Florentina Iugan (34 de ani), noul arhitect-şef al Galaţiului

Florentina Iugan (34 de ani), noul arhitect-şef al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a prezentat-o, ieri, 27 mai, la conferinţa de presă, pe noua arhitectă-şef a municipiului Galaţi, Florentina Iugan, care a câştigat concursul organizat, în urmă cu o săptămână, la Buzău. 

Conform CV-ului prezentat,  noul arhitect şef al Galaţiului a absolvit în 1999 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi are nu mai puţin de trei masterate: master în Dezvoltare Urbană Integrată (urmat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi Institute Nationale des Sciences Appliques din Lyon între 1999 - 2001), un master în Management Urban (urmat la Institute for Housing and Urban Development Studies Rotterdam, Universitatea Erasmus Rotterdam între 2002 - 2003), şi un master în Managementul Regiunilor Metropolitane (organizat de universităţile Erasmus Rotterdam, Ca` Foscari Veneţia, Copenhaga, Anvers şi Barcelona, între 2003 - 2004).

În perioada 2000-2008 a fost asistent universitar în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, la Departamentul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Catedra de Planificare Urbană şi Dezvoltare Teritorială.

Din 2004 deţine Biroul Individual de Arhitectură "Florentina Iugan", la care va renunţa când va semna contractul cu Primăria – la 1 iunie. În paralel, a desfăşurat şi activitate de proiectare şi de consultanţă în arhitectură, urbanism şi amenajarea teritoriului, investiţii imobiliare precum şi activitate de asistenţă pentru administraţia publică locală şi participare în acţiuni de dezvoltare a societăţii civile.

De la studii la declaraţii

Faţă de impresionantul CV, declaraţiile noului ahitect şef nu au fost extrem de convingătoare pentru o presă sătulă să prezinte – fără reacţii din partea autorităţilor locale -  de zeci de ani oribilităţi arhitectonice (gen castele sau construcţii cu turnuleţe), clădiri administrative fără parcări, chioşcuri lipite între ele, de-a lungul trotuarelor, case „istorice” vopsite în portocaliu, restaurantele de la A-uri care acoperă lucrări arhitectonice ale unor artişti consacraţi, un sit arhelologic pe care s-au ridicat construcţii cu autorizaţie (?!).

Florentina Iugan a vorbit, mai degrabă la modul teoretic, despre soluţiile ce pot fi găsite în general anumitor probleme des întâlnite şi în alte administraţii locale. De pildă, după constituirea unei comisii tehnice de urbanism, se poate propune Consiliului Local ca de acum înainte construcţiile să nu mai primească autorizaţie fără să aibă în proiect un spaţiu destinat parcărilor (condiţie despre care noi ştiam, de la domnul primar, că există -?!), dar că imobilele ridicate până acum fără parcări vor rămâne aşa cum sunt.

O altă soluţie – pusă în practică la Bucureşti, de pildă – pentru identificarea de locuri de parcare ar fi construcţia de parcări subterane, a mai spus Florentina Iugan. 

La fel, am aflat că Legislativul gălăţean ar putea decide cum să arate viitoarele construcţii, însă turnuleţele celor gata ridicate nu au altă variantă de „îndreptare” decât… iedera. Lucruri  care ştiam că se pot face. Teoretic. 

Poate că un arhitect şef al municipiului Galaţi, la 34 de ani, trebuie înţeles şi acceptat cu bunăvoinţă, mai ales că prezumţia de bună intenţie nu a dispărut; motiv pentru care aplicăm principiul mai sus prezentat. Nu fără a ne manifesta, însă, dezamăgirea că, deşi este gălăţeancă, Florentina Iugan nu ne-a prezentat nici un proiect unitar despre arhitectura Galaţiului, în schimb, şi-a exprimat dorinţa ca Faleza să arate, pe viitor, „frumos”.

Şi ne-a mai spus că singura zonă veche a Galaţiului este strada Domnească. Şi fără studii de specialitate şi fără să fiu originară de aici, sintagma zona veche tot îmi aduce în minte cel puţin încă două puncte: Valea Oraşului şi Piaţa Moruzzi…

Citit 3347 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.