, dificile, noi. Avem cei mai buni elevi din zona Galaţiului, cei mai performanţi, ei vor să ştie şi ştiu ce vor", i-a lăudat profesorul Vasile Ciuchină, directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri".

Concursul s-a derulat până seara târziu, iar premiile celor cinci secţiuni vor fi anunţate în cursul zilei de astăzi.

CITEŞTE ŞI: Campanie VL "Eu vara nu dorm"/ Unde puteţi încinge grătarul în Galaţi în locuri amenajate (FOTO)

Citit 5681 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 09:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.