În curs de montare, ruginite sau inexistente, refugiile din staţii rămân un vis cu bătaie lungă (FOTO)

În curs de montare, ruginite sau inexistente, refugiile din staţii rămân un vis cu bătaie lungă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toiul verii va prinde refugiile din centrul Galaţiului tot descoperite * Oficial, 144 de staţii de autobuz din cele 187 vor oferi adăpost de arşiţa verii sau de ploaie pentru gălăţenii care folosesc transportul în comun


Problema adăposturilor din staţiile Transurb este, oficial, o chestiune în curs de rezolvare. Pe etape, evident, pentru că ar fi imposibil ca tot oraşul să fie dintr-o dată „acoperit”, la propriu şi la figurat, cu refugii care să-i ferească pe gălăţenii care folosesc mijloacele de transport public de arşiţa verii sau de ploaie.

Cei care se ocupă de amenajarea staţiilor cu adăposturi au început de la marginile urbei, înlocuind, acolo unde a fost cazul, vechile refugii cu cele noi sau montând adăposturi în staţiile unde nu existaseră niciodată. 72 de refugii în prima etapă şi alte 72 în etapa care acum este, potrivit datelor oferite de Primărie, în plină desfăşurare. "Acum se lucrează la montarea a 72 de adăposturi, în staţiile din partea de vest a oraşului. Etapa se va finaliza la sfârşitul lunii iunie", ne-a comunicat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

La un calcul simplu, reiese ca în prag de iulie, deci în toiul verii, gălăţenii care circulă cu autobuzul sau troleibuzul vor avea posibilitatea să nu mai aştepte mijloacele de transport sub cerul liber dacă afară toarnă cu găleata sau sunt temperaturi de 40 de grade. Asta însă doar în staţiile din afara zonei "centrale", respectiv în staţiile de pe arterele importante ale oraşului, unde planul este altul. "Staţiile din zona centrală sunt prevăzute a fi dotate cu adăposturi în etapa a treia. Aceste refugii vor fi făcute prin parteneriate cu firme private care vor dori să-şi facă reclamă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Refugiile Lidl, cotropite deja de rugină

Montarea de refugii în staţiile Transurb prin parteneriate cu firme private nu ar fi o premieră pentru Galaţi, retailerul Lidl fiind promotor, în urmă cu doi ani, al unei astfel de modalităţi de publicitate. Pe o „secetă” cruntă la capitolul adăposturi, reţeaua de supermarketuri a venit cu opt astfel de refugii, pe care le-a amplasat prin oraş, acolo unde a considerat probabil a fi „vadul” mai bun pentru promovare. Între timp, însă, o parte dintre adăposturile „private”, destul de reduse ca dimensiuni şi care nu acoperă necesarul unei staţii cu flux mare de călători, au fost scoase, iar cele care au rămas nu-şi mai merită decât cel mult numele de panouri publicitare. Asta deoarece băncile pe care pot sta cel mult patru oameni înghesuiţi au căpătat un strat consistent de rugină din cauza expunerii la intemperii, favorizate de dimensiunile reduse sau de lipsa, în unele cazuri, a panourilor laterale protectoare. Exemple elocvente în acest sens sunt refugiile de la Maşniţă, din Micro 18 (vizavi de Spitalul de Urgenţă) sau de la Potcoava de Aur, care au căpătat o nuanţă arămie de rugină destul de pronunţată şi care ar trebui întreţinute de cei de la Primărie, instituţia beneficiară a investiţiei.

Doar cei pe care nu îi ţin picioarele se încumetă acum să-şi murdărească hainele. "Eu aştept autobuzul şi am o semiparalizie, nu pot sta în picioare. Ce să fac? Nu arată bine, dar decât deloc… stau aşa!”, ne-a spus un bătrân, pe care le-am găsit luni pe banca refugiului de la Potcoava.

Citeste şi:

Apar refugii pentru staţii pe strada Oltului

Ce are de gând Primăria Galaţi să facă pentru a dota staţiile de autobuz cu refugii

Licitaţii pentru refugii: Sub ce ne adăpostim în staţiile de autobuz

Refugiile din staţiile de pe Calea Prutului sunt demolate și înlocuite cu panouri publicitare

GALERIE FOTO / Gălăţenii, abandonaţi în arşiţă şi ploaie: 8 refugii la 253 de staţii de transport în comun

Citit 2456 ori Ultima modificare Luni, 12 Mai 2014 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.