Piciorul nou-născutului, rupt în Spitalul Judeţean

Piciorul nou-născutului, rupt în Spitalul Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În opinia prof. dr. Aurel Nechita, medicii vinovaţi ar trebui „să dea din nou examen la sală”, precum şoferii contravenienţi *  Ministerul va propune Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi conducerii spitalului măsuri de sancţionare *

Nu mai e nici un dubiu - nou-născutul Eduard Ionuţ Dragomir a suferit fractura de femur pe durata spitalizării, în primele şapte zile de viaţă, a confirmat, sâmbătă dimineaţă, la Galaţi, profesorul dr. Aurel Nechita (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

„Cred că dacă medicul n-ar fi ieşit să spună mass-media că acest copil şi-a rupt piciorul acasă, poate că nici nu asistam la un asemenea conflict. Dacă piciorul s-a rupt în momentul extracţiei – fiind vorba despre prezentaţie pelviană (complicaţie apărută în momentul naşterii - n.r.) sau dacă s-a rupt după aceea, în cursul unor manevre, în secţia de Neonatologie, este foarte greu de spus”, a explicat dr. Nechita.

Nu s-a acţionat aşa cum trebuia

Chiar şi aşa, ancheta Ministerului Sănătăţii relevă faptul că unii dintre medicii implicaţi în naşterea şi îngrijirea copilului nu au acţionat aşa cum cerea situaţia.

„Era o sarcină cu probleme, iar  medicul nu avea dreptul să intre singur în operaţie, cu doar o asistentă. Celălalt medic era plecat la Urgenţe. Şefa secţiei stătea în sala de operaţie şi se uita "din tribună", deşi putea să intre ca a doua mână. În plus, medicii neonatologi n-au pus, timp de nouă zile, un diagnostic destul de simplu.

În momentul în care ai un astfel de caz, în care piciorul prezintă o umflătură, iar în foaia de observaţie se consemnează acest simptom zile de-a rândul fără ca nimeni să nu fie intrigat de persistenţa lui, scuzaţi-mă, dar aş folosi acelaşi sistem ca la permisul de conducere şi aş retrimite aceşti medici să dea examen la sală”, a apreciat dr. Aurel Nechita.

Concluziile anchetei, transmise ministrului Sănătăţii

„În acest moment, materialul se află pe masa domnului ministru Bazac,  care, din câte ştiu, a aprobat măsurile propuse de noi. Am făcut doar recomandări conducerii spitalului şi conducerii Direcţiei Sanitare, pentru că numai ei pot lua măsuri sau pot acţiona.

Asta înseamnă că trebuie să evalueze foarte serios toţi parametrii contractelor dintre managerul spitalului şi cei doi şefi de secţie. De asemenea, trebuie spus că atitudinea celor doi medici, obstetrician şi neonatolog trebuie să fie sancţionată administrativ de către conducerea Spitalului Judeţean”, a precizat  dr. Nechita.

Sancţionată cum ?

„Vă pot spune că legea prevede sancţiuni începând de la mustrare şi reţineri din salariu în diferite procente, până la desfacerea contractului de muncă. Sancţiunile vor fi decise de managerul Spitalului Judeţean, a asigurat dr. Nechita.

Dacă domnul ministru aprobă, şi eu cred că va aproba, în cursul acestei săptămâni concluziile şi recomandările noastre, acestea vor ajunge la Direcţia de Sănătate Publică şi la direcţiunea Spitalului Judeţean. De asemenea, vom da acest material şi Colegiului Medicilor”. 

Ar trebui să aflăm, deci, destul de curând, cum vor fi sancţionaţi cei pe care comisia de ancheta îi consideră responsabili, în acest caz.

Citit 1572 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.