43 de elevi, BĂGAŢI ÎN SPITAL de mâncarea de la şcoală

43 de elevi, BĂGAŢI ÎN SPITAL de mâncarea de la şcoală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Direcţia de Sănătate Publică (DSP) efectuează o anchetă şi a suspendat temporar activitatea firmei care livra mâncarea la Şcolile nr. 17 şi 22 * Conducerea Şcolii Nr. 17 susţine că, la cererea părinţilor şi învăţătorilor, a reziliat contractul cu restaurantul 


43 de elevi de la clasele primare incluse în Programul „Step by Step” de la  Şcolile nr. 17 şi 22 au ajuns la spital, marţi după-amiază, după ce au mâncat sărmăluţe cu smântână, aduse în regim catering de restaurantul „Doi cocoşi”. Iniţial au rămas internaţi 23 de copii, 11 la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” şi 12 la Spitalul de Boli Infecţioase, dar în cursul dimineţii de miercuri mai rămăseseră sub supravegherea medicilor doar 14.

Leşin, vărsături, dureri abdominale

Învăţătorii de la Şcoala Nr 17 au intrat ieri în panică, în momentul în care, la numai o oră după ce au servit prânzul, copiii de la „Step by Step” au început să vomite şi să se plângă de dureri de burtă. Cum situaţia s-a înrăutăţit în timp foarte scurt, unii copii leşinând din cauza deshidratării în urma vărsăturilor, conducerea şcolii a chemat salvarea.

„Îmi pare nespus de rău de ceea ce s-a întâmplat. Dar am chemat imediat la faţa locului reprezentanţii DSP şi patronul firmei de catering, care a venit cu certificatul de conformitate. S-au recoltat probe. Patronul a spus că până acum nu s-au confruntat niciodată cu asemenea probleme. La cererea părinţilor şi învăţătoarelor care predau la clasele respective am reziliat contractul de catering cu restaurantul „Doi cocoşi”, vom căuta altă firmă”, ne-a declarat directoarea de la Şcoala Nr. 17, Anca Barbu.

La Şcoala Nr. 22, de la directoarea Valentina Tudorache am aflat că situaţia nu a fost la fel de dramatică precum cea de la instituţia vecină. „Am avut şi noi şapte elevi cărora li s-a făcut rău, dar n-a fost nevoie de intervenţia salvărilor, am apelat la doctorul instituţiei, apoi i-am chemat pe părinţi, iar aceştia i-au dus imediat la spital. Am făcut, de asemenea, sesizare la DSP, iar oamenii au venit şi au cercetat situaţia la faţa locului”, susţine managera de la Şcoala Nr. 22.

„Copilul mi-a povestit că au venit la şcoală cinci salvări”

La Spitalul de Pediatrie, în cursul zilei de miercuri, mămicile internate alături de copiii lor se mai liniştiseră, întrucât, în urma perfuziilor, starea micuţilor era stabilă. Cu puţin noroc, aceştia urmau să fie externaţi în scurt timp.

„Băiatul meu a venit ieri de la şcoală, în jurul orei 16,00. Imediat i s-a făcut rău, mi-a spus că-l doare burtica. M-am gândit că trebuie să fie ceva de la mâncarea pe care a primit-o la şcoală. L-am întrebat ce a mâncat şi atunci mi-a spus că şi altor colegi de-ai săi li s-a făcut rău la şcoală şi că au fost chemate vreo cinci salvări. Am plecat imediat cu el la urgenţe”, ne-a declarat Magda Prodan, mama unui copil de la Şcoala nr. 17, internat la Spitalul „Sf. Ioan”. 

DSP a suspendat temporar activitatea firmei de catering

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost chemaţi la faţa locului de directorii celor două unităţi şcolare. „La mai puţin de o oră după ce elevii au consumat alimentele aduse de firma de catering, la Şcoala Nr. 17 a fost chemată salvarea întrucât copiii au început să se simtă rău, unii au leşinat, iar alţii vărsau şi se plângeau de dureri de burtă. Am demarat o anchetă pentru a afla cauzele acestor îmbolnăviri. S-au recoltat probe de la restaurant pentru a face analizele microbiologice, s-a suspendat temporar activitatea firmei de catering, până la aflarea rezultatelor analizelor. Mai mult decât atât, angajaţilor firmei care au lucrat la prepararea mâncării şi la distribuirea alimentelor li s-a impus să-şi facă în termenul cel mai scurt analizele”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt de la DSP, Liliana Iordăchescu.

„Aşteptăm rezultatele analizelor”

L-am contactat şi pe patronul restaurantului „Doi cocoşi”, Florin Vrânceanu, care susţine că firma sa nu a avut probleme de acest gen niciodată. „Livrăm de mai mulţi ani masa pentru Şcoala nr. 22 şi vi se poate confirma faptul că nu au mai fost asemenea situaţii. Deocamdată, nu se ştie exact ce a provocat toxiinfecţia alimentară. Sunt copii care au vomitat înainte de a lua masa. E posibil să fie de la lapte şi corn. DSP a luat probe şi de la noi şi de la lapte şi corn. Aşteptăm rezultatele”, ne-a spus patronul firmei de catering.

De la directoarea Şcolii Nr. 17, Anca Barbu, am aflat că, într-adevăr, au fost şi doi elevi cărora li s-a făcut rău înainte de masă, dar aceasta susţine că aceia au fost diagnosticaţi cu viroze şi nu fac parte din lotul celor care au ajuns la spital. Anca Barbu a spus că, deşi a păstrat, pentru probe, lapte şi corn, cei de la DSP nu se arătaseră interesaţi să le facă analize. Valentina Tudorache ne-a declarat că niciunul dintre cei şapte copii cu toxiinfecţie alimentară nu a vomitat înainte de a servi masa în regim de catering.

Rămâne ca cei de la DSP să facă lumină în toată această poveste. Trist este că nişte copii cu vârste foarte mici au ajuns la spital, în perfuzii, iar părinţii lor au tras o spaimă cumplită.

Citeşte şi: Băltoacă în loc de teren de sport, la o şcoală din Galaţi. Un real PERICOL pentru elevi!

Citit 4873 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Noiembrie 2014 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.