„Inundarea Galaţiului ar fi o ruşine pentru noi toţi”

„Inundarea Galaţiului ar fi o ruşine pentru noi toţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După o cursă lungă, rapidă şi solicitantă, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat optimist în privinţa rezistenţei digului * Şeful statului elimină varianta inundării la Cotul Pisicii * Ministrul Vasile Blaga spune că vom trece cu bine peste viitură * Ministrul Laszlo Borbely le mulţumeşte tuturor celor care au lucrat la dig *

Ieri după-amiază, conform stilului caracteristic – adică intempestiv -, preşedintele ţării Traian Băsescu a vizitat digul de protecţie din Port, acolo unde lumea – inclusiv autorităţile locale, viceprimarii, preşedintele CJ şi chiar şi prefectul – îl aştepta doar pe ministrul MAI Vasile Blaga…

După o cursă lungă, rapidă şi aiuritoare chiar şi pentru forţele de ordine, nu doar pentru jurnalişti, pe traseul Dig-Palatul Navigaţiei-Poliţia de Frontieră-AFDJ-Şantierul Naval-Palatul Navigaţiei, preşedintele Traian Băsescu a făcut câteva declaraţii presei.

Care presă a încercat să ţină pasul cu preşedintele, mai ales că acesta le-a cerut jurnaliştilor să nu îl sufoce, să îl lase să vadă ce are de văzut, după care îşi va spune concluziile.

„Din discuţiile cu responsabilii, cu cei de la MAI, Dunărea este cel mult staţionară, dacă nu chiar a scăzut, deci putem fi optimişti. Se elimină ipoteza spargerii digului la Cotul Pisicii sau inundarea altor zone”.

„Măsurile de prevenire a inundaţiilor la Galaţi sunt luate chiar dacă pe 10 iulie vor fi cote mai mari decât cele de acum… Evaluările specialiştilor arată o cotă [la viitură] de … 690-695 de cm”, a declarat Traian Băsescu, fiind corectat de ministrul Vasile Blaga „687 cm se estimează”.

„…daţi-mi voie să vă dau eu o cifră, voi faceţi ce vreţi cu a dumneavoastră”, a replicat, zâmbind tăios Traian Băsescu, după care a continuat:

„Mai mult ca 695 cm nu poate fi, dar chiar şi aşa Galaţiul este pregătit. Putem privi cu speranţă la ziua de mâine. Eu cred că toţi putem sta liniştiţi, nu doar gălăţenii, ci toţi românii. Inundarea Galaţiului ar însemna o ruşine pentru noi toţi, un semn al neputinţei autorităţilor, ori aşa ceva nu se poate întâmpla”.

Şeful statului a mai spus că, în privinţa planurilor de renaturare din lunca Dunării, „sunt filosofii diferite; unii susţin renaturarea Dunării, alţii menţinerea sistemului îndiguit. Nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea care este sistemul mai bun. Cert este că renaturarea înseamnă pierderi uriaşe pentru agricultură”.         

Şi miniştrii sunt optimişti

După ce s-a reîntors, inexplicabil,  de la Poliţia de Frontieră, preşedintele Traian Băsescu a urcat pe pontonul AFDJ şi a stat, preţ de cinci minute, la discuţii cu navigatorii. De aici a pornit din nou, în coloană oficială, către Şantierul Naval, însă nu a vizitat obiectivul, ci jandarmii care lucrau, în jurul incintei, la un dig de protecţie.

Acolo s-a întâlnit şi cu cei doi miniştri, Vasile Blaga şi Laszlo Borbely. Şi ministrul Administraţiei şi Internelor s-a declarat, ieri, optimist că soluţia digului va fi una care va salva Galaţiul de inundaţie.

Blaga a spus că realizarea digului de apărare „a fost o soluţie bună, votată de toţi specialiştii. Am spus că vom rezista, am rezistat, am spus că vom face digul, aşa a fost, sunt optimist”.

La rândul său, ministrul Laszlo Borbely şi-a exprimat speranţa „ca ploile să nu fie foarte puternice, sperăm să ne audă şi Cineva de Sus, dar vreau să vă spun că s-a făcut tot ce se putea face omeneşte şi ţin să îi felicit pe cei care au lucrat aici”.

Citit 5583 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.