Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoarea din Cercul Arctic, potrivit serviciului penitenciar rus

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoarea din Cercul Arctic, potrivit serviciului penitenciar rus
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua pedepse cumulate de peste 30 de ani de detenție, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres

„La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut cunoștința. Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat. Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze. „Au fost efectuate toate procedurile de reanimare necesare, dar nu au dat rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat decesul pacientului. Cauzele morţii urmează să fie stabilite”, precizează acelaşi serviciu.

Navalnîi ispăşea sentinţe cumulate de aproape 30 de ani de închisoare, în penitenciarul Lupul Polar, aflat la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar, unde a fost transferat anul trecut, după ce a anunţat o campanie împotriva realegerii lui Putin în 2024, relatează cursdeguvernare.ro. A fost de mai multe ori ținta unor tentative de otrăvire, cel mai probabil, de către serviciile secrete rusești.

TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi. Ulterior, Comisia de anchetă a Rusiei a declarat că a deschis un dosar cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi. „Departamentul de Investigații al Rusiei a organizat un control procedural privind moartea lui Alexei Navalnîi în colonia corecțională nr. 3. În conformitate cu procedura stabilită de lege, se efectuează mai multe investigații care vizează stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului”, se arată într-un comunicat.

Navalnîi (47 de ani), un fost avocat, a devenit cunoscut în urmă cu peste un deceniu prin ridiculizarea elitei lui Putin pe care a acuzat-o de corupţie pe scară largă. El a protestat în repetate rânduri că Rusia lui Putin este un stat condus de „hoţi şi criminali” şi că într-o zi va avea loc o schimbare seismică prin revoltă.

El a câştigat admiraţia opoziţiei ruse divizate pentru că s-a întors de bunăvoie în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia. La întoarcere a fost încarcerat.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok, fapt confirmat de mai multe laboratoare occidentale. Substanța a fost creată de Rusia în laborator ca o armă chimică. Neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier oprind funcțiile vitale ale organismului. Același tip de neurotoxină a fost folosit și în atacul din Marea Britanie asupra fostului agent rus Serghei Skripal.

La diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a otrăvirii căreia i-a supravieţuit miraculos. Deşi aflat în detenţie, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi a administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.

Citit 1876 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2024 18:50

9 comentarii

  • postat de George
    Duminică, 18 Februarie 2024 02:18
    89.136.71.***
    marr Il ajuta pe Putin ca prin moartea lui Navalnii ii demoralizeaza pe rusi, ucigandu-le o speranta intr-un viitor. Adica daca Navalnii ar fi scapat din inchisoare poate eliberat, gratiat fortat datorita unor proteste, rusii puteau spera la un viitor liber dar ucigandu-l pe Navalnii le-a distrus-o
    0
    2
  • postat de Putin e responsabil
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 23:37
    89.137.137.***
    Astia sunt urmasii bolsevicilor! Ucid cand simt ca pierd puterea, bogatiie si privilegiile! Asa fac si astia de la noi..folosesc aparatul de stat (servicii secrete, politia corupta, medici corupti, jandarmi obedienti, justitia corupta si altii ) impotriva cetatenilor ! E greu sa te aperi de mafie!
    1
    7
  • postat de comunismul
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 22:40
    5.13.144.***
    asta arata sau demonstreaza! ca rusii sunt foarte rai! sau ma rog unii dintre ei!
    1
    5
  • postat de MIHAIL
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 20:13
    5.13.170.***
    Daca Putin continua asa,distrugandu-si opozantii sigur va fi debarcat sau ucis in urma unui complot sprijinit si de agenti straini,cam cum s-a intamplat in '89 la noi cu Ceausestii....A trecut de mult vremea terorii staliniste....
    2
    1
  • postat de Traian
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 12:54
    86.120.239.***
    N-a mai fost breaking news cand a murit Gonzalo Lira într-o închisoare din Ucraina .
    7
    4
  • postat de dan
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 07:56
    89.136.186.***
    in treditia istorica a criminalilor rusi de la ivan cel groaznic la acest dement putin a mai murit un opozant care nu avea alta vina decat ca cerea democratie!simion si soso acesti adoratori ai unui criminal cred ca sunt fericiti!ce sa-i faci inca putler mai are bani de investit in filorusii externi
    4
    9
  • postat de RIP ,RIP !
    Sâmbătă, 17 Februarie 2024 01:35
    108.245.201.***
    Foarte trist dar era de asteptat , oare ce spera dl Aleksei ? Pacat, si-a sacrificat viata si tineretea pt o cauza de neatins . Nerealist . Sau poate chiar a crezut ca va ajunge la Kremlin si Putin o sa-i zica : Bine ai venit !
    9
    8
  • postat de marr
    Vineri, 16 Februarie 2024 22:35
    86.124.203.***
    'Bai esti nebun ..!? ' - asta mi-am zis cand am ReCitit Titlul stirii .
    Era deja scos de pe scena(cum s-ar zice) izolat , Comunicare cu Exteriorul zero...
    Cum il ajuta pe Putin ,in plus, daca murea ?
    Era inchis intr-o camera/celula !
    10
    6
  • postat de Rodax
    Vineri, 16 Februarie 2024 15:28
    92.83.34.***
    Regimul nazist de la Kremlin a mai făcut o victimă.
    12
    40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.