Fosta şefă a Protecţiei Copilului, Marinela Dobrea, condamnată la închisoare

Fosta şefă a Protecţiei Copilului, Marinela Dobrea, condamnată la închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei inculpaţi în dosarul prejudiciului de la Protecţia Copilului au primit pedepse cu executare * Sentinţa poate fi atacată la instanţa supremă


Lovitură dură dată lotului Dobrea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi care ar fi produs o gaură de aproape 700.000 de lei la Protecţia Copilului. Trei dintre cei opt inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare, inclusiv fosta şefă a instituţiei.

După cum se ştie, Tribunalul Galaţi a dat condamnări cu suspendare în acest caz, dar decizia a fost atacată la Curte, care s-a pronunţat pe 7 iunie. Facem precizarea că mai există calea recursului la instanţa supremă, care va decide forma finală a condamnării, iar până atunci inculpaţii rămân în libertate.

La Curtea de Apel, Marinela Dobrea a primit patru ani cu executare şi în plus, după ispăşirea condamnării, nu are voie să mai fie director al acestei instituţii vreme de doi ani. Fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, s-a ales cu trei ani şi zece luni, tot cu executare, iar Alina Ştefania Radu a fost condamnată la trei ani şi trei luni de puşcărie. Lenuţa Bălan a luat doi ani şi nouă luni cu suspendare, fiindu-i majorat şi termenul de încercare, la patru ani şi nouă luni, perioada în care nu are voie să mai comită alte fapte pentru că ar primi automat pedeapsă cu executare. Adrian Serghe a primit o pedeapsă mai mică, trei luni cu suspendare, reducându-i-se şi termenul de încercare la doi ani şi trei luni. La fel şi Sandor Borsos, trei luni cu suspendare, cu termen de încercare redus la doi ani şi trei luni.

În schimb, potrivit Curţii, prejudiciul de aproape 700.000 de lei către Protecţia Copilului trebuie achitat astfel: Marinela Dobrea, Sandor Borsos şi Caranfil Mitincu trebuie să achite împreună 141.529 de lei plus dobânda legală de la data săvârşirii faptei până la achitarea efectivă a prejudiciului; Marinela Dobrea, Alina Ştefania Radu, Lenuţa Bălan şi Caranfil Mitincu trebuie să dea împreună instituţiei 497.480 de lei plus dobânda; Marinela Dobrea şi Adrian Serghe trebuie să achite 162.866 de lei plus dobânda; Dobrea împreună cu fiica sa trebuie să mai achite 31.015 lei la adăugându-se şi aici dobânda. Restul deciziei Tribunalului a fost păstrată, cu precizarea că una dintre inculpatele trimise în judecată a fost achitată.

În 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată opt inculpaţi, pe care i-a acuzat că împreună cu şefa de atunci au făcut achiziţii pentru instituţie la preţuri mult mai mari decât pe piaţă, că au dat unor firme preferate serviciul de curăţenie şi pază a instituţiei şi că nu ar fi folosit cum trebuie banii din cadrul unui proiect european.

Citit 6752 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2013 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.