ELEVĂ de clasa a V-a, de la Şcoala Nr. 29 din Galaţi, CALIFICATĂ LA TREI OLIMPIADE naţionale
Foto: Foto Bogdan Codrescu

ELEVĂ de clasa a V-a, de la Şcoala Nr. 29 din Galaţi, CALIFICATĂ LA TREI OLIMPIADE naţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lingvistică, limba română şi matematică sunt cele trei concursuri la care Daria Teodora Hărăbor a luat locul I pe judeţ


Daria Teodora Hărăbor este în clasa a V-a la Şcoala Nr. 29, are 12 ani şi este cap de listă la trei dintre olimpiadele judeţene, motiv pentru care la toate trei s-a calificat la fazele naţionale. Ea va reprezenta Galaţiul, la sfârşitul lunii aprilie, la olimpiada de lingvistică. În săptămâna "Şcoala altfel", şi-ar dori să se poată împărţi în două ca să meargă şi la olimpiada de matematică (unde se afla pe primul loc, înainte de contestaţii), dar şi la cea de limba şi literatura română. "La toate cele trei olimpiade, mi-am propus să fiu cea mai bună şi am reuşit. M-am ambiţionat foarte mult", spune ea cu modestia şi simplitatea unui copil pentru care munca este cea mai importantă parte dintr-o reuşită.

"A avut noroc de cadre didactice foarte  bune"

O privesc. Nu are nici trei capete şi nici nu pare să facă vrăji ca zilele ei să numere mai multe ore decât ale altor copii de aceeaşi vârstă. Încerc să aflu secretul de la mama ei, Anamaria Hărăbor. Încerc să aflu dacă nu cumva, aşa cum se obişnuieşte, copilul este îndopat cu pregătiri în particular.

"Daria este un copil cuminte. Are o voinţă foarte mare, îşi stabileşte singură targeturile, nu i-am impus nimic, doar am încurajat-o. Pregătire în particular nu face. Merge doar la cursuri de pian de la patru ani, la tenis şi la limba engleză. A avut noroc să aibă cadre didactice foarte bune la şcoală. Fosta doamnă învăţătoare, Nicoleta Mălăescu, dar şi actualele doamne profesoare, Mariana Mihai, la limba română, şi Rodica Matei, la matematică au ajutat-o să ajungă aici. În plus, e într-o clasă cu foarte mulţi copii extraordinari, care se ambiţionează să obţină rezultate cât mai bune.

Deşi e ocupată până peste cap cu pregătirea pentru şcoală şi concursuri, pare să tânjească încă după fosta învăţătoare. "Doamna ne-a dat un start foarte rapid şi foarte bun. Ne-a făcut să vrem mai mult de la noi şi să dăm tot ce putem mai bun la fiecare competiţie. Doamnele profesoare de la clasa a V-a au consolidat ceea ce a făcut doamna învăţătoare", vorbeşte Daria, ca un om mare.

Deşi îşi doreşte să meargă la toate trei concursurile, este posibil să fie pusă în situaţia să aleagă între olimpiada de limba română şi cea de matematică. "Nu ştiu pe care o voi alege. Mă voi sfătui cu doamnele profesoare. Eu am început deja să mă pregătesc pentru toate, pentru că vreau să obţin premii şi la naţională", îmi dezvăluie ea faptul că şi-a fixat noi targeturi.

De altfel, acestea nu sunt primele participări la olimpiade naţionale. Alături de fratele ei geamăn, Daria s-a mai calificat şi în clasa a III-a şi în clasa a IV-a la naţionala de educaţie civică, iar în clasa a III-a au câştigat şi o menţiune.

"Nu vreau ca ultimul care pleacă să stingă lumina"

Copil cu capul pe umeri, Daria îmi spune că pentru viitor se gândeşte la o carieră în domeniul informaticii, pentru că aşa se vede viitorul cel mai strălucit de la înălţimea ei. A participat şi la olimpiada de informatică, unde a ieşit pe primul loc la faza locală, dar la cea judeţeană a obţinut un punctaj mai mic. Îşi doreşte să facă o facultate în străinătate, pentru că a auzit şi ea că acolo universităţile sunt mai bune decât în România. "Nu vreau să rămân în străinătate. Vreau să mă întorc în ţară, pentru că România este frumoasă şi o iubesc. Aici sunt părinţii mei. Şi nu vreau să se ajungă la zicala aceea. Nu vreau ca ultimul care pleacă să stingă lumina", curge curată lecţia ei de patriotism, pe care cu toţii ar trebui să ne-o însuşim.


CITEŞTE ŞI: Alex Beznea din Galaţi a CÂŞTIGAT prima ediţie "Next Star" (VIDEO)

Citit 11420 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.