Căpşunarii din Băleni, ameninţaţi de INTERLOPI/ Fermierii se plâng că li se cer TAXE DE PROTECŢIE (FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

Căpşunarii din Băleni, ameninţaţi de INTERLOPI/ Fermierii se plâng că li se cer TAXE DE PROTECŢIE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Disputa este legată de bani şi fiecare dintre cei implicaţi are varianta proprie


Fraţii Spânu - cei mai mari producători de căpşuni din judeţ - spun că nu mai pot produce, la scară mare, fructele cu care şi-au făcut un nume în Galaţi, din cauza faptului că unul dintre consăteni, pe care îl bănuiesc de legături cu lumea interlopă, le cere taxă de protecţie, îi bate şi îi ameninţă că le distruge culturile.

"Nu vrem să ne facem noi dreptate, nu este deloc în regulă să luăm legea în propriile mâini. Astă-iarnă, m-a bătut acest Daniel Cămârzan. Mergeam cu maşina, m-a blocat, m-a tras jos din maşină şi m-a umplut de sânge. M-am dus acasă şi m-au şters fetele mele. Am depus plângere la poliţie, aici în sat, pe 27 sau 28 ianuarie, nu mai ştiu exact. Dar nu s-a luat nicio măsură de atunci. Acum, le-am spus poliţiştilor despre teroarea în care trăim, dar şeful de post spune că trebuie să depunem plângere. La ce să mai depunem, dacă tot nu se face nimic?", spune Spânu Iulian, în vârstă de 36 de ani.

"I-am dat deja mii de euro. Suntem obligaţi să dăm la ce preţ vrea el, pe mai nimic. Tot Băleniul ştie, dar nimeni nu spune nimic. N-am vrut să recunoaştem niciodată că îi plătim, dar acum chiar nu mai putem. Nu mai ştiu ce să facem, de asta am şi apelat la presă. Am sunat şi la 112, dar degeaba… N-am mai ridicat solariile, de frică să nu ni le strice, să nu ne dea foc la fermă. A mai făcut, acum vreo doi-trei ani. Frate-miu se gândeşte chiar să vindem tot şi să plecăm din sat, că aşa nu mai putem trăi aici. De ce nu ne ajută nimeni, că noi suntem corecţi, plătim impozite şi taxe şi facem lucrurile legal?", spune şi Titi Spânu.

Unul dintre muncitorii de la ferma fraţilor Spânu, Mihăiţă Dumitrache, spune că cel pe care fermierii îl acuză de acţiuni interlope nu-l lasă să se ducă acasă de săptămâni bune, ameninându-l, fapt pentru care este obligat să doarmă pe unde apucă, uneori şi în alte sate.

Contactat telefonic, Daniel Cămârzan susţine că nici vorbă n-a fost, vreodată, de aşa ceva. "Trei ani le-am dat brâză fără să-mi plătească. Am animale, muncesc, nu sunt interlop şi nici nu stau la drum. Vindeau în dreptul tarlalei mele cu lucernă şi nu le-am spus decât să se ducă mai încolo. Nu i-am bătut, nu i-am ameninţat, iar astea cu dat foc la fermă sunt prostii. Dacă dau foc, îmi dă altul şi mie foc. Nu este adevărat, n-am făcut aşa ceva şi nici n-aş face. Ei au datorii de plătit. Nu vor să mai plătească şi de-asta merg la ziare şi la poliţie", spune Daniel Cămârzan.

Ne-am gândit că primarul este cel care ar putea media astfel de conflicte, fiind, practic, primul gospodar al comunei. "Astăzi (20 mai - n.r.) am aflat, mi-au spus şi mie că au astfel de probleme. Nu ştiu dacă este adevărat. Ştiu că sunt cumetri. Dar dacă există astfel de probleme, altele sunt instituţiile care trebuie să le rezolve, nu primăria", ne-a declarat primarul Lică Oprea.

Oamenii legii spun că la Băleni e vorba, mai degrabă, despre problemele fermierilor între ei şi nu despre taxe de protecţie sau lume interlopă.

Sperăm că lucrurile se vor calma şi fiecare fermier îşi va vedea de exploataţiile proprii şi de interesele sale. Vom reveni cu amănunte, în cazul în care lucrurile nu se vor desfăşura aşa.

Citeşte şi:

Fructe de soi la Băleni - Plantaţie de căpşuni în stil italian

Citit 8789 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.